Πλήρης αναδιοργάνωση της περίθαλψης για τα επείγοντα περιστατικά

Πλήρη αναδιοργάνωση του πλαισίου για την αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών από τη στιγμή του συμβάντος μέχρι την είσοδο στο νοσοκομείο, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός χθες, κατά την εκδήλωση μνήμης στην “ημέρα θυσίας του διασώστη” στο ΕΚΑΒ.

Ο υπουργός σημείωσε ότι “το ΕΚΑΒ είναι ένας κρίσιμος κρίκος στην αλυσίδα της δημόσιας περίθαλψης και οφείλουμε ως Πολιτεία, αυτό το έργο να το στηρίξουμε και να το αναβαθμίσουμε. Αυτή την περίοδο κάνουμε μία πολύ μεγάλη επένδυση στο πεδίο της επείγουσας ιατρικής.
Αναδιοργανώνουμε όλο το πλαίσιο από την επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα μέχρι την διαχείριση των επειγόντων περιστατικών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών στα νοσοκομεία, τα οποία αυτονομούνται, αποκτούν δική τους στελέχωση και μάλιστα με γιατρούς εξειδικευμένους στην επείγουσα ιατρική.
Αυτό είναι μία μεγάλη παρέμβαση που ενισχύει την πρώτη γραμμή άμυνας του συστήματος και ενισχύει το αίσθημα υγειονομικής ασφάλειας των πολιτών για τη διαχείριση των προβλημάτων υγείας την ώρα της ανάγκης”.

Εξήγησε ότι η προσπάθεια στρέφεται στην αναβάθμιση της επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας μέσω του ΕΚΑΒ, σε συνδυασμό με την επείγουσα νοσοκομειακή φροντίδα με αλλαγές που προωθούνται αυτή την περίοδο στα τμήματα επειγόντων περιστατικών.
Και σε συνδυασμό με την προσπάθεια στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας επιχειρείται η κάλυψη μεγάλων θεσμικών, λειτουργικών και οργανωτικών κενών του συστήματος υγείας.

Εξαίροντας το ρόλο του ΕΚΑΒ στα πάνω από 30 χρόνια λειτουργίας του, παρατήρησε την κοινωνική ανταποδοτικότητα με τις παρεμβάσεις του σε περιόδους μεγάλων καταστροφών, μεγάλων κρίσεων, πυρκαγιών, σεισμών, συνδρομής της χώρας σε αποστολές και βοήθεια σε πληγείσες γειτονικές χώρες. Και χαρακτήρισε τη συνεισφορά αυτή, πραγματικά πάρα πολύ κρίσιμη.

Ο υπουργός έκανε λόγο για άλμα ποιότητας με έμφαση στη συνεχιζόμενη εκπαίδευση του προσωπικού πέρα από τις παρεμβάσεις για βελτίωση των υποδομών, των εργασιακών συνθηκών για το προσωπικό και τη διασφάλιση από την Πολιτεία μίας κανονικότητας στις υποχρεώσεις απέναντι στους εργαζόμενους.
Δήλωσε πως η προαναφερόμενη παρέμβαση είναι το στοίχημα της επόμενης περιόδου, καθώς ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας της κοινωνίας.

Απολογισμός

Στις δράσεις που έχει προχωρήσει το υπουργείο Υγείας μέχρι σήμερα, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο αναπληρωτής υπουργός Παύλος Πολάκης, λέγοντας πως “περνάμε τώρα στη νέα φάση εκσυγχρονισμού και ποιοτικής αναμόρφωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Για να φτάσουμε όμως εδώ, χρειάστηκε να ενισχύσουμε αποτελεσματικά το ΕΚΑΒ σε οχήματα και εξοπλισμό, καθώς και σε έμψυχο δυναμικό.
Συνοπτικά ολοκληρώθηκαν ή βρίσκονται σε εξέλιξη τα εξής:
Οχήματα – Εξοπλισμός
• Προμήθεια 90 ασθενοφόρων το 2016 μέσω παλαιού διαγωνισμού
• Προμήθεια μέσω της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος 143 ασθενοφόρων και του συστήματος τηλεματικής για την Αθήνα και 30 ασθενοφόρων από τον TAP για την περιοχή της Βόρειας Ελλάδας
• Το ΕΚΑΒ είναι σε διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών του διαγωνισμού για την προμήθεια 100 ασθενοφόρων μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ 2016-2020 για τις περιφέρειες Αττικής (60), Ν. Αιγαίου (12), Κεντρικής Μακεδονίας (15) και Θεσσαλίας (13).
• Σε διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών βρίσκεται και ο διαγωνισμός για την προμήθεια ασθενοφόρων από ίδιους πόρους του ΕΚΑΒ. Αφορά προμήθεια 28 ασθενοφόρων για το παράρτημα Πάτρας (14), Τρίπολης (7) και Λαμίας (7).
Το σύνολο των καινούριων ασθενοφόρων που παραλαμβάνονται σταδιακά είναι 391.
• Το ΕΚΑΒ μέσω της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος θα επισκευάσει τα 3 ελικόπτερα του τα οποία είναι καθηλωμένα και θα αποκτήσει 2 νέα μικρά αεροπλάνα κατάλληλα για αεροδιακομιδές.
• Μέσω του προγράμματος INTERREG Ελλάδα-Κύπρος και σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα, θα αποκτηθούν 3 πλωτά ασθενοφόρα για την περιοχή του Αιγαίου.
• Ίδρυση και λειτουργία της βάσης αεροδιακομιδών στη Σύρο, προσφέρει άμεση ανταπόκριση στα επείγοντα περιστατικά, τα οποία μέχρι τώρα καλύπτονταν από την Ελευσίνα και έγκαιρη διακομιδή των βαρέως πασχόντων ή στο νοσοκομείο της Σύρου ή σε νοσοκομείο των Αθηνών μειώνοντας το χρόνο άμεσης επέμβασης, διακομιδής και νοσοκομειακής περίθαλψης ενώ έχουμε και μείωση των πλωτών διακομιδών και του συνολικού κόστους.
• Αυξήθηκε κατά 13 εκατ. ευρώ ο ετήσιος προϋπολογισμός του ΕΚΑΒ, και αποπληρώνονται 48 εκατ. ευρώ χρέη προς την Πολεμική Αεροπορία, για τις αεροδιακομιδές.
Ανθρώπινο Δυναμικό
• Διάθεση 45 εργαζομένων στο ΕΚΑΒ από το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ «Ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης 4.000 μακροχρόνια ανέργων στον δημόσιο τομέα Υγείας».
• Πρόσληψη 187 διασωστών το 2016.
• Πρόσληψη 93 διασωστών και 20 διοικητικών υπαλλήλων από προκηρύξεις ΑΣΕΠ το 2018.
• Αναμένονται τα αποτελέσματα για την πρόσληψη 37 νέων διασωστών από την προκήρυξη 5Κ/2018
• Ενίσχυση με ιατρικό προσωπικό (10 μόνιμους και 14 επικουρικούς) για τις κινητές μονάδες, κινητές μονάδες νεογνών και αεροδιακομιδές.
• Το προσωπικό του ΕΚΑΒ ενισχύεται και από 104 διασώστες-πληρώματα ασθενοφόρου που θα προσληφθούν με 18μηνες συμβάσεις μέσω της συνέχισης του προγράμματος PHILOS για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
• Ενίσχυση του ΕΚΑΒ με πρόσληψη μέσω του προγράμματος του ΟΑΕΔ 79 νέων επιστημόνων (22-29 ετών), πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης το 2019.