Ορίστηκε η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Φαρμάκων στον ΕΟΠΥΥ

Ένα βήμα προς την εφαρμογή των ρυθμίσεων για την αξιολόγηση των τεχνολογιών υγείας έγινε με την συγκρότηση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ.

Η προηγούμενη επιτροπή του ΕΟΠΥΥ που είχε διενεργήσει τις διαπραγματεύσεις για την ηπατίτιδα C, παρέμεινε ανενεργή για πολύ καιρό, με αποτέλεσμα να παραμένουν σε εκκρεμότητα οι διαπραγματεύσεις για μια σειρά θεραπειών. Αιτία της καθυστέρησης ήταν οι διαδικασίες που τέθηκαν στο μεταξύ με τις νομοθετικές ρυθμίσεις για την αξιολόγηση τεχνολογιών υγείας, με τις οποίες παραμένει και η εκκρεμότητα συγκρότησης και της Επιτροπής Αξιολόγησης, μέχρι τη δημιουργία του αυτοτελούς οργανισμού ΗΤΑ.

Με κοινή απόφασή τους ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο αναπληρωτής υπουργός Παύλος Πολάκης κατέληξαν στα 9 άτομα που θα απαρτίζουν την νέα επιτροπή που θα καθορίζει το ύψος της αποζημίωσης των θεραπειών από τον ΕΟΠΥΥ, εφόσον έχουν εγκριθεί από την Επιτροπή Αξιολόγησης. (Προβλέπεται εκτενής διαδικασία έγκρισης από την Επιτροπή Αποζημίωσης, παραπομπή στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης για το οικονομικό μέρος και αναπομπή στην Επιτροπή Αποζημίωσης για την τελική έγκριση).

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση μέλη της Επιτροπής για την επόμενη τριετία ορίσθηκαν οι:

1. ΗΛΙΑΣ ΓΙΑΝΝΟΓΛΟΥ, Φαρμακοποιός- Αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.).

2. ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΟΔΗΜΑΤΑΣ, Φαρμακοποιός, Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας.

3. ΕΛΕΝΗ ΜΑΝΙΤΣΑ, Συνεργάτιδα του Υπουργού, με εμπειρία στη φαρμακευτική αγορά.

4. ΟΛΓΑ ΙΟΡΔΑΝΙΔΟΥ, Διοικήτρια της 2 ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου.

5. ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΤΣΙΑΤΑ, Φαρμακοποιός που υπηρετεί στο Π.Γ.Ν. Πατρών.

6. ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ ΚΑΝΝΗ, Προϊσταμένη Τμήματος Σχεδιασμού & Παρακολούθησης Χορήγησης Φαρμάκων της Δ/νσης Φαρμάκου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

7. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ, Υπάλληλος του Τμήματος Σχεδιασμού & Παρακολούθησης Χορήγησης Φαρμάκων της Δ/νσης Φαρμάκου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

8. ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΟΥΤΡΑΦΟΥΡΗ, Αναπλ. Προϊσταμένη του Τμήματος Τιμολόγησης της Δ/νσης Διοικητικών Υπηρεσιών Ελέγχου Προϊόντων, ως εκπρόσωπος του Ε.Ο.Φ.

9. ΕΙΡΗΝΗ ΒΑΛΣΑΜΗ, Ειδική Σύμβουλος της ΙΦΕΤ Α.Ε.

Χρέη Γραμματέα της Επιτροπής εκτελεί η ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΣΙΜΠΟΥ, υπάλληλος κλάδου ΠΕ Διοικητικού, που υπηρετεί στο Γραφείο Νομικού Συμβούλου.

Η θητεία της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης είναι τριετής.