Ουρές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για ακριβά φάρμακα σοβαρών παθήσεων

Γολγοθάς παραμένει για τους σοβαρά πάσχοντες η πρόσβαση στα φάρμακά τους, καθώς το παλαιό σενάριο της αναζήτησης των φαρμάκων αυτών από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, μεταφέρθηκε τώρα στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Το αποτέλεσμα είναι οι άνθρωποι αυτοί, παρά τη σοβαρότητα της πάθησής τους ή οι συγγενείς τους να επωμίζονται το φόρτο της αναζήτησης των φαρμάκων – σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρούνται και ελλείψεις – από το ένα φαρμακείο του Οργανισμού σε άλλο, περιμένοντας σε ατέλειωτες ουρές, για απίστευτες ώρες.

Το σύστημα ηλεκτρονικής προέγκρισης (σχετικό ρεπορτάζ Healthmag, εδώ και εδώ) μπορεί να τέθηκε τελικά σε ισχύ από 1ης Οκτωβρίου 2018, όμως και πάλι δεν κατάφερε να γλιτώσει τους ασθενείς από την ταλαιπωρία.

Πρόσφατη ανάρτηση της προϊσταμένης του τμήματος Διοίκησης του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ κ. Χριστίνας Οικονομοπούλου, στην σελίδα της στο Facebook, επιβεβαιώνει τα παραπάνω.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, “Στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ η Ελλάδα ξεροσταλιάζει. 100 άτομα στην αναμονή, 2 υπάλληλοι που κάνουν ότι μπορούν για να εξυπηρετήσουν, 12 μόνο θέσεις καθημένων εντός, άλλοι τόσοι ακροβολισμένοι εκτός, οι υπόλοιποι ορθοστασία.
Οι περισσότεροι με πρόβλημα υγείας.
Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση με την λειτουργία των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.
Τα φάρμακα αφορούν συνανθρώπους μας με σοβαρά προβλήματα υγείας, ηλικιωμένα, με αντικειμενικές δυσκολίες στην μετακίνηση”.

Συνεχίζει, λέγοντας ότι η λειτουργία του φαρμακείου του ΕΟΠΥΥ είναι τελικά τιμωρία, γιατί αρρώστησαν, αντί να υπάρχει η φροντίδα της Πολιτείας για το πρόβλημά τους.

Και επισημαίνει παράλληλα, ότι συχνά, “την παραλαβή επωμίζονται άλλα άτομα του οικογενειακού περιβάλλοντος που χάνουν άπειρες εργατοώρες και παραγωγικό χρόνο”, για να διερωτηθεί στη συνέχεια, “αν αξιολόγησε κανείς το σύστημα με το λειτουργικό του κόστος, έστω χωρίς την ταλαιπωρία και τις χαμένες εργατοώρες, και αν τελικά προκύπτει κάποιο όφελος για το σύστημα υγείας”.

Η κ. Οικονομοπούλου, επισήμανε ακόμη ότι στο χώρο του φαρμακείου, υπήρχαν ανακοινώσεις για ελλείψεις φαρμάκων με την υπόδειξη του φαρμακείου του ΕΟΠΥΥ στο οποίο είναι διαθέσιμα τα σκευάσματα, παραπέμποντας τους ασθενείς εκεί.

Για το θέμα, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ξεκίνησε τη διερεύνηση του προβλήματος χωρίς να καταλήξει ακόμη σε κάποιο συμπέρασμα.

Καθώς όμως το πρόβλημα είναι γνωστό, υπενθυμίζουμε ότι με τον νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ (σχετικό ρεπορτάζ Healthmag, εδω), προβλέπονται τα εξής:

  • Τα ιδιωτικά φαρμακεία έχουν τη δυνατότητα να χορηγούν ακριβά φάρμακα μέχρι 3.000 ευρώ, ενώ τα φάρμακα άνω των 3.000 ευρώ θα χορηγούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και των δημοσίων Νοσοκομείων.
  • Ο ΕΟΠΥΥ έχει τη δυνατότητα “με απόφαση Δ.Σ. να ιδρύει νέα φαρμακεία τα οποία, κατά τον ν. 4238/2014, υπάγονται στις κατά τόπους ΠΕΔΙ-ΕΟΠΥΥ.
  • Επίσης “με απόφαση Δ.Σ. ο ΕΟΠΥΥ καθορίζει τη λειτουργία των φαρμακείων και τη διαχείριση των φαρμακευτικών σκευασμάτων από την κεντρική αποθήκη και τα κατά τόπους φαρμακεία ΕΟΠΥΥ”.