Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας για όλους

Η “Καθολική Κάλυψη Υγείας” στοχεύει στη διασφάλιση ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας στον τόπο και χρόνο που τις χρειάζονται χωρίς να επιφορτίζονται με οικονομικές απώλειες. Περιλαμβάνει το πλήρες εύρος των υπηρεσιών υγείας που χρειάζονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής από την προαγωγή της υγείας μέχρι την πρόληψη, τη θεραπεία, την αποκατάσταση και την παρηγορητική φροντίδα, και είναι προτιμότερο να στηρίζεται σε μια ισχυρή πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Η καθολική κάλυψη υγείας, είναι η πρώτη προτεραιότητα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας.
Όλα τα κράτη μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έχουν συμφωνήσει να εντείνουν τις προσπάθειες επίτευξης της Καθολικής Κάλυψης Υγείας έως το 2030, στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Ωστόσο, εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση σε πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας. Οι περισσότεροι, λόγω περιορισμένων οικονομικών, είναι αναγκασμένοι να επιλέγουν μεταξύ υγείας και καθημερινών αναγκών όπως το φαγητό, η ένδυση, ακόμη και η στέγη. Ιδιαίτερα οι άνθρωποι που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα τους λόγω πολέμου ή φτώχειας βρίσκονται συχνά αντιμέτωποι με πολύ μεγαλύτερα εμπόδια πρόσβασης σε αυτές τις υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τουλάχιστον ο μισός πληθυσμός της γης δεν έχει πλήρη υγειονομική κάλυψη και δεν έχει πρόσβαση σε απαραίτητες υπηρεσίες υγείας. Περίπου 100 εκ. άνθρωποι οδηγούνται στην ακραία φτώχεια (ζουν το πολύ με 1,70 ευρώ την ημέρα), επειδή χρειάζεται να πληρώνουν για τις υπηρεσίες υγείας.

Πάνω από 800 εκ. άνθρωποι (σχεδόν το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού) ξοδεύουν τουλάχιστον το 10% του οικογενειακού προϋπολογισμού τους για να καλύψουν το κόστος των υγειονομικών υπηρεσιών που χρειάζονται.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πιο πρόσφατης έρευνας του Mig-HealthCare, τα πιο συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες στις 10 χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι οδοντιατρικά (36,6%), πονοκέφαλοι/ημικρανίες (34,9%), διαταραχές ύπνου (27,2%), ενώ μεγάλο ποσοστό αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα υγείας όπως καρδιαγγειακές νόσους (9,6%), διαβήτη (9,4%), ουρολοιμώξεις (10,3%) κ.ά. Τα βασικά ευρήματα έδειξαν επίσης, προβλήματα στις υπηρεσίες υγείας, ανισότητα και διακρίσεις ως προς την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης. Προβλήματα επίσης καταγράφηκαν στην αντιμετώπιση των ζητημάτων ψυχικής υγείας από τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης στις χώρες υποδοχής, ενώ το μοντέλο υποδοχής είναι δεδομένο ότι δυσχεραίνει την κατάσταση μέσω της απομόνωσης, της αδράνειας, της αβεβαιότητας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Το Mig-HealthCare ξεκίνησε τον Μάιο 2017, διαρκεί τρία χρόνια και συγχρηματοδοτείται από τη Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ε.Ε. (DG SANTE). Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 14 συνολικά επιστημονικοί φορείς, με το Ινστιτούτο Prolepsis ως επικεφαλής εταίρο. Μεταξύ των φορέων περιλαμβάνονται ερευνητικοί οργανισμοί, πανεπιστήμια, εθνικές αρχές και μη κυβερνητικές οργανώσεις από 10 χώρες της ΕΕ.

Ο ΠΙΣ

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος δήλωσε αρωγός της Πολιτείας για την δημιουργία ενός λειτουργικού συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.

Με δήλωσή του, ο πρόεδρος του Συλλόγου, δρ Αθ. Εξαδάκτυλος, αναφέρει τα εξής:

«Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας είναι αφιερωμένη στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Είναι στ’ αλήθεια πρωθύστερο να γιορτάζουμε στην Ελλάδα την ημέρα αυτή, εν μέσω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το ΥΥΚΑ στην προσπάθεια προσέλκυσης γενικών γιατρών, παθολόγων και παιδιάτρων στο νέο του εγχείρημα. Δηλαδή σε μια ΠΦΥ που χρηματοδοτείται μέσω ΕΣΠΑ και ουσιαστικά αποκλείει το σύνολο των ιδιωτών, εξειδικευμένων γιατρών οδηγώντας σε επιδείνωση του brain drain…

Ο ΠΙΣ είναι έτοιμος να βοηθήσει την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και να καταθέσει βιώσιμες προτάσεις που θα οδηγήσουν σε ένα σύστημα λειτουργικό, βιώσιμο και αποδοτικό με γνώμονα μόνο το όφελος των πολιτών της χώρας.

Είναι γνωστό ότι όπου λειτουργεί σωστά η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, έχουμε μείωση των επιπλοκών σε σοβαρά πάσχοντες, μείωση των νοσηλειών, αύξηση του προσδόκιμου ζωής και καλύτερη έκβαση σε νοσήματα που θα μπορούσαν να προβλεφθούν εν τη γενέσει τους ή να αναχαιτιστούν με απλές θεραπευτικές στρατηγικές, όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπερλιπιδαιμία, το γλαύκωμα και κάποια είδη καρκίνου που όταν διαγνωστούν πρώιμα οδηγούνται σε πλήρη ίαση.

Αντίθετα, μια ελλιπώς οργανωμένη ΠΦΥ μπορεί να αποτελεί εμπόδιο για την επίλυση των προβλημάτων υγείας των πολιτών και ταλαιπωρία μέσω γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Ως ΠΙΣ χαιρετίζουμε τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας και προσδοκούμε σε καλύτερες ημέρες συνεργασίας όλων όσων έχουμε την ευθύνη της υγείας των συμπολιτών μας».