Νέος γύρος περικοπών στις τιμές φαρμάκων ως τον Μάιο

Η “Εβδομάδα των Παθών” ξεκινά για τη φαρμακοβιομηχανία από την ερχόμενη Πέμπτη, με την υποχρέωση των εταιριών να υποβάλλουν φύλλα έρευνας στον ΕΟΦ για την επικείμενη ανακοστολόγηση του Μαϊου.

Ο ΕΟΦ θα δέχεται ηλεκτρονικά τα στοιχεία τιμών για τα φάρμακα που κυκλοφορούν ως τη Μ. Πέμπτη 5 Απριλίου, με συναλλαγματική ισοτιμία της 1ης Μαρτίου, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί.
Τα στοιχεία που ζητούνται αφορούν τα εξής:

  • Ημερομηνία λήξης περιόδου προστασίας δεδομένων (data protection period)
  • Αριθμός των Ημερησίων Δόσεων (ΑΗΔ) (ανά συσκευασία) για τους κωδικούς εκείνους για τους οποίους μπορεί να υπολογιστεί σε ακέραιο αριθμό
  • Εισαγωγή των τιμών σε ευρώ με τη χρήση συναλλαγματικής ισοτιμίας της 1ης Μαρτίου 2018
  • Προϊόντα τα οποία είναι αποκλειστικά για εξαγωγή και δεν κυκλοφορούν, ούτε θα κυκλοφορήσουν στην ελληνική αγορά

Δεν απαιτείται υποβολή φύλλων έρευνας για προϊόντα τα οποία δεν θα ανατιμολογηθούν.

Η διαδικασία
Επισημαίνοντας ότι δεν θα υπάρξουν ξεχωριστές απαντήσεις για κάθε εταιρία χωριστά, η αρμόδια υπηρεσία του ΕΟΦ παραθέτει τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την ενημέρωση των κατόχων άδειας κυκλοφορίας των φαρμάκων σχετικά με τις τιμές που θα δοθούν τελικά στα σκευάσματα.
Σύμφωνα με την προβλεπόμενη νομοθεσία, η διαδικασία έχει ως εξής:

  1. Ανάρτηση του καταλόγου των προς ανατιμολόγηση φαρμακευτικών προϊόντων για τυχόν παραλείψεις και διορθώσεις (προσθήκες και διαγραφές κωδικών).
  2. Ο τελικός κατάλογος των προς Ανατιμολόγηση φαρμακευτικών προϊόντων όπως αυτός διαμορφώνεται μετά την αξιολόγηση των παρατηρήσεων από τους ΚΑΚ, συμπεριλαμβάνεται στην εφαρμογή των φύλλων έρευνας.
  3. Ανάρτηση του καταλόγου με τις προτεινόμενες τιμές των φαρμακευτικών προϊόντων προς διαβούλευση με τους ΚΑΚ.
  4. Ο Τελικός κατάλογος με τις τελικές προτεινόμενες τιμές των φαρμακευτικών προϊόντων μετά την αξιολόγηση των παρατηρήσεων από τους ΚΑΚ, αναρτάται και διαβιβάζεται προς το Υπουργείο Υγείας.