Ποιοι λόγοι μπορούν να “σκοτώσουν” την ερωτική επιθυμία

Το έναυσμα για την πραγματοποίηση ερωτικής πράξης είναι η έλξη για τον άλλον άνθρωπο, η οποία προκαλείται από εξωτερικά -βλέμμα, μυρωδιά, λόγια- όσο και εσωτερικά -συναισθήματα, αναμνήσεις- ερεθίσματα.

Τα ερεθίσματα αυτά ενεργοποιούν συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου και παράγονται νευροδιαβιβαστές, όπως η ντοπαμίνη, η τεστοστερόνη και η ωκυτοκίνη που δημιουργούν αίσθημα ευφορίας. Εκτός από τους βιολογικούς παράγοντες ωστόσο, τη λίμπιντο καθορίζουν και ψυχολογικοί παράμετροι.

Υπάρχουν όμως κάποιοι βασικοί λόγοι που εξασθενούν την ερωτική επιθυμία:

Προβλήματα στη σχέση

Τα προβλήματα στη σχέση αποτελούν τη βασικότερη αιτία για την απουσία ερωτικής διάθεσης. Για τις γυναίκες, το να αισθάνονται κοντά στον σύντροφό τους, αποτελεί το μεγαλύτερο κομμάτι της επιθυμίας. Οι συχνοί καυγάδες, η απουσία επικοινωνίας, η έλλειψη εμπιστοσύνης, είναι προβλήματα που επηρεάζουν εξίσου τα δύο φύλα.

Το στρες

Για κάποιους ανθρώπους το στρες μπορεί να αποτελεί κίνητρο για να κάνουν περισσότερα πράγματα. Το σεξ συνήθως δεν περιλαμβάνεται σε αυτά. Το άγχος στην εργασία, στο σπίτι ή στη σχέση είναι πλέον κάτι πολύ κοινό και ο μόνος τρόπος για να μην επηρεάζει τη σεξουαλική σας δραστηριότητα, είναι να μάθετε να το διαχειρίζεστε, είτε μόνοι σας είτε με τη βοήθεια ειδικού.

Απουσία συναισθήματος

Το σεξ χωρίς συναίσθημα μπορεί να σκοτώσει την επιθυμία. Η οικειότητα είναι βασικός παράγοντας καλού σεξ. Αν η σεξουαλική σας ζωή είναι σε αδράνεια, περάστε περισσότερο χρόνο με το ταίρι σας, μιλήστε, ξεκουραστείτε και βρείτε τρόπους να εκφράσετε τα συναισθήματά σας χωρίς να κάνετε σεξ. Η καλή επικοινωνία μπορεί να επαναφέρει την επιθυμία για σεξ.

Έλλειψη ύπνου

Αν κοιμάστε αργά και ξυπνάτε νωρίς, έχετε αϋπνίες ή πάσχετε από υπνική άπνοια, είναι αναμενόμενο να νιώθετε μόνιμη κούραση και να μην έχετε όρεξη για σεξ.

Τα παιδιά

Η απόκτηση παιδιών δεν συνεπάγεται κατάργηση του σεξ. Μπορεί όμως να προκαλέσει πρόβλημα στην επικοινωνία του ζευγαριού και τη δημιουργία της κατάλληλης ατμόσφαιρας. Μια μπέιμπι-σίτερ ή το σεξ την ώρα που τα παιδιά κοιμούνται είναι κάποιες λύσεις.

Φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα, όπως τα αντικαταθλιπτικά, τα φάρμακα για την αντιμετώπιση της υπέρτασης, τα αντισυλληπτικά, καθώς επίσης η χημειοθεραπεία, μπορεί να μειώσουν την επιθυμία για σεξ. Η αλλαγή των φαρμάκων ή των δόσεων μπορεί να σας βοηθήσει, πρώτα όμως συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Χαμηλή αυτοεκτίμηση

Το να αισθάνεστε σέξι είναι πιο εύκολο όταν σας αρέσει ο εαυτός σας. Μάθετε να αποδέχεστε το σώμα σας όπως είναι, ακόμη και αν έχετε παραπανίσια κιλά. Εάν ο/η σύντροφός σας έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση, διαβεβαιώστε τον ότι είναι σέξι.

Στυτική δυσλειτουργία

Οι άνδρες με στυτική δυσλειτουργία συχνά ανησυχούν αν θα καταφέρουν να ανταποκριθούν με επιτυχία στη σεξουαλική πράξη, γεγονός που τους επιβαρύνει περισσότερο ψυχολογικά και ακυρώνει την επιθυμία τους για σεξ. Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να αντιμετωπιστεί και τα ζευγάρια μπορούν να ξεπεράσουν από κοινού το πρόβλημα ώστε να μην επηρεάζει τη σχέση τους.

Χαμηλή τεστοστερόνη

Η συγκεκριμένη ορμόνη ευθύνεται για τη σεξουαλική επιθυμία στον άνδρα. Με την πάροδο των χρόνων, πέφτουν τα επίπεδα της τεστοστερόνης, γεγονός που άλλους τους επηρεάζει και άλλους όχι.

Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη στερεί την ευχαρίστηση από όλες τις δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένου του σεξ. Εάν την αντιμετωπίζετε με φαρμακευτική αγωγή, ενημερώστε τον γιατρό σας για την απουσία σεξουαλικής ορμής, καθώς ορισμένα αντικαταθλιπτικά μειώνουν τη σεξουαλική επιθυμία.

Εμμηνόπαυση

Πολλές γυναίκες δεν έχουν σεξουαλική επιθυμία την περίοδο της εμμηνόπαυσης, λόγω κολπικής ξηρότητας και πόνου κατά τη διάρκεια του σεξ.

Πηγή: WebMD

Διαβάστε επίσης

Ποιο είναι το σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης που κρύβει κίνδυνο για την καρδιά

Που μπορεί να οφείλεται η απώλεια των βλεφαρίδων – Πότε είναι ανησυχητική

 

ΛόγοιΣκοτώνουνερωτική επιθυμία