Πλεύρης: Στόχος η υλοποίηση του προγράμματος της ΝΔ για την Υγεία

Προτεραιότητα στην υλοποίηση του προγράμματος της Κυβέρνησης για τον κλάδο Υγείας, το οποίο έμεινε δραματικά πίσω λόγω της επιδημίας κορονοϊού, δίνει ο νέος Υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης, χωρίς φυσικά να ξεχνάμε ότι η επιδημία καλπάζει. Το βαρύ φορτίο της επιδημίας, φαίνεται πως θα το επωμισθεί περισσότερο η νέα Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κα Μίνα Γκάγκα η οποία έχει ζήσει στην πρώτη γραμμή τη μάχη του υγειονομικού συστήματος στη χώρα.

Αν και είναι ακόμη νωρίς να γνωρίζουμε τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έμμεσα ο κ. Πλεύρης έκανε σαφές πως στα επόμενα δύο χρόνια θα πρέπει να γίνουν όσα περισσότερα μπορούν στον χώρο της υγείας με βάση το πρόγραμμα που είχε παρουσιάσει η ΝΔ προεκλογικά. Η ειρωνεία είναι ότι το πρόγραμμα το είχε παρουσιάσει ο απερχόμενος αναπληρωτής υπουργός κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Κατά την χθεσινή τελετή παράδοσης παραλαβής στο Υπουργείο Υγείας, ο κ Πλεύρης ανέφερε ότι  “Είναι μεγάλη η τιμή που μου έκανε ο Πρωθυπουργός και η εμπιστοσύνη που δείχνει στο πρόσωπό μου, προκειμένου να συνεχιστεί ένα επιτυχημένο έργο που έχει γίνει εδώ στο Υπουργείο Υγείας από τον Βασίλη τον Κικίλια, τον Βασίλη τον Κοντοζαμάνη και τη Ζωή τη Ράπτη. Και πραγματικά μια επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και σε πολλά άλλα θέματα, τομές που ξεκίνησαν να γίνουν και πρέπει να ολοκληρωθούν“.

Και συνέχισε λέγοντας “μακάρι να καταφέρουμε και εμείς από την πλευρά μας να φανούμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης που μας δείχνει ο Πρωθυπουργός αλλά και η κοινωνία για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία. Παράλληλα όμως να γίνουν και οι τομές και οι μεταρρυθμίσεις βάσει του προγράμματός μας, τις οποίες έχουμε εξαγγείλει και λόγω του κορονοϊού υπήρχε πρόβλημα ως προς τη συνολική τους υλοποίηση αλλά οπωσδήποτε και αυτές τώρα θα συνεχιστούν”.

Με το “αριστερό” ο Σεπτέμβρης

Η επίσημη πρώτη των δύο νέων υπουργών σήμερα 1η Σεπτέμβρη συνδυάζεται από δύο βασικά αρνητικά γεγονότα: την έξαρση της πανδημίας αλλά και την αναστολή εργασίας σε περίπου 10.000 ανεμβολίαστους εργαζόμενους στο ΕΣΥ.

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτός είναι ο μέχρι στιγμής αριθμός των υγειονομικών και λοιπού προσωπικού που εργάζεται σε βασικές δομές του ΕΣΥ που παραμένουν ανεμβολίαστοι και για το λόγο αυτό θα πρέπει από σήμερα να τεθούν σε αναστολή εργασίας. Σημειώνεται πως η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δε γνωρίζει τον ακριβή αριθμό ενώ και η προηγούμενη δεν τον είχε προσδιορίσει.

Πάντως θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η Κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα αμείλικτη στην εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικότητας και ίσως η αυστηρότητα αυτή να είναι και ο λόγος που πολλές χιλιάδες ανεμβολίαστων υγειονομικών προχώρησαν σε εμβολιασμό τις προηγούμενες μέρες.

Το γεγονός ότι δεν δόθηκε καμιά παράταση οδήγησε και στη μείωση του αριθμού των ανεμβολίαστων αν κι όπως είπαμε δεν είναι λίγοι οι 10 χιλιάδες ήτοι περίπου το 8% του συνόλου.

Το ρίσκο που παίρνει η Κυβέρνηση με την επιβολή αναστολής εργασία είναι ιδιαίτερα μεγάλο αν σκεφτεί κανείς ότι το φθινόπωρο αναμένεται ιδιαίτερα δύσκολο μετά από ένα πολύ άσχημο καλοκαίρι και δη έναν ιδιαίτερα κακό Αυγουστο στο μέτωπο της επιδημίας.

Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία με περίπου 95.000 νέα κρούσματα, διπλασιασμό διασωληνωμένων -από 172 το τέλος Ιουλίου αυξήθηκαν σε 344-, αύξηση κατά 50% νέων εισαγωγών στις 255 κατά μέσο όρο την ημέρα και συνολικούς 726 θανάτους λόγω κορονοϊού.

Περίπου 2500 και πλέον ασθενείς νοσηλεύονται λόγω covid στα νοσοκομεία με το 67% των ΜΕΘ να είναι καλυμμένες. Η πίεση στο ΕΣΥ είναι σημαντική και δημιουργεί άγχος για το πως θα εξελιχθεί ο Σεπτέμβριος.

 

Μίνα ΓκάγκαανεμβολίαστοιΘάνος ΠλεύρηςνοσοκομείαΕΣΥΥπουργείο Υγείαςεπιδημια