Νέα θεραπευτικά πρωτόκολλα και αντιπροτάσεις για την τιμολόγηση φαρμάκων

Στα 100 έχουν φθάσει πλέον τα θεραπευτικά πρωτόκολλα για τη διαχείριση των διαφόρων ασθενειών, αν και από αυτά, τα μισά μόνο (για την ακρίβεια τα 56 από αυτά) έχουν ενταχθεί στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ώστε να είναι δεσμευτικά για τους γιατρούς και την πορεία που πρέπει να τηρήσουν στα θεραπευτικά σχήματα που επιλέγουν για τους ασθενείς τους.

Ταυτόχρονα, παρουσιάστηκε και η ρύθμιση με την οποία η ηλεκτρονική συνταγογράφηση “κλειδώνει” για τις επαναλαμβανόμενες συνταγές όταν ζητείται η επανάληψη σε λιγότερο από το μισό χρόνο διάρκειας των συνταγών που έχουν εκδοθεί. (Σχετικό ρεπορτάζ Healthmag, εδώ).

Η σχετική ανακοίνωση έγινε την περασμένη Παρασκευή, στο πλαίσιο συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης, στην οποία παρουσιάστηκαν οι παρατηρήσεις της φαρμακοβιομηχανίας επί του σχεδίου υπουργικής απόφασης για το νέο τρόπο τιμολόγησης φαρμάκων. (Σχετικό ρεπορτάζ Healthmag, εδώ).

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), κατέθεσε τέσσερις προτάσεις οι οποίες αφορούσαν τα εξής:

  • Να δημιουργηθεί ένα δευτεροβάθμιο όργανο που θα επεξεργάζεται τις ενστάσεις που υποβάλλονται πλέον στον ΕΟΦ για τις τιμές όπως διαμορφώνονται, αφού καταργήθηκαν τόσο η επιτροπή τιμών φαρμάκων, όσο και η δευτεροβάθμια επιτροπή ενστάσεων.
  • Τα υβριδικά φάρμακα να τιμολογούνται και αυτά με το μέσο όρο των τριών φθηνότερων τιμών στην Ευρωζώνη, αντί του προβλεπόμενου 70% επί της τιμής του φαρμάκου αναφοράς.
  • Να διατηρηθεί η δυνατότητα εθελοντικών μειώσεων των τιμών που είχε θεσμοθετηθεί και τώρα καταργείται με τη νέα απόφαση. Η δυνατότητα μειώσεων, προτάθηκε να δίνεται πριν την έκδοση δελτίου τιμών φαρμάκων, προκειμένου να συμπεριλαμβάνεται η νέα μειωμένη τιμή στο επικείμενο προς έκδοση, κάθε φορά, δελτίο τιμών.
  • Να απαλειφθούν από το ισχύον σχέδιο υπουργικής απόφασης οι αναφορές στα DDD (Daily Defined Dose), καθώς αναμένεται να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα. Οι αναφορές αφορούν την τιμολόγηση των φαρμάκων αναφοράς (πρωτότυπα υπό προστασία πατέντας ή εκτός προστασίας δεδομένων), των βιο-ομοειδών, καθώς και οι συσκευασίες μηνός, όταν δεν βρίσκονται στις ίδιες συσκευασίες με τον 9ψήφιο κωδικό στις χώρες αναφοράς. Για την προσαρμογή των τιμών στις συσκευασίες που κυκλοφορούν στη χώρα μας, παρατίθενται συντελεστές αναγωγής, όμως παράλληλα γίνονται και αναφορές στα DDD στα επιμέρους άρθρα της απόφασης, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εμπλοκές.

Από την πλευρά της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) τέθηκε το πρόβλημα της έλλειψης του πλαφόν 10% στις μειώσεις των τιμών των γενοσήμων, σε αντίθεση με τις προβλέψεις που ισχύουν για υπόλοιπες κατηγορίες φαρμάκων. Αντίθετα, εδώ, προβλέπεται ότι αν η τιμή ενός γενοσήμου μειώνεται σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 10% επί της τιμής του προηγούμενου δελτίου τιμών, όλα τα ομοειδή γενόσημα λαμβάνουν τιμή ίση με το 75% της τιμής του αντίστοιχου προϊόντος αναφοράς.

Επιπλέον, τονίσθηκε ότι στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, τα φάρμακα όταν χάνουν την προστασία της πατέντας τους, μειώνουν τις τιμές τους στα επίπεδα των γενοσήμων τους, προκειμένου να συνεχίσουν να συμπεριλαμβάνονται στη συνταγογράφηση του κάθε κράτους. Με αποτέλεσμα στη χώρα μας, να εισάγουμε τις περικοπές τιμών που έχουν ήδη γίνει στις χώρες αναφοράς και επάνω στις μειωμένες αυτές τιμές επιβάλλουμε πρόσθετη περικοπή ώστε να φθάσουν το 65% της νέας τιμής του φαρμάκου αναφοράς, αλλά και ταυτόχρονα άλλη μια επιβάρυνση που προκύπτει από το clawback, τη στιγμή που στις άλλες χώρες τα γενόσημα εξαιρούνται από υποχρεωτικές επιστροφές.

Η ανεξέλεγκτη όμως πτώση των τιμών τα τελευταία χρόνια έχει “κοστίσει” να τεθούν εκτός συστήματος περισσότερα από 130 φάρμακα τα οποία έχουν αντικατασταθεί από νεώτερα και ακριβότερα, ενώ στην παρούσα χρονική στιγμή υπάρχει μια σειρά άλλων δραστικών ουσιών που βρίσκονται σε κίνδυνο να αποσυρθούν και αυτές για οικονομικούς λόγους.

Επί των παρατηρήσεων που τέθηκαν υπόψιν των εκπροσώπων του υπουργείου Υγείας, δεν υπήρξαν δεσμεύσεις, καθώς οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τον υπουργό. Έτσι, οι εκπρόσωποι του κλάδου, θα ενημερωθούν για τις όποιες αλλαγές γίνουν τελικά αποδεκτές, μέσω του νέου σχεδίου της απόφασης, όπως θα διαμορφωθεί, πριν την τελική υπογραφή της.