Οι 7 προτεραιότητες για τη δημόσια υγεία – Σε πορεία ύφεσης η γρίπη

Το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τη Δημόσια Υγεία παρουσιάστηκε σήμερα κατά την συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας (ΕΣΥΔΥ), υπό την προεδρία του του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Γιάννη Μπασκόζου.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του, βασίζεται σε 7 άξονες που αφορούν:

  1. Γεφύρωση της παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με τις δράσεις δημόσιας υγείας.
  2. Πρόληψη και έλεγχος μη μεταδιδόμενων νοσημάτων(ΜΜΝ)
  3. Κοινωνικές ανισότητες και πρόσβαση στις υπηρεσίες φροντίδας υγείας – Οικονομία της Δημόσιας Υγείας
  4. Στρατηγικές για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής (ΜΑ) και των λοιμώξεων που συνδέονται με την υγειονομική περίθαλψη (ΛΣΥΠ).
  5. Διαχείριση εμβολίων και εμβολιασμών: πρόληψη και ανοσοποίηση.
  6. Καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας: Διεθνείς Κανονισμοί Υγείας (ΔΚΥ), διασυνοριακές απειλές, μεταδοτικές ασθένειες.
  7. Η αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας στην Ελλάδα: μεταρρύθμιση, αναδιοργάνωση και διακυβέρνηση των υπηρεσιών.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΕΣΥΔΥ, διαπιστώθηκε καθοδική πορεία της επιδημίας της γρίπης. Πιστοποιήθηκε ότι το στέλεχος που κυριάρχησε στη φετινή επιδημία ήταν το εξαιρετικά ισχυρό, Η1Ν1. Οριστικοποιήθηκε τεκμηριωμένα, το γεγονός της αύξησης του εμβολιασμού σε ευάλωτες ομάδες και στους επαγγελματίες υγείας στο δημόσιο τομέα της Υγείας, ενώ παράλληλα επισημάνθηκε η σημασία των μέτρων πρόληψης και του εμβολιασμού στις ευάλωτες ομάδες, ιδίως αφότου έγινε ανάλυση για τα σοβαρά περιστατικά που νοσηλεύτηκαν στις δημόσιες δομές υγείας.

Σε ότι αφορά τις ασθένειες που μεταδίδονται μέσω κουνουπιών, τα μέλη της επιτροπής συζήτησαν τα μέτρα πρόληψης που θα ληφθούν την επόμενη περίοδο, τόσο για την κουνουποκτονία σε όλη τη χώρα, όσο και για τις δράσεις ενημέρωσης του πληθυσμού. Η εποπτεία και καθοδήγηση των παραπάνω δράσεων θα γίνει από τις υπηρεσίες του Υπουργείου, σε συνεργασία με τις αρμόδιες περιφερειακές υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας.

Το ΕΣΥΔΥ ασχολήθηκε και με την κυστική ίνωση στα νεογνά, με την παρουσίαση στοιχείων από το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού. Το Συμβούλιο αναγνώρισε την ανάγκη προσυμπτωματικού ελέγχου και ενέκρινε την ένταξη του νεογνικού ανιχνευτικού προγράμματος για την κυστική ίνωση στο Εθνικό Πρόγραμμα Προληπτικού Ελέγχου Νεογνών (Ε.Π.Π.Ε.Ν.). Η ένταξη του παραπάνω προγράμματος στο Ε.Π.Π.Ε.Ν., θα παρέχει πλέον τη δυνατότητα δωρεάν εξέτασης, από το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, για όλα τα νεογνά που γεννιούνται σε όλα τα μαιευτήρια της χώρας.