Πάνω από 450 εισαγωγές λόγω covid στο ΕΣΥ σε ένα διήμερο

Στις 457 διαμορφώθηκαν το διήμερο Παρασκευής και Σαββάτου οι νέες εισαγωγές σε κλίνες του ΕΣΥ λόγω covid, ήτοι 200 περισσότερες έναντι των εξιτηρίων, ενώ ανησυχεί επίσης και το γεγονός ότι οι διασωληνωμένοι ξεπέρασαν και πάλι τους 260. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία λόγω κορονοϊού μόνο προχθές Σάββατο διαμορφώθηκαν στις 225 ενώ τα εξιτήρια ήταν 122.

¨Όπως αναφέραμε ανησυχητικό θωρείται το στοιχείο της αύξησης των διασωληνώσεων. Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε ο ΕΟΔΥ, χθες καταγράφηκαν 262 διασωληνώσεις οι οποίες ήταν 13 περισσότερες από τις διασωληνώσεις του Σαββάτου 6/2. Δηλαδή χρειάστηκε μόνο μία ημέρα για να ακυρωθεί η βασανιστική αποκλιμάκωση των διασωληνωμένων ασθενών. Φαίνεται δηλαδή ότι οι διασωληνώσεις πήγαν 10 ημέρες πίσω, ενώ ακόμη δεν έχει αποτυπωθεί σ’ αυτό το δείκτη η επίπτωση από την άνοδο των κρουσμάτων σε πάνω από 1000.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων η επιδημία δείχνει να έχει μπει σταθερά σε ανοδική τροχιά και μάλιστα με βάση και τα χθεσινά στοιχεία, ο κυλιόμενος ημερήσιος μέσος όρος νέων κρουσμάτων διαμορφώνεται πλέον πάνω στα 1000.

Χαρακτηριστική είναι και η αναφορά του καθηγητή Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, που προβλέπει κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας τον Μάιο, κοντά στις ημέρες του Πάσχα, εάν δε ληφθούν περαιτέρω μέτρα.

Ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε πως είναι σημαντικό το γεγονός ότι πάρθηκαν τα μέτρα προληπτικά κι εκεί που έπρεπε στοχευμένα, καθώς, όπως είπε, αποτελούν ένα πρώτο ανάχωμα στο τρίτο κύμα. “Είναι πολύ σωστή η στρατηγική της γεωγραφικά διαφοροποιημένης λήψης μέτρων, γιατί το επιδημιολογικό φορτίο είναι διαφοροποιημένο ανά περιοχή. Το ζήτημα είναι κατά πόσο θα χρειαστεί θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση του”, ανέφερε ο κ. Σαρηγιάννης.

Την ίδια ώρα ανησυχητικά είναι και τα στοιχεία από τη διασπορά του κορονοϊού αλλά και των μεταλλάξεών του. Μπορεί η Αττική να διατηρεί τα ηνία με το 50% και πλέον των νέων κρουσμάτων να βρίσκονται στην εν λόγω περιοχή, όμως και άλλες περιφέρειες αρχίζουν να παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις. Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή καταγραφή 19 κρουσμάτων στην Κάλυμνο.

Παράλληλα αρχίζουν να αυξάνονται και τα κρούσματα που φέρουν μεταλλαγμένα στελέχη. Ειδικότερα χθες ανακοινώθηκαν σήμερα ανακοινώθηκαν ακόμη 168 κρούσματα με το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στη χώρα στα 403. Μεταξύ αυτών έχουν εντοπιστεί και 6 κρούσματα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης με τα υπόλοιπα να είναι της βρετανικής.

Μέσα στο παραπάνω κλίμα, ιδιαίτερα αρνητικό αντίκτυπο έχει και η εμφάνιση κρουσμάτων κορονοϊού στο Πρότυπο Εθνικό Νηπιοτροφείο στην Καλλιθέα που αποτελεί μια ιδιαίτερα μεγάλη συρροή κρουσμάτων. Υπενθυμίζεται ότι εκεί μετά μοριακούς ελέγχους διαπιστώθηκε ότι αρχικά είχαν μολυνθεί περισσότεροι από 15 εργαζόμενοι και παιδιά ενώ πλέον τα συνολικά κρούσματα που σχετίζονται με την εν λόγω εστία μετάδοσης έχουν ξεπεράσει τα 65.

Στην περιοχή έχει σημάνει “συναγερμός” καθώς τα παιδιά φιλοξενούνται στο νηπιοτροφείο αλλά πηγαίνουν και σε σχολεία κάτι που σημαίνει ότι μετά από ελέγχους ενδεχομένως να χρειαστεί να κλείσουν τμήματα ή και σχολικές μονάδες.

ΕΣΥκρούσματακορονοϊόςμεταλλάξειςδιασωληνωμένοιΕΟΔΥ