“Παγώνουν” οι αλλαγές στη διαδικασία χορήγησης και αποζημίωσης οπτικών ειδών

Τροποποίησης της σχετικής Υπουργικής Απόφασης (αριθμ. ΕΑΛΕ/Γ.Π. 46633) της 15ης Ιουνίου 2018 που αφορά τη «Διαδικασία χορήγησης και αποζημίωσης οπτικών ειδών – γυαλιών οράσεως και υπηρεσιών ειδικής αγωγής στους δικαιούχους του ΕΟΠΥΥ» δημοσιεύεται στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης (Αφ. 3147).

Όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ της 31ης Ιουλίου 2018 (τεύχος 2ο) η μοναδική τροποποίηση που επέρχεται με την υπογραφή του κ. Πολάκη αφορά την ημερομηνία έναρξης ισχύος της ΥΑ, η οποία και μετατίθεται από 1η Αυγούστου που ήταν για την 1η Οκτωβρίου.

Κατά τα λοιπά θα ισχύσει ότι προβλεπόταν στην αριθμ. ΕΑΛΕ/Γ.Π. 46633/ 15-06-2018 υπουργική απόφαση (Β΄ 2284/2018, ΑΔΑ: 7ΧΟΜ465ΦΥΟ-Π3Ξ), όπου και, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι:

“Η χορήγηση και αποζημίωση γίνεται κατόπιν ιατρικής γνωμάτευσης που έχει εκδοθεί, μέσω ηλεκτρο­νικής εφαρμογής του ΕΟΠΥΥ, από πιστοποιημένο στο Μητρώο του ΕΟΠΥΥ ιατρό-οφθαλμίατρο και κατόπιν ιατρικού ελέγχου από ελεγκτή ιατρό. Στην περίπτωση του δικαιούχου παροχής, εκδίδεται βεβαίωση, ως πα­ράρτημα της γνωμάτευσης, η οποία έχει την περιγρα­φή «Βεβαίωση Αποζημίωσης», φέρει ως διακριτικό το λογότυπο του ΕΟΠΥΥ, έναν μοναδικό αριθμό (barcode) καθώς και το όνομα, επίθετο και ΑΜΚΑ του δικαιούχου”.

Σε ό,τι αφορά την ειδική αγωγή ακολουθείται κατ’ αντιστοιχία η ίδια διαδικασία. Οι γιατροί που εκδίδουν ηλεκτρονικές γvωματεύσεις είναι παιδίατροι, παιδοψυχίατροι, νευρολόγοι-ψυ­χίατροι, ψυχίατροι και νευρολόγοι, ενώ αυτή δύναται, κατ’ επιλογή του θεράποντος ιατρού, να εκδίδεται είτε ως «πακέτο» ειδικής αγωγής, είτε μεμονωμένα ανά πράξη οπότε ανάλογα εκδίδεται και ο αντίστοιχος αριθμός βεβαιώσεων.

Στην περίπτωση υπέρβασης των ορίων δαπάνης της υπουργικής απόφασης της παρ. 4 του άρθρου 100 του v. 4172/2013 (Α’ 167), όπως ισχύει, για τις παροχές «Οπτι­κά» και «Ειδική Αγωγή» το υπερβάλλον ποσό αναζητείται από τον ΕΟΠΥΥ από τα καταστήματα οπτικών ειδών και τους παρόχους ειδικής αγωγής αντίστοιχα.