“Παφ” και πενηντάρικο – Πρόστιμα μέχρι 10.000 ευρώ για κάπνισμα σε δημόσιους χώρους

Την ενεργοποίηση του κρατικού ελεγκτικού μηχανισμού, προσδοκά να κινητοποιήσει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός για την εφαρμογή του νόμου περί απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους.

Σε σχετική εγκύκλιο υπενθυμίζεται η νομοθεσία που ισχύει εδώ και 10 χρόνια, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στις αρχές που είναι αρμόδιες για τον έλεγχο, όπως οι υγειονομικές υπηρεσίες των δήμων, η δημοτική αστυνομία και οι ένστολοι της Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος.

Το ΣΕΥΥΠ, υποχρεούνται να ελέγχει τις καταγγελίες και να επιβάλλει τα πρόστιμα.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, όπου κρίνεται σκόπιμο, με Πράξη του Προϊσταμένου της Αρμόδιας Υγειονομικής Αρχής της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, δημιουργούνται κοινά κλιμάκια από ένα υγειονομικό όργανο, ένα όργανο της δημοτικής αστυνομίας ή του λιμενικού, συνεπικουρούμενα, εφόσον παραστεί ανάγκη, από ένα αστυνομικό όργανο ή ένα στέλεχος άλλων ελεγκτικών υπηρεσιών.

Τα όργανα ελέγχου κατά την εκτέλεση του έργου τους και κατόπιν αιτήματός τους συνεπικουρούνται από τις κατά τόπους αστυνομικές και λοιπές αρχές, ή άλλες ελεγκτικές Υπηρεσίες, οι οποίες υποχρεούνται να ανταποκριθούν.

Πρόστιμα
Τα πρόστιμα που προβλέπονται σύμφωνα με την εγκύκλιο είναι τα εξής:

  • Σε όσους καπνίζουν ή καταναλώνουν προϊόντα καπνού επιβάλλεται πρόστιμο 50 έως 500 ευρώ λαμβανομένης υπόψη τυχόν υποτροπής.
  • Σε κάθε υπεύθυνο διαχείρισης και λειτουργίας καταστημάτων διασκέδασης, επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ, λαμβανομένης υπόψη τυχόν υποτροπής. Στην τέταρτη υποτροπή ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος με απόφαση της αρχής, η οποία τη χορήγησε, για χρονικό διάστημα δέκα ημερών, ενώ στην πέμπτη υποτροπή ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας με απόφαση της αρχής, η οποία τη χορήγησε.
  • Για χώρους του δημοσίου, η παράβαση των διατάξεων για την απαγόρευση του καπνίσματος από τους δημόσιους λειτουργούς, τους δημόσιους υπαλλήλους, τους υπαλλήλους των ΝΠΔΔ και τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, στους χώρους όπου είναι εγκατεστημένες οι υπηρεσίες τους, αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα.

Ολόκληρη η εγκύκλιος επισυνάπτεται εδώ.