Νέες τιμές για 165 φάρμακα, συνταγογραφούμενα και μη

Δύο καταλόγους με τα νέα φάρμακα προς τιμολόγηση, συνταγογραφούμενα και μη, για τα οποία κατατέθηκαν οι σχετικές αιτήσεις στο πρώτο τρίμηνο του έτους, δημοσιοποίησε χθες ο ΕΟΦ.

Οι φαρμακευτικές καλούνται να υποβάλλουν τα φύλλα έρευνας για τα συγκεκριμένα σκευάσματα στον ΕΟΦ εντός 10ημέρου, και συγκεκριμένα ως την Παρασκευή 8 Ιουνίου.

Η συναλλαγματική ισοτιμία που θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΕΟΦ, θα είναι αυτή της 1ης Μαρτίου 2018.

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι η υποβολή των στοιχείων θα πρέπει να γίνει στη Διαδικτυακή Πύλη του ΕΟΦ, και τα φάρμακα τα οποία συμπεριλαμβάνονται παρούσα τιμολόγηση, αφορά εκείνα για τα οποία κατατέθηκαν πλήρεις αιτήσεις από 2 Ιανουαρίου 2018 – 30 Μαρτίου 2018.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά σε ότι αφορά τα νέα σκευάσματα, δεν περιλαμβάνεται το νομικό καθεστώς των προϊόντων, όπως κατατέθηκαν οι αιτήσεις και ενώ στη σχετική ανακοίνωση του ΕΟΦ σημειώνεται ότι αφορά φάρμακα αναφοράς, γενόσημα, υβριδικά κλπ, δεν γίνεται γνωστό ποιά φάρμακα αφορούν την κάθε κατηγορία.

Επιγραμματικά αναφέρουμε ότι επί 144 νέων φαρμάκων, περίπου 35 είναι πρωτότυπα, 98 είναι χορηγούμενα με απλή ιατρική συνταγή, 8 αφορούν την αιμορροφιλία και χρειάζονται ειδική συνταγή ενώ χορηγούνται μόνο μέσω κέντρων αιμορροφιλικών, 9 είναι νοσοκομειακά χορηγούμενα στη συνέχεια σε περιπατητικούς ασθενείς υπό παρακολούθηση, 13 χορηγούνται με ιατρική συνταγή από ειδικό γιατρό σε ασθενείς υπό παρακολούθηση, 3 χορηγούνται μόνο μέσω νοσοκομειακών φαρμακείων, ειδική συνταγή και αφορούν λοιμώξεις και ένα υπάγεται στο νόμο περί ναρκωτικών, χορηγούμενο με ιατρική συνταγή φυλασσόμενη επί διετία ή επί τριετία για δύο συσκευασίες και πάνω.

Σε ότι αφορά τα ΜΗΣΥΦΑ, πρόκειται για 20 σκευάσματα, κυρίως παυσίπονα, αντιγριπικά και αντιμυκητιασικά.

Ο κατάλογος με τα νέα συνταγογραφούμενα σκευάσματα επισυνάπτεται εδώ και με τα ΜΗΣΥΦΑ, εδώ.