Οι προτεραιότητες της Υγείας επί τάπητος με τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη

Η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και η ενίσχυση του συστήματος υγείας της χώρας περιλαμβάνονται στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης για την υγεία.

Τα θέματα αυτά συζητήθηκαν σήμερα το μεσημέρι κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο Υγείας, ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης. Στη σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου, μετείχαν επίσης ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό Βασίλη Κοντοζαμάνη για την κατάσταση του τομέα της Υγείας, με κυρίαρχο θέμα τις ελλείψεις στα νοσοκομεία, τόσο σε νοσηλευτικό προσωπικό, όσο και σε ιατρικό, ιδίως στις απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές, όπου στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή το πρόβλημα γίνεται εντονότερο λόγω καλοκαιριού και κορύφωσης σταδιακά της τουριστικής περιόδου.

Στις προτεραιότητες του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι:

  • η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, για την οποία όμως καθοριστικό ρόλο έχουν να παίξουν τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Εσωτερικών, εξαιτίας των ελεγκτικών μηχανισμών που διαθέτουν είτε με την αστυνομία, είτε με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης, αντίστοιχα, καθώς και
  • η καθιέρωση προληπτικού screening για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου, ώστε να βελτιωθεί η υγεία του πληθυσμού μέσω έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης, αλλά και να είναι ευκολότερα διαχειρίσιμη η νόσος, εξαιτίας του υπέρογκου κόστους της για το σύστημα υγείας.

Παράλληλα, έχει ανακοινωθεί ήδη η πρόθεση για κάλυψη στα νοσοκομεία 2000 κενών θέσεων νοσηλευτών άμεσα και όλων των κενών οργανικών θέσεων εντός της τετραετίας, καθώς και η ενίσχυση με 1500 ειδικευόμενους γιατρούς ετησίως.

Στον προγραμματισμό περιλαμβάνεται ακόμη η κατ΄ οίκον διανομή των ακριβών φαρμάκων για σοβαρές παθήσεις που χορηγούνται στους ασθενείς μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ. Μάλιστα για την επίτευξη του εγχειρήματος, ο ΕΟΠΥΥ προχώρησε ήδη στην προκήρυξη διαγωνισμού με εταιρίες ταχυμεταφοράς, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στις 24 Ιουλίου.

Υπουργείο ΥγείαςΚυριάκος Μητσοτάκης