Νομικά κενά για τη χορήγηση ναρκωτικών από το φαρμακείο

Η νέα διαδικασία χορήγησης φαρμάκων που υπάγονται στη νομοθεσία περί ναρκωτικών, εξηγείται από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής (ΦΣΑ), καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει εκδοθεί διευκρινιστική εγκύκλιος από το υπουργείο Υγείας.

Με βάση τον ν.4600/2019 η χορήγηση ναρκωτικών από τα φαρμακεία γίνεται με τις παρακάτω προϋποθέσεις :

  1. Από 15/7/2019 και μετά – ημέρα εφαρμογής του νόμου – καταργούνται όλες οι απλές, μονάγραμμες & δίγραμμες συνταγές που απαιτούνταν για την χορήγηση αυτών των φαρμάκων και φυλάσσονταν στο φαρμακείο μας επί τριετία.
  2. Για τις μέχρι 14/7/2019 συνταγογραφηθείσες συνταγές από τους γιατρούς είτε αφορούν επαναλαμβανόμενες είτε όχι, ισχύουν οι συνοδευτικές που ίσχυαν μέχρι τότε. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι ο εν λόγω νόμος δεν αφορά εκτέλεση συνταγών.
  3. Από 15/7/2019 ισχύουν οι ηλεκτρονικές συνταγές οι οποίες φέρουν την σήμανση «ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ».
  4. Η συνταγή αυτή οφείλει να έχει μόνο ναρκωτικά φάρμακα, και μάλιστα της ίδιας κατηγορίας. Δεν γίνεται να αναγράφονται στην ίδια συνταγή ναρκωτικά διαφορετικών κατηγοριών π.χ. zanax και lonarid.
  5. Οι συνταγές αυτές φυλάσσονται επί τριετία. Εάν η συνταγή αφορά ασφαλιστικό ταμείο, τότε κατά την εκτέλεσή της την εκτυπώνεται δύο φορές, υπογράφει και στα δύο φύλλα ο ασφαλισμένος ώστε το ένα το υποβάλλετε στο ταμείο και το άλλο να φυλάξετε στο φαρμακείο.
  6. Όσον αφορά τους κτηνιάτρους, η παράγραφος δ.) του Π.Δ. 148/2007 παρέμεινε σε ισχύ, και ως εκ τούτου, ισχύει ότι ίσχυε μέχρι σήμερα, δηλαδή : «…δ.) η συνταγή ναρκωτικών που εκδίδεται από κτηνίατρο αναγράφει ευανάγνωστα το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση του ιδιοκτήτη του νοσηλευόμενου ζώου και το είδος του ζώου».
  7. Σύμφωνα με τον νόμο καταργείται η διάθεση ειδικών σκευασμάτων που περιέχουν τις ουσίες δεξτροπροποξυφαίνη, μεθυλοφαινιδάτη και πενταζοκίνη, με απόφαση Νομαρχίας.

Νομικό κενό

Σχετικά με την έλλειψη πρόβλεψης ειδικής συνταγής ναρκωτικών για ελεύθερη πώληση για ταμεία εκτός ΗΔΙΚΑ, για πολίτες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και για πολίτες χωρίς ΑΜΚΑ, ο πρόεδρος του ΦΣΑ Κώστας Λουράντος σημειώνει στη σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου, ότι αυτό αφορά αποκλειστικά και μόνο το Υπουργείο.

Συνιστά μάλιστα στους φαρμακοποιούς να επισημαίνουν το γεγονός σε ασθενείς που προσέρχονται στο φαρμακείο και ζητούν να προμηθευτούν τα φάρμακα ανάγκης για συνταγές παλαιού τύπου που έχουν καταργηθεί ή ανήκουν σε κατηγορία ασθενών για τους οποίους δεν έχει προβλεφθεί διαδικασία, και να τους παραπέμπουν στο Υπουργείο Υγείας, “το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει ανταποκριθεί στις επείγουσες κλήσεις μας για διευκρινήσεις”.

Προσθέτει ακόμη πως “μέχρις ότου εκδοθεί επίσημη διευκρινιστική εγκύκλιος από το Υπουργείο ισχύουν τα ανωτέρω, διότι τα ναρκωτικά είναι μία πολύ ευαίσθητη κατηγορία φαρμάκων”, για τα οποία ευθύνη έχουν αποκλειστικά οι φαρμακοποιοί.

ναρκωτικάΚώστας ΛουράντοςΦΣΑ