Νέος πίνακας μη αναστρέψιμων παθήσεων – Διαμαρτυρία για την πολλαπλή σκλήρυνση

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β, 1560/8-5-2018) η υπουργική απόφαση «Αντικατάσταση του Πίνακα παθήσεων που χαρακτηρίζονται μη αναστρέψιμες και για τις οποίες η διάρκεια αναπηρίας των ασφαλισμένων καθορίζεται επ’ αόριστον της Φ.80000/οικ.2/1 (Φ.Ε.Κ. Β’ 7/2018, ΑΔΑ: ΩΣΑΦ465Θ1Ω-ΧΟΕ) υπουργικής απόφασης».

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εργασίας, έπειτα από πρωτοβουλία της Υπουργού Εργασίας Ε. Αχτσιόγλου, η Ειδική Επιστημονική Επιτροπή για τον προσδιορισμό των ποσοστών αναπηρίας και των μη αναστρέψιμων παθήσεων συνεδρίασε στις 6 Φεβρουαρίου 2018, προκειμένου να επανεξετάσει παλαιότερη εισήγησή της.

Με την τροποποιούμενη απόφαση αυξάνονται οι παθήσεις που χαρακτηρίζονται ως μη αναστρέψιμες και για τις οποίες η διάρκεια αναπηρίας των ασφαλισμένων καθορίζεται επ’ αόριστον από 43 που ήταν έως το 2017, σε περισσότερες από 140.

Συγκεκριμένα, προστίθενται οι παρακάτω παθήσεις:

  • Δυσμενείς, από πλευράς πρόγνωσης, μορφές σκλήρυνσης κατά πλάκας (πρωτοπαθώς προϊούσα μορφή, περιπτώσεις δευτεροπαθώς προϊούσας μορφής), με υπολειμματική κινητική σημειολογία (ημιπάρεση- ημιπληγία, παραπάρεση- παραπληγία, τετραπάρεση- τετραπληγία, παρεγκεφαλιδική συνδρομή, δυστονία, κ.λπ.) με Π.Α. ≥67%, μετά από δύο διετείς κρίσεις.
  • Γενετικά σύνδρομα του χρωμοσώματος.
  • Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας επιπέδου 3.
  • Πάσχοντες από έλλειψη παραγόντων πήξεως και συγγενείς αιμορραγικές διαθέσεις που επιμολύνθηκαν κατά τη διάρκεια θεραπείας τους από ηπατίτιδες και λοιπά λοιμώδη νοσήματα.
  • Ιδιοπαθής πνευμονική υπέρταση σοβαρού βαθμού (πίεση πνευμονικής αρτηρίας >70mmΗg) διαγνωσμένη με δεξιό μαρασμό και μετά από διερεύνηση για αποκλεισμό άλλων παθήσεων με επηρεασμό λειτουργικής δεξιάς κοιλίας και πνευμόνων, μετά από δύο κρίσεις.
  • Παραγκεφαλικο-αμφιβληστροειδή αιμογγειοβλαστωμάτωση (σύνδρομο von HIPPEL-LINDAU).

Οι ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση

Με αφορμή την ισχύ της νέας απόφασης από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και εφεξής, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ασθενών με Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΠΟΑμΣΚΠ) διαμαρτύρεται εντόνως μετά την δημοσίευση του ΦΕΚ Β΄ / 1560/8.5.2018 αναφορικά με την Αντικατάσταση του Πίνακα των παθήσεων που χαρακτηρίζονται Μη-Αναστρέψιμες και για τις οποίες η διάρκεια αναπηρίας κρίνεται επ΄ αόριστον.

Συγκεκριμένα, η ΠΟΑμΣΚΠ αναφέρει ότι “στην σελίδα 16964, στην παράγραφο με τα Νοσήματα του Νευρικού Συστήματος όπου έχουν ενσωματωθεί μορφές της Πολλαπλής Σκλήρυνσης αναφέρεται πως ο πάσχων πρέπει να έχει ποσοστό αναπηρίας ≥67% και να έχει περάσει τουλάχιστον 2 διετείς κρίσεις από Υγειονομική Επιτροπή, προκειμένου να πάρει πιστοποιητικό αναπηρίας εφ΄ όρου ζωής.

Η ΠΟΑμΣΚΠ θεωρεί πως η απόφαση βάζει φραγμούς στην εφ΄ όρου ζωής πιστοποίηση της αναπηρίας των πασχόντων που νοσούν από σοβαρές μορφές της Πολλαπλής Σκλήρυνσης (ή που μπορεί να υποπέσουν στη Δευτεροπαθώς προϊούσα μορφή) αναγκάζοντας τους ίδιους και τις οικογένειές τους να περνούν τακτικά τον Γολγοθά των ΚΕΠΑ.

Η συγκεκριμένη απόφαση δεν ικανοποιεί το πάγιο αίτημα της ΠΟΑμΣΚΠ για ένταξη της ΠΣ-ΣΚΠ στις μη-Αναστρέψιμες παθήσεις, ούτε αντικατοπτρίζει τα όσα συζητήθηκαν στις συναντήσεις με το Υπουργείο Εργασίας και την Ειδική Επιστημονική Επιτροπή”.

Για τον λόγο αυτό ζητεί την άμεση έκδοση διευκρινιστικής οδηγίας και συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα.