Παράταση συμβάσεων για προμηθευτές ΕΣΥ και μοριακό έλεγχο στο αίμα

Παράταση στις συμβάσεις με τους προμηθευτές του ΕΣΥ δίνεται με τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για την Κύρωση της πράξης ολοκλήρωσης της σύμβασης δωρεάς της Εθνικής Τράπεζας με το νοσοκομείο Ευαγγελισμός.

Για λόγους δημοσίου συμφέροντος, παρατείνεται κατά 9 μήνες -μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2018- η ισχύς των συμβάσεων των υγειονομικών περιφερειών και των νοσοκομείων με τους προμηθευτές τους. Η ρύθμιση σκοπό έχει την απρόσκοπτη λειτουργία των ΥΠΕ και των νοσοκομείων μέσω της συνέχισης των προμηθειών τους

Αίμα
Παράλληλα δίνεται και παράταση ενός έτους στις συμβάσεις της ΕΠΥ 5-2012 ΣΤ1 και ΣΤ2, για το μοριακό έλεγχο των μονάδων αίματος μέχρι την ολοκλήρωση του διαγωνισμού από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΑ). Η αξία των συμβάσεων αυτών δεν μπορεί να υπερβαίνει το 25% της συνολικής αξίας των ισχυουσών συμβάσεων που είχαν τετραετή διάρκεια. Η παράταση αυτή κρίθηκε επιτακτική, καθώς παράλειψη διενέργειας ελέγχου ή πλημμελής έλεγχος μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες δημόσιας υγείας.

Σε ότι αφορά τη λειτουργία του Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, ξεχωριστή τροπολογία προβλέπει ότι το κέντρο υποχρεούται να λάβει υπόψιν του τις κατευθυντήριες γραμμές ορθής παρασκευαστικής πρακτικής όπως προβλέπονται από την οδηγία 2001/83/ΕΚ και τις οδηγίες που έχουν δημοσιευθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Αντίστοιχα, τις οδηγίες ορθής παρασκευαστικής πρακτικής οφείλουν να εφαρμόζουν και όλα τα κέντρα αίματος και οι νοσοκομειακές υπηρεσίες αιμοδοσίας της χώρας, βάσει του Π.Δ. 25/2008. Στόχος της διάταξης είναι η εναρμόνιση ως τις 15 Φεβρουαρίου με την κοινοτική νομοθεσία (Οδηγία 2016/1214/ΕΕ της 25ης Ιουλίου 2016).

Με άλλες τροπολογίες που συμπεριελήφθησαν στο νομοσχέδιο:

  1. εξαιρούνται για φέτος από την εκκαθάριση του ΕΟΠΥΥ τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα στρατιωτικά και τα νοσοκομεία ειδικού καθεστώτος, αλλά και τα ιδιωτικά φαρμακεία – αποκλειστικά για την παροχή φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Υπάγονται στον έλεγχο εκκαθάρισης του ΕΟΠΥΥ από την 1.1.2019.
  2. αλλάζει η ώρα έναρξης διανυκτερεύσεων στα φαρμακεία με διευρυμένο ωράριο, από τις 8 μ.μ. στις 9 μ.μ., καθώς η λήξη του διευρυμένου ωραρίου είναι στις 9 μ.μ.
  3. το ΚΕΕΛΠΝΟ μπορεί να προμηθεύεται φάρμακα, με νοσοκομειακή τιμή, απ΄ ευθείας από τις φαρμακευτικές, καθώς μεταφέρθηκε σ΄ αυτό η διεύθυνση του Κεντρικού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ) με το ΠΔ 95/2000. Σημειώνεται ότι το ΚΕΔΥ είναι αρμόδιο για τη συντήρηση και διάθεση εμβολίων, ορών και συναφών βιολογικών προϊόντων. Η νοσοκομειακή τιμή θεωρείται η ανώτατη τιμή προμήθειας, ενώ προβλέπεται δυνατότητα χαμηλότερης τιμής στο πλαίσιο διαγωνιστικής διαδικασίας για την σύναψη δημόσιας σύμβασης.
  4. παρατείνεται για ένα έτος ακόμη η παροχή επιδόματος στολής στους διασώστες και τα πληρώματα ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ.
  5. δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής δημοσίων υπαλλήλων στη διοίκηση του ΕΚΕΠΥ -με απόσπαση – για την συμβολή τους στη λειτουργία του κέντρου με την εμπειρία που έχουν αποκτήσει από τη θητεία τους στη δημόσια διοίκηση, καθώς και στρατιωτικών γιατρών στις εφημερίες του Κέντρου, για την απρόσκοπτη λειτουργία του σε 24ωρη βάση.