Νέα φαρμακευτική πολιτική με αλλαγές στην τιμολόγηση

Αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική, με νέο τρόπο τιμολόγησης φαρμάκων, κλειστούς προϋπολογισμούς και δικαιότερη κατανομή του clawback, προανήγγηλε ο γενικός γραμματέας υγείας Γιώργος Γιαννόπουλος από το βήμα του 9th Pharma & Health Conference.

Σε ότι αφορά την τιμολόγηση των φαρμάκων, ο κ. Γιαννόπουλος είπε χαρακτηριστικά ότι αναζητείται νέο “καλάθι” χωρών της Ευρωζώνης από τις οποίες θα υπολογίζονται οι τιμές των φαρμάκων, ενώ σημείωσε ότι στο εξής γενική ανατιμολόγηση θα γίνεται μια φορά το χρόνο. Παράλληλα θα καθιερωθεί ελάχιστο κόστος ημερήσιας θεραπείας, και ενιαίες τιμές μεταξύ γενοσήμων ίδιας δραστικής και περιεκτικότητας.

Όπως τόνισε ο γ.γ. τόσο η Επιτροπή ΗΤΑ, όσο και η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, έχουν ήδη ξεκινήσει την λειτουργία τους κανονικά, ενώ παράλληλα 51 θεραπευτικά πρωτόκολλα έχουν ήδη αναρτηθεί και 10 από αυτά θα επικαιροποιηθούν και πάλι.

Στο μεταξύ όμως, καθώς η φαρμακευτική δαπάνη δεν μειώνεται θα εφαρμοστούν κλειστοί προϋπολογισμοί ανά θεραπευτική κατηγορία, για δικαιότερη κατανομή του clawback, ενώ θα επανεξεταστεί το πρόσθετο rebate 25% για τα νέα φάρμακα τα δύο πρώτα χρόνια της κυκλοφορίας τους.

Στο πλαίσιο της δικαιότερης κατανομής του clawback διαμορφώθηκε το μέτρο 90-10 με τη σχετική υπουργική απόφαση, λαμβάνοντας μέτρα για φάρμακα τα οποία αναπτύσσουν γρήγορα μερίδιο αγοράς.

Ο κ. Γιαννόπουλος προανήγγηλε τέλος, την απλοποίηση της διαδικασίας αξιολόγησης γενοσήμων από την Επιτροπή Αξιολόγησης.

Επιτροπή Αξιολόγησης

Στη λειτουργία της τελευταίας, αναφέρθηκε ο πρόεδρός της καθ. Δ. Κούβελας σημειώνοντας ότι η επιτροπή έχει συνεδριάσει 14 φορές από τη σύσταση της, εξετάζονται περισσότερα από 60 φάρμακα και ήδη έχει στείλει 10 φακέλους στην επιτροπή διαπραγμάτευσης.
Στο μεταξύ όμως έκανε λόγο για “νηστεία και προσευχή” ως το τέλος του έτους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα που ανακύπτουν και τα οποία δεν θα μπορούσε να έχουν προβλεφθεί. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι “πρέπει να βρεθεί λύση όταν οι εξωτερικοί αξιολογητές δεν απαντούν ή θα πρέπει να καθιερωθεί μια διαφανής συνεργασία με τις φαρμακευτικές όταν εκφράζουν απορίες. Λείπει ένας τυποποιημένος τρόπος διαβούλευσης που θα διασφάλιζε τη συνεργασία με διαφάνεια”.

Σε ότι αφορά τη διαχείριση της φαρμακευτικής δαπάνης, ο αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Merck Γιάννης Βλόντζος επεσήμανε ότι πλέον ένα στα δύο νοσοκομειακά φάρμακα χορηγούνται δωρεάν, καθώς οι αγορές των νοσοκομείων έφθασαν τα 900 εκ. ευρώ. Πρόσθεσε ότι η κατά κεφαλήν φαρμακευτική δαπάνη έχει φτάσει τα 180 ευρώ, έναντι μέσου όρου Ε.Ε. στα 290 ευρώ ενώ παράλληλα γίνεται λόγος και για μείωση, πλέον, του προσδοκίμου επιβίωσης στη χώρα μας.