Πανεπιστημιακό Ρίου: Σε απολογία γιατρός που τήρησε το ιατρικό απόρρητο

Σε απολογία για ανάρμοστη συμπεριφορά κάλεσε ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ρίου Θ. Πισιμίσης, ειδικευόμενη γιατρό, επειδή του ζήτησε να βγει από το εξεταστήριο σε ημέρα γενικής εφημερίας, τη στιγμή που εξέταζε ασθενή.

Η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαΐας, κατήγγηλε ότι πρόκειται για αυταρχική δίωξη καθώς στο αιτιολογικό πρόσκλησης σε απολογία αναφέρεται ότι η γιατρός “επέδειξε ανάρμοστο συμπεριφορά… απαξίωσε το κύρος και το πρόσωπο του Διοικητή.. ο οποίος την κατηγορεί με βάση τον υπαλληλικό κώδικα γιατί “υπέπεσε στο πειθαρχικό παράπτωμα της εν υπηρεσία αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς και της μη προσηκούσης συμπεριφοράς προς τους προϊσταμένους της”.

Η ΕΙΝΑ αναφέρει ότι “στις 26/2, ημέρα μεγάλης εφημερίας του ΠΓΝΠ ο κ. Θ. Πισιμίσης κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στα επείγοντα, εισήλθε σε ιατρείο ενώ ειδικευόμενη διενεργούσε ιατρική εξέταση. Του ζητήθηκε ευγενικά να περάσει έξω και να περιμένει – πράξη όχι απλά ορθή και επιτρεπτή αλλά απαιτητή από την ιατρική δεοντολογία! Αντί λοιπόν ο διοικητής να αντιληφθεί την αβλεψία του και να συμμορφωθεί στις συστάσεις της συναδέλφου, προκάλεσε λεκτική διένεξη με κύριους άξονες το “ξέρεις ποιος είμαι εγώ;” και το “έχω δικαίωμα να μπω όπου θέλω, και στα χειρουργεία ακόμα!”. Σε συνέχεια μάλιστα του ατυχέστατου επεισοδίου, στις 13/3, καλεί σε απολογία εντός τριών ημερών την συνάδελφο γιατί “επέδειξε ανάρμοστο συμπεριφορά… απαξίωσε το κύρος και το πρόσωπο του Διοικητή..” Την κατηγορεί με βάση τον υπαλληλικό κώδικα γιατί “υπέπεσε στο πειθαρχικό παράπτωμα της εν υπηρεσία αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς και της μη προσηκούσης συμπεριφοράς προς τους προϊσταμένους της” .

Χθες το μεσημέρι, αντιπροσωπεία της ΕΙΝΑ και της τριμελούς επιτροπής, επιδίωξε συνάντηση με τον Διοικητή ο οποίος αρνήθηκε και παρέπεμψε την αντιπροσωπεία στη Γραμματέα του, λόγω συνεδρίασης του Δ.Σ.

Η ΕΙΝΑ δήλωσε πως αντιπαρέρχεται την προσβολή απέναντι στα εκλεγμένα όργανα των νοσοκομειακών ιατρών από τον διορισμένο από το Υπουργείο Υγείας διοικητή και τόνισε ότι στηρίζει την αδίκως διωκόμενη ειδικευόμενη, που έπραξε ορθώς ιατρικά και ηθικά.

Την στήριξή τους στην ειδικευόμενη εξέφρασε ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών, σημειώνοντας ότι οι διοικήσεις έρχονται και παρέρχονται, αλλά η φροντίδα του πάσχοντος ασθενούς αποτελεί απαράβατο και πρωταρχικό καθήκον κάθε γιατρού.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Πάνος Παπανικολάου, με επιστολή του, συνεχάρη την ειδικευόμενη και ζήτησε από τον υπουργό Υγείας Α. Ξανθό και τον αναπληρωτή Π. Πολάκη την άμεση αποπομπή του Διοικητή.