Παιδίατροι σε απολογία στον ΕΟΠΥΥ για τα εμβόλια που συνταγογράφησαν

Σε απολογία καλούνται από τον ΕΟΠΥΥ παιδίατροι με αιτιολογικό την υπερσυνταγογράφηση εμβολίων.

Οι παιδίατροι ενημέρωσαν σχετικά την Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, σημειώνοντας ότι η απολογία στην οποία καλούνται είναι έγγραφη και ζητείται η αιτιολόγηση της υπέρβασης, βάσει της συνιστώμενης δοσολογίας από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

Με τη σειρά της η Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ. σε επιστολή της προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, καθ. Σωτ. Μπερσίμη, επισημαίνει ότι είναι απολύτως σύμφωνη με οποιοδήποτε έλεγχο γίνεται, όπου και όταν αυτός χρειάζεται, προκειμένου να διαπιστωθούν παραβάσεις, πολύ δε περισσότερο αν αυτές έχουν γίνει με δόλο και σκοπό το κέρδος.

Επισημαίνει όμως, ότι τα εμβόλια χορηγούνται δωρεάν για όλους, ακόμα και για τους ανασφάλιστους, μην δίνοντας έτσι καμία δυνατότητα οικονομικής συναλλαγής, μεταξύ παιδιάτρου και γονιού.

Επιπλέον, ενημερώνει ότι πολύ συνηθισμένοι λόγοι που μπορεί να αναγκάσουν τον παιδίατρο να υπερβεί τον συνιστώμενο αριθμό δόσεων εμβολίων, σύμφωνα με τα συνιστώμενα από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών σε κάποιο παιδί, μπορεί να είναι οι παρακάτω:

  • Όταν ο παιδίατρος για ιατρικούς λόγους θεωρήσει ότι θα πρέπει να κάνει λιγότερες ή περισσότερες δόσεις από τις συνιστώμενες.
  • Όταν το εμβόλιο καταστραφεί για λόγους κακής μεταφοράς, συντήρησης ή ανασύστασης από τους γονείς, αλλά και από τον παιδίατρο κάποιες φορές.
  • Πχ εμβόλια που για κάποιους λόγους δεν μεταφέρθηκαν σωστά από το φαρμακείο, ή δεν συντηρήθηκαν στην σωστή θερμοκρασία 2-8ΟC, είτε γιατί ξεχάστηκαν εκτός ψυγείου, είτε γιατί υπήρξε διακοπή ρεύματος κλπ.
  • Εμβόλια που απροσεξία ή λάθος καταστράφηκαν την ώρα της ανάμειξης του περιεχομένου (για όσα περιέχουν διαλύτη).
  • Όταν την ώρα του εμβολιασμού, μετά από έντονη αντίδραση του παιδιού λόγω φόβου και πόνου, έχουμε την καταστροφή του εμβολίου, λόγω αποτυχημένης έγχυσης.

Καταλήγοντας στην επιστολή του ο πρόεδρος της Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ. Κώστας Νταλούκας, ζητά επιείκεια και ανοχή, όταν τα όρια στην συνταγογράφηση κάποιων εμβολίων ξεπεράσουν κατά 1-3 δόσεις τα συνιστώμενα όρια και όταν αυτό είναι κάτι που δεν γίνεται συστηματικά και για όλα τα εμβόλια.

Παρακαλεί μάλιστα, να μην εξαντλείται η αυστηρότητα στην συνταγογράφηση των εμβολίων, καθώς οι παιδίατροι αγωνίζονται καθημερινά για την καλύτερη υγεία και εμβολιασμό του παιδικού πληθυσμού της χώρας. Εκφράζει τη βεβαιότητα ότι αν ο ΕΟΠΥΥ κάνει έλεγχο θα διαπιστώσει ότι μεταξύ των άλλων ειδικοτήτων οι παιδίατροι κάνουν την μικρότερη παραπεμπτικογραφία και συνταγογράφηση σε εξετάσεις και φάρμακα.

Επισημαίνει επίσης, ότι “πρόθεση είναι να μπορέσουμε να καλύψουμε εμβολιαστικά όλα τα παιδιά της χώρας μας, στο υψηλότερο δυνατό ποσοστό, αφού έχει αποδειχτεί ότι, αν το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης πέσει κάτω από κάποιο επίπεδο, τότε θα θρηνήσουμε θύματα, σοβαρές επιπλοκές, αναπηρίες και πολλές εισαγωγές στα νοσοκομεία και τις μονάδες εντατικής θεραπείας, επιβαρύνοντας εκτός των άλλων κατά πολύ την ιατρική οικονομική δαπάνη της χώρας μας.

Έλεγχος εμβολίων
Με την ευκαιρία της επιστολής μας, πιστεύουμε ότι είναι εξαιρετικής σημασίας για τα παιδιά και την δημόσια υγεία, αν θα ελέγχατε μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης τον αριθμό των εμβολίων που έχουν συνταγογραφηθεί για όλα τα παιδιά της χώρας μας σε ένα χρόνο.

Αν ο αριθμός αυτός είναι κατά πολύ μικρότερος από τον αριθμό των δόσεων των εμβολίων που συνολικά πρέπει να κάνουν τα παιδιά της χώρας μας για την ηλικία τους, τότε θα πρέπει να ανησυχούμε όλοι μας, αφού αυτό μπορεί να βάζει σε κίνδυνο εμφάνισης επικίνδυνων νοσημάτων που τα εμβόλια προστατεύουν. Η πρόσφατη εμπειρία με την ιλαρά στην χώρα μας, με πάνω από 2500 κρούσματα, πολλές εισαγωγές στα νοσοκομεία και τις μονάδες εντατικής, τρεις θανάτους και πολλές σοβαρές επιπλοκές αποδεικνύουν περίτρανα τις ανησυχίες μας”.