Ποια είναι τα δύο βασικά κριτήρια για τη χαλάρωση των μέτρων

Όσο οι κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι γεμάτες, τα εξιτήρια νοσηλευομένων λιγότερα από τις εισαγωγές και τα ενεργά κρούσματα κορονοϊού σε υψηλά επίπεδα, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων δεν πρόκειται να εισηγηθεί καμία αλλαγή στο καθεστώς του lockdown που βιώνουμε. Η κατάσταση δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί άμεσα καθώς μέχρι σήμερα ο μέσος όρος των εισαγωγών στα νοσοκομεία είναι περί τις 400, ενώ 600 νοσηλεύονται σε ΜΕΘ.

Μπορεί το προηγούμενο διήμερο να σημειώθηκε μείωση των επιβεβαιωμένων διαγνώσεων κορονοϊού, όμως αυτό αποδίδεται κυρίως στα μειωμένα κατά 50% τεστ που διενεργήθηκαν. Χρειάζεται να διαπιστωθεί ουσιαστική μείωση προκειμένου να θεωρηθεί ότι η τάση είναι σαφώς πτωτική. Μια σχετική πρώτη ένδειξη αναμένεται τις επόμενες 3-4 μέρες.

Όπως επεσήμανε χθες κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορονοϊό ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, “Η μείωση των κρουσμάτων στα μεγάλα αστικά κέντρα φαίνεται ότι έχει ακολουθήσει την αναμενόμενη πορεία μείωσης και είναι σαφώς πιο αισθητή από ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα. Συγκεκριμένα, στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο ενεργός αριθμός αναπαραγωγής έχει πέσει δραματικά κάτω από το 1 και στις δύο Περιφέρειες. Να ξεκαθαρίσω, ωστόσο, ότι αυτό αφορά τις εκτιμήσεις μας για την επιδημία πριν από 10 ημέρες”.

Την ίδια στιγμή και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας αναφέρθηκε στην υποχώρηση της θετικότητας στο σύνολο της Ελλάδας στο 9,18% και της Αττικής ειδικότερα στο 7,5%. ¨Όμως τόσο η θετικότητα, δηλαδή από το σύνολο των τεστ που διενεργούνται πόσα είναι θετικά, θα πρέπει να υποχωρήσει κάτω από το 4%, ενώ και ο δείκτης μεταδοτικότητας πρέπει να βρεθεί στο 0,5 και χαμηλότερα.

Να αναφέρουμε ακόμη ότι οι περιοχές οι οποίες εξακολουθούν να προβληματίζουν αποτελούν η Πιερία, η Πέλλα, οι Σέρρες, η Δράμα, τα Τρίκαλα και η Λάρισα. Συνολικά με βάση τα λεγόμενα του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων υπάρχουν 18 περιοχές, που φέρουν βαρύ επιδημιολογικό φορτίο τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Επίσης τα ενεργά κρούσματα στη Θεσσαλονίκη εκτιμάται ότι έχουν υποχωρήσει, όμως και πάλι διατηρούνται στα υψηλά επίπεδα των αρχών του Νοέμβρη.

Η άλλη βασική παράμετρος είναι η πίεση στο σύστημα υγείας. Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, στο σύνολο της επικράτειας επί διαθεσίμων 7.093 κλινών COVID, οι κατειλημμένες κλίνες είναι 4.408 εκ των οποίων περίπου 600 κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Στην Αττική σε ό,τι αφορά τις κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για τον κορονοϊό, από τις 229 που υπάρχουν, οι 177 είναι καλυμμένες, ενώ 600 συμπολίτες μας νοσηλεύονται σε απλές κλίνες.

Επίσης σημείωσε ότι η πληρότητα αυτή τη στιγμή στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για κορονοϊό στην επικράτεια είναι στο 87%. Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των εισαγωγών στα Νοσοκομεία, ο κυλιόμενος μέσος όρος την τελευταία εβδομάδα, τις τελευταίες επτά μέρες, ήταν 410 εισαγωγές.

“Σε ό,τι αφορά τον αριθμό που πρέπει να φτάσουμε στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας προκειμένου να αρθεί το lockdown, επιτρέψτε μου να πω ότι δεν υπάρχει κάποιος σαφής αριθμός. Είναι ένα ζήτημα που έχει σχέση με την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων” συμπλήρωσε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Συνολικά σε ότι αφορά στις ΜΕΘ ανά Υγειονομική Περιφέρεια ο υφυπουργός ανάφερε:

Στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια σε ό,τι αφορά σε κλίνες ΜΕΘ-COVID έχουμε 173 κλίνες, εκ των οποίων οι 137 είναι κατειλημμένες.

Στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου 58 κλίνες, εκ των οποίων οι 38 είναι κατειλημμένες.

Στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια 146 κλίνες.

Στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης 149 κλίνες, εκ των οποίων οι 144 είναι κατειλημμένες.

Στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος 87 κλίνες.

Στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδος, 65 κλίνες εκ των οποίων οι 41 είναι κατειλημμένες.

Στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης 30 κλίνες, εκ των οποίων οι 20 είναι κατειλημμένες.

Και στα στρατιωτικά Νοσοκομεία 19 κλίνες.

 

ΜΕΘΒασίλης ΚοντοζαμάνηςκορονοϊόςlockdownΓκίκας ΜαγιορκίνηςΕΟΔΥ