ΠΟΥ: Ανησυχητικά αυξάνονται οι ασθένειες από κουνούπια στην Ευρώπη

Ανησυχητική αύξηση των ασθενειών που οφείλονται στα κουνούπια στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια παρατηρείται τελευταία. Στην κατεύθυνση αυτή, θα πρέπει να υπάρξει αποτελεσματική εφαρμογή των οδηγιών του Π.Ο.Υ. παράλληλα με την ενίσχυση της ετοιμότητας και της συνεργασίας των κρατών – μελών της Ευρώπης.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από εργασία εκπροσώπων του ΠΟΥ Ευρώπης και των μελών της υποομάδας για τον έλεγχο των κουνουπιών, της Μόνιμης Επιτροπής της Περιφερειακής Επιτροπής του Π.Ο.Υ. Ευρώπης.

Στη διαπίστωση αυτή, αναφέρθηκε χθες ο πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής της Περιφερειακής Επιτροπής του Π.Ο.Υ. Ευρώπης, Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, στο πλαίσιο συζήτησης στην συνεδρίαση της 68ης Περιφερειακής Επιτροπής του Π.Ο.Υ. Ευρώπης. Η συζήτηση αφορούσε τον έλεγχο και την επιδημιολογική επιτήρηση των ασθενειών που μεταδίδονται με διαβιβαστές (κουνούπια) στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, και το σχέδιο δράσης 2014- 2020.

Ο κ. Μπασκόζος επεσήμανε ότι παρά την ανησυχητική αύξηση των ασθενειών, εντούτοις, σε επιχειρησιακό επίπεδο υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις στον έλεγχο των κουνουπιών μεταξύ των διαφόρων κρατών – μελών του ΠΟΥ Ευρώπης. Προγράμματα ελέγχου κουνουπιών ευρείας κλίμακας υλοποιούνται κυρίως στη Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Νότια Γερμανία και σε ορισμένες βαλκανικές χώρες. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που εργάζονται στον τομέα είναι περιορισμένος (περίπου 1500 τεχνικοί συνολικά) και υπάρχουν προβλήματα τόσο στο ερευνητικό επιστημονικό επίπεδο, όσο και στον συντονισμό και τη διακυβέρνηση.

Απαιτείται ταχύτερη υιοθέτηση νέων εργαλείων:

  • Να δοθεί έμφαση στην καταπολέμηση των κουνουπιών στον αστικό ιστό
  • Αύξηση της ετοιμότητας και της ικανότητας των επιχειρησιακών μονάδων και έναρξη ελέγχου των κουνουπιών σε ευρεία κλίμακα όπου αυτό είναι απαραίτητο

Η διαχείριση των δεδομένων σε κεντρικό επίπεδο χώρας θα διευκολύνει τη διαβάθμιση του κινδύνου μετάδοσης, την επιλογή των μέτρων ελέγχου των κουνουπιών και την αξιολόγηση των παρεμβάσεων.

Ολοκληρώνοντας ο κ. Μπασκόζος τόνισε ότι: «Είναι πολλά αυτά που δεν γνωρίζουμε ακόμη. Χρειάζεται επείγουσα και ολοκληρωμένη δράση και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τους τρόπους που έχουμε συνηθίσει μέχρι τώρα».

κουνούπια