Περίπου 60.000 κρούσματα κοροναϊού επιβεβαιώθηκαν μέσα στο Νοέμβριο

Δύσκολο θεωρείται το ενδεχόμενο άρσης του lockdown στις 7 Δεκεμβρίου, όπως ανακοινώθηκε επίσημα από την Κυβέρνηση, καθώς μπορεί η επιδημία να κινείται σταθεροποιητικά, όμως φαίνεται να απέχει πολύ από το να μπει σε ουσιαστική πτωτική τροχιά. Βασικό κριτήριο αποτελεί η αποκλιμάκωση των νέων ημερήσιων διαγνώσεων κορονοϊού στις 500, κάτι που μεταφράζεται σε ανώτερο αριθμό νέων κρουσμάτων την ημέρα στα περίπου 100 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Όμως με το Νοέμβριο να έχει ήδη καταγράψει περίπου 60.000 κρούσματα ή περί τα 2300 την ημέρα, μία τέτοια ραγδαία αποκλιμάκωση δείχνει ιδιαίτερα δύσκολη.

Το στοίχημα λοιπόν αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο να κερδηθεί μέσα στις επόμενες 8-9 ημέρες, γεγονός που σημαίνει ότι το lockdown θα συνεχιστεί περαιτέρω, με εξαίρεση ίσως το άνοιγμα των Δημοτικών Σχολείων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο Νοέμβριος βάρυνε έντονα τη συνολική επιδημιολογική εικόνα της χώρας, καθώς υπερτριπλασιάστηκαν οι νέοι θάνατοι ασθενών με covid, οι διασωληνώσεις, οι νέες εισαγωγές, ενώ τα συνολικά κρούσματα αυξήθηκαν κατά 154%. Ειδικότερα τα συνολικά κρούσματα μέσα στις 26 μέρες του Νοεμβρίου έφτασαν στις 60.000 προσεγγίζοντας τις 100.000 από την έναρξη της επιδημίας, οι διασωληνώσεις είναι πλέον πάνω από 600, ενώ ήταν μόνο 135 το τέλος Οκτωβρίου, ενώ οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τους 2000 καθώς καταγράφηκαν 1375 μέσα σε αυτό το διάστημα.

Προς το παρόν διαπιστώνεται μια εξισορρόπηση στα νέα κρούσματα και άρα τις νοσηλείες οι οποίες συνολικά σταθεροποιούνται στις περίπου 4400. Σε αυτά τα επίπεδα το ΕΣΥ πιέζεται έντονα μεν, όμως ανταποκρίνεται. Έτσι, αν και με πίεση, τα νοσοκομεία καταφέρνουν να καλύψουν τις ανάγκες, όμως αυτό σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να σημειωθεί καμιά αστοχία, δηλαδή να μην έχουμε από Δευτέρα την επιθυμητή ραγδαία μείωση κρουσμάτων.

Η σημερινή εικόνα πάντως μας δίνει την εντύπωση ότι δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι για άρση του lockdown στις 7 Δεκέμβρη. Μία πτώση της τάξης του 75% των νέων διαγνώσεων άμεσα, είναι αδύνατη. Ο δείκτης μεταδοτικότητας βρίσκεται κοντά στο 1% και η θετικότητα, ακόμη και αν συνυπολογίσουμε και τα rapid test, υπολογίζεται στο περίπου 7%. Θα πρέπει αφενός οι δείκτες αυτοί να περιοριστούν στο μισό και παράλληλα να διαφαίνεται τάση περαιτέρω μείωσης.

Η πλέον “εύκολη” απόφαση για την Κυβέρνηση η οποία έχει δεδομένη τη συγκατάθεση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, είναι να ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία. Θεωρείται βέβαια ότι τα παιδιά συμμετέχουν ελάχιστα στη μετάδοση του ιού. Βέβαια θα πρέπει να υπάρχει και σχετική πρόβλεψη για την κινητικότητα του πληθυσμού λόγω του ανοίγματος των σχολείων.

Να αναφέρουμε εδώ ότι κύκλοι της κοινότητας των επιδημιολόγων, έχουν επισημάνει ότι το αποτέλεσμα του lockdown ήταν καλύτερο μετά το κλείσιμο των σχολείων. Παράλληλα να αναφέρουμε ότι μέσα στον Νοέμβριο τα κρούσματα σε παιδιά, άτομα κάτω των 17 ετών υπερδιπλασιάστηκαν, φτάνοντας τις 6.400.

Όμως αυτό που φαίνεται από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ ως το πλέον έντονο δεδομένο, είναι ο υπετριπλασιασμός των κρουσμάτων σε ηλικίες άνω των 65 ετών, που αποτελεί και την κύρια αιτία αύξησης των θανάτων. Σημειώνεται ότι οι 9 στους 10 θανάτους τον Νοέμβριο αφορούν σε αυτές τις ηλικίες, ενώ στη μεταδοτικότητα στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα αποδίδεται και η επιβάρυνση του συστήματος υγεία

κρούσματακορονοϊόςlockdown