Νέοι οργανισμοί για τα νοσοκομεία – Δεν υπάρχει δυνατότητα μόνιμου προσωπικού

Αλλαγές και στους οργανισμούς των νοσοκομείων θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που θα φέρει στη Βουλή το υπουργείο Υγείας, σχετικά με την χωροταξική κατανομή των υγειονομικών περιφερειών.

Οι νέοι οργανισμοί δεν θα επιστρέψουν στην προ των συγχωνεύσεων των νοσοκομείων περίοδο, διότι κάτι τέτοιο θα συνιστούσε “αναίρεση μνημονιακού νόμου”.

Τα παραπάνω δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στην αντιπροσωπεία της ΕΙΝΑΠ που τον επισκέφθηκε χθες το μεσημέρι προκειμένου να συζητήσουν το ειδικό μισθολόγιο των νοσοκομειακών γιατρών μετά και την απόφαση του ΣτΕ, αλλά και τα λοιπά θέματα που απασχολούν τους εργαζομένους στα νοσοκομεία, όπως οι ελλείψεις προσωπικού κλπ.

Σε σχέση με το μισθολόγιο και την απόφαση του ΣτΕ, ο υπουργός παραδέχθηκε ότι η περικοπή των μισθών είναι δραματική, όμως είπε ότι δεν τίθεται θέμα για άμεση επαναφορά των μισθών και πως η κυβέρνηση δεν έχει καμία δυνατότητα – ούτε θετική, ούτε αρνητική – παρέμβασης στο ΣτΕ.

Επεσήμανε ότι δεν μπορεί να υπάρξει τροποποίηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018, και ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει από το πλεόνασμα του 2018 μια μικρή εφάπαξ βοήθεια στους νοσοκομειακούς γιατρούς.

Για την αναπροσαρμογή του ωρομίσθιου των εφημεριών είπε ότι δεν μπορεί να υπάρξει μέσα στο 2018 καμία παρέμβαση κι όλα θα συζητηθούν στον προϋπολογισμό του 2019, «τηρώντας πάντα τους δημοσιονομικούς στόχους».

Παραδέχθηκε επίσης ότι δεν μπορεί να δοθεί άλλη παράταση για τους επικουρικούς, οι οποίοι θα απολυθούν και αντέτεινε ως επιχείρημα ότι θα υπάρξουν επιπλέον 800 προκηρύξεις θέσεων, πέραν των 768 που ανακοινώθηκαν προχθές, εκ των οποίων οι 400 θα αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με στόχο ολοκλήρωσης ως το τέλος του έτους.
Παράλληλα σημείωσε πως υπάρχουν δυσκολίες για προκήρυξη μόνιμων θέσεων για το λοιπό προσωπικό.

Για τους 400 νοσηλευτές που είχαν προσληφθεί μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, υπηρετούν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Μονάδες Θεραπείας Νεογνών και οι οποίοι βρίσκονται προ απόλυσης, είπε ότι η αντικατάστασή τους θα είναι ισόποση από επικουρικούς.