Πλεόνασμα 340 εκ. ευρώ στα νοσοκομεία λόγω πληρωμών του ΕΟΠΥΥ

Καθαρό ταμειακό πλεόνασμα 340 εκατ. ευρώ, αναμένεται να φέρουν με το κλείσιμο του 2017 τα νοσοκομεία, βάσει αναγωγής του υπουργείου Υγείας από τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο.

Το πλεόνασμα αυτό έρχεται σε συνέχεια καθαρού ταμειακού πλεονάσματος 35 εκατ. ευρώ το 2016 και 935 εκατ. ευρώ καθαρού ταμειακού ελλείμματος το 2015.

Παράλληλα, ο ΕΟΠΥΥ αναμένεται να χρηματοδοτήσει τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα στρατιωτικά και ειδικά νοσοκομεία με περισσότερα από 800 εκ. ευρώ το 2018, ενώ για το 2017 διέθεσε 744,7 εκ. ευρώ, για το 2016 περίπου 576, 31 εκ. ευρώ, και το 2015 μόλις 143,4 εκ. ευρώ.

Τα στοιχεία αυτά ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, σημειώνοντας ότι πρόκειται για το αποτέλεσμα της θεαματικής αύξησης της χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ προς τα νοσοκομεία, του μοντέλου χρηστής διοίκησης που εφάρμοσαν οι διοικητές οι οποίοι τοποθετήθηκαν αξιοκρατικά, των στοχευμένων παρεμβάσεων στο σύστημα προμηθειών, της διαπραγμάτευσης των τιμών των φαρμάκων, της εξοικονόμησης πόρων από την απομάκρυνση των εργολάβων από την καθαριότητα, τη σίτιση και τη φύλαξη των νοσοκομείων.

Πρόσθεσε ότι προχωρεί στο επόμενο διάστημα η κεντρικοποίηση των προμηθειών, γεγονός που θα συνεισφέρει τα μέγιστα στην περαιτέρω εξοικονόμηση πόρων, ενώ αξιοποιείται κάθε δυνατή πηγή χρηματοδότησης, όπως το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων από εθνικούς πόρους, το αποθεματικό του Υπουργείου Υγείας, συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα ΕΣΠΑ, τη χρηματοδότηση από τον ΕΟΠΥΥ, τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα των Περιφερειών, δωρεές όπως του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, του αγωγού φυσικού αερίου TAP και άλλες.

Με τον τρόπο αυτό ολοκληρώνεται η αντικατάσταση του γερασμένου στόλου των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, επανέρχονται στην ενεργό δράση τα πτητικά μέσα του ΕΚΑΒ και ανασχεδιάζεται το σύστημα αεροδιακομιδών, εγκαθίσταται καινούριος, υπερσύγχρονος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός (γραμμικοί επιταχυντές, cyber knife, pet/ct, baby κυκλοτρόνια παραγωγής ραδιοφαρμάκων, ψηφιακά ακτινολογικά συγκροτήματα κ.λπ.) στα νοσοκομεία και στις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κατασκευάζονται 2 νέα νοσοκομεία, το Παίδων Θεσσαλονίκης και το Γ.Ν. Κομοτηνής, επισκευάζονται παλαιωμένες κτιριακές υποδομές, συνεχίζει η ενίσχυση του συστήματος σε ανθρώπινο δυναμικό.

Στο μεταξύ όπως ανακοινώθηκε απο το υπουργείο Εργασίας, οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α. και Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π.) απέδωσαν για πρώτη φορά το 2017 στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. το 100% των εισφορών που εισέπραξαν για λογαριασμό του, οι οποίες ανήλθαν σε 4,77 δισ. ευρώ.
Στο 100% θα αποδίδονται στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. οι εισφορές που εισπράττονται για λογαριασμό του και το 2018, οι οποίες σύμφωνα με τον εγκεκριμένο κοινωνικό προϋπολογισμό θα ξεπεράσουν τα 4,7 δισ. ευρώ.