“Πάρτι” κάνουν τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

“Πάρτι” κάνουν τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) και καμία πρόοδος δεν έχει συντελεστεί στο “φρενάρισμά” τους, κατά τον ΠΟΥ. Σε όλο τον κόσμο ένα εκατομμύριο νέες περιπτώσεις διαγιγνώσκονται κάθε μέρα.

Αυτό σημαίνει περισσότερες από 376 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις ετησίως από τέσσερις μολύνσεις – χλαμύδια, γονόρροια, τριχομονάδες και σύφιλη.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει ότι τα νέα αριθμητικά στοιχεία είναι μια “κλήση αφύπνισης”, πολύ, δε, περισσότερο για την αύξηση των ανθεκτικών σε φάρμακα σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων – αυξανόμενη απειλή ιδίως στην περίπτωση της γονόρροιας.

Σε σύγκριση με την τελευταία ανάλυση το 2012, ο ​​ΠΟΥ αναφέρει ότι δεν υπάρχει ουσιαστική μείωση στα ποσοστά των νέων ή των υφιστάμενων λοιμώξεων.

Περίπου 1 στους 25 ανθρώπους παγκοσμίως έχει τουλάχιστον ένα από αυτά τα τέσσερα ΣΜΝ, ενώ μερικοί αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα πολλαπλές λοιμώξεις.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι μεταξύ των ατόμων ηλικίας από 15 έως 49 ετών το 2016 υπήρχαν:

  • 156 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις τριχομονάδων
  • 127 εκατομμύρια νέα κρούσματα χλαμυδιών
  • 87 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις γονόρροιας
  • 6,3 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις σύφιλης

Οι τριχομονάδες προκαλούνται από μόλυνση από ένα παράσιτο κατά τη διάρκεια του σεξ. Τα χλαμύδια, η σύφιλη και η γονόρροια είναι βακτηριακές λοιμώξεις.

Τα ΣΜΝ είναι μια σημαντική αιτία υπογονιμότητας, χρόνιων ασθενειών και επιπλοκών στις γεννήσεις. Μόνο η σύφιλη προκάλεσε 200.000 θανάτους νεογέννητων το 2016.

Τι φταίει

Τι φταίει, όμως, για όλες αυτές τις μολύνσεις; Το στίγμα της σεξουαλικής υγείας και οι εφαρμογές γνωριμιών, τα apps των ραντεβού, λένε οι επιστήμονες, έχουν μερίδιο ευθ΄ύνης.

Όπως επεσήμανε η Dr Teodora Wi από τον ΠΟΥ: “Το σεξ είναι πιο προσιτό. Έχετε τις εφαρμογές ραντεβού κι όλα αυτά, πιθανόν αυτό να είναι ένας παράγοντας κινδύνου. Εάν το σεξ είναι προσβάσιμο και κάνετε περισσότερο σεξ, έχετε περισσότερα ΣΜΝ”.

Επιπλέον υπάρχει το ζήτημα της έλλειψης πρόσβασης στις ιατρικές εξετάσεις, που σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι μπορεί να είναι αδιάγνωστοι για χρόνια μέχρι να εμφανίσουν συμπτώματα.

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν, μεταξύ ΄άλλων, πόνο κατά την ούρηση και αιμορραγία μεταξύ των περιόδων.

Άλλες σοβαρές επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν πυελική φλεγμονώδη νόσο και καρδιαγγειακές και νευρολογικές ασθένειες.

Το ασφαλές σεξ, ιδίως με τη χρήση προφυλακτικού, και η καλύτερη πρόσβαση σε ειδικούς και σε ιατρικές εξετάσεις είναι κρίσιμα, λέει ο ΠΟΥ.

 

 

 

 

σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματαΣΜΝτριχομονάδεςχλαμύδια