Ποσοστά αναπηρίας και εργασιακή προστασία για την πολλαπλή σκλήρυνση υπό συζήτηση

Στον Πίνακα μη-Αναστρέψιμων Παθήσεων θα πρέπει να συμπεριληφθούν οι περισσότερες μορφές της σκλήρυνσης κατά πλάκας, ενώ θα πρέπει να αυξηθεί και το ποσοστό αναπηρίας που αποδίδεται στη νόσο κατά τη διάγνωση, το οποίο αυτή τη στιγμή είναι περιορισμένο στο 35%.

Τα παραπάνω δύο ζητήματα, που αποτελούν πάγια αιτήματα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΠΟΑμΣΚΠ), τέθηκαν υπόψιν του υπουργείου Εργασίας σε πρόσφατη συνάντηση εκπροσώπων της Ομοσπονδίας με τον διευθυντή του γραφείου του υφυπουργού Εργασίας Ν. Μηταράκη, Κων. Κωστάκο.

Η αντιπροσωπεία της ΠΟΑμΣΚΠ, επισκέφθηκε το Υπουργείο Εργασίας σε προγραμματισμένη συνάντηση γνωριμίας με την νέα ηγεσία του Υπουργείου. Λόγω ανειλημμένης υποχρέωσης του Υφυπουργού κ. Ν. Μηταράκη την αντιπροσωπεία της ΠΟΑμΣΚΠ υποδέχθηκε με χαρά ο Διευθυντής του γραφείου κ. Κωνταντίνος Κωστάκος. Στην συνάντηση, από πλευράς ΠΟΑμΣΚΠ μετείχαν η πρόεδρος κ. Β. Μαράκα, η κ. Α. Βρυεννίου Σύμβουλος Δημοσίων και Διεθνών σχέσεων και η κ. Δ. Ζελιαναίου Γραμματέας Διοίκησης.

ΚΕΠΑ

Παράλληλα, η ΠΟΑμΣΚΠ ζήτησε από το Υπουργείο την επανεξέταση της λειτουργίας των ΚΕΠΑ και ανέφερε τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες (εξέταση αναπηρίας από ιατρούς μη συναφών ειδικοτήτων, έλλειψη διαφάνειας ως προς τα στοιχεία των ιατρών που απαρτίζουν τις υγειονομικές επιτροπές, ασέβεια των μελών των υγειονομικών επιτροπών προς τους πάσχοντες).

Αόρατες αναπηρίες

Επίσης η ΠΟΑμΣΚΠ ζήτησε την αλλαγή της απονομής επιδομάτων βάσει κινητικής αναπηρίας, καθώς υπάρχουν πολλές «αόρατες» αναπηρίες, οι οποίες επιφέρουν αντίστοιχες δυσλειτουργίες στους πάσχοντες από ΠΣ, όμως δεν δικαιούνται επίδομα, επειδή στην κινητική αναπηρία δεν έχουν ποσοστό τουλάχιστον 67%.

Εργασιακή προστασία

Στην συνάντηση συζητήθηκαν και μέτρα καταπολέμησης της ανεργίας των Ατόμων με ΠΣ (μέτρα διατήρησης θέσεων εργασίας, επιδοτούμενα προγράμματα ανέργων κλπ).

Η ΠΟΑμΣΚΠ ενημέρωσε τον κ. Κωστάκο για την Ευρωπαϊκή οδηγία (Οδηγία Ε.Ε. 2019/1158 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου της 20ης Ιουνίου 2019) με την οποία οι οικογενειακοί φροντιστές που είναι εργαζόμενοι τυγχάνουν προστασίας της εργασίας τους και ευνοϊκών ρυθμίσεων όπως επιπλέον ημέρες αδείας, ευέλικτο ωράριο κ.α.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου υποσχέθηκε πως θα μελετήσει τα θέματα που κατέθεσε η ΠΟΑμΣΚΠ και δηλώνει πως έχει τη διάθεση να συνεργαστεί με την Ομοσπονδία για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πασχόντων.

Όπως τονίσθηκε στη συνάντηση, η ηγεσία του Υπουργείου αντιμετωπίζει τα άτομα με αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις με σεβασμό και τρόπο ισότιμο ως προς τους άλλους πολίτες, είναι πολύ ευαισθητοποιημένη για τα προβλήματά τους και αποφασισμένη να επανεξετάσει τη λειτουργία των ΚΕΠΑ.

Σύμφωνα με την ΠΟΑμΣΚΠ, η προτροπή του κ. Κωστάκου προς όλους του πάσχοντες που εξετάζονται από Υγειονομικές Επιτροπές των οποίων τα μέλη δεν επιδεικνύουν την αρμόζουσα ευπρεπή συμπεριφορά και σεβασμό, είναι να συντάσσουν έγγραφες, επίσημες, επώνυμες καταγγελίες, τις οποίες να καταθέτουν στην ΠΟΑμΣΚΠ, που με την σειρά της θα ενημερώνει σχετικά το Υπουργείο Εργασίας ώστε να επιληφθεί και να επιλύσει τέτοιου είδους προβλήματα.

ΠΟΑμΣκΠΚΕΠΑποσοστά αναπηρίαςυπουργείο Εργασίας