Προδιαγραφές ποιότητας για διαβητικά υποδήματα και μετρητές σακχάρου

Προδιαγραφές για τα διαβητικά υποδήματα αναμένεται να θεσπιστούν, με τη συνεργασία της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας και της Εταιρείας Μελέτης Παθήσεων Διαβητικού Ποδιού.

Οι προδιαγραφές αυτές θα ενταχθούν με την μορφή Παραρτήματος στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ.

Τη σχετική δέσμευση ανέλαβαν ο νέος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Βασίλειος Πλαγιανάκος και στελέχη του Οργανισμού κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) Χρήστο Δαραμήλα, ο οποίος κατά την πρώτη συνάντηση με τον πρόεδρο του Οργανισμού, έθεσε έξι καίρια ζητήματα που απασχολούν τους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη. Στη μετείχαν επίσης ο Αντιπρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας των Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) και Μέλος του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ Γρηγόριος Λεοντόπουλος, η Προϊσταμένη του Τμήματος Σχεδιασμού Παροχών, Κοστολόγησης – Τιμολόγησης Ιατροτεχνολογικών, Υγειονομικού Υλικού και ΣΕΔ Μαρία Πανουσοπούλου και ο Προϊστάμενος του Τμήματος Διαπραγμάτευσης Συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ Νικόλαος Κικκίλιας.

Σε ότι αφορά τα διαβητικά υποδήματα, έγινε αναφορά στη σχετική δέσμευση του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη σε συνάντηση στις 19.6.2018, ενώ συμφωνήθηκε να υπάρξει συνάντηση του κ. Δαραμήλα και της Προϊσταμένης του Τμήματος Σχεδιασμού Παροχών, Κοστολόγησης – Τιμολόγησης Ιατροτεχνολογικών, Υγειονομικού Υλικού και ΣΕΔ Μαρίας Πανουσοπούλου, με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας Γεώργιο Δημητριάδη και τον Γενικός Γραμματέας της Εταιρείας Μελέτης Παθήσεων Διαβητικού Ποδιού (ΕΜΕΔΙΠ) Νικόλαο Τεντολούρη, προκειμένου να καθοριστούν οι προδιαγραφές.

Επόμενο θέμα ποιοτικών προδιαγραφών (ISO) που τέθηκε στη συνάντηση, αφορούσε τους μετρητές γλυκόζης και τις ταινίες σακχάρου, σε εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων ποιότητας. Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ εξέφρασε τη σύμφωνη γνώμη της, επισημαίνοντας όμως ότι η σχετική αρμοδιότητα υπάγεται στον ΕΟΦ, με τον οποίο η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ θα έχει σχετική συνάντηση.

Στο πλαίσιο της συζήτησης η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ανέλαβε να συμβάλλει στην κατάρτιση του Μητρώου Διαβήτη του ΕΟΠΥΥ με την ενημέρωση των πασχόντων για την έγκαιρη εγγραφή τους.

Τα επόμενα θέματα που συζητήθηκαν με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ αφορούσαν τα εξής:

1. Λανθασμένη ερμηνεία του ΕΚΠΥ και την επιβολή συμμετοχής 25% σε πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 που ακολουθούν αγωγή με δισκία ή άλλη ενέσιμη αγωγή στα αναλώσιμα υλικά του Διαβήτη (ταινίες μέτρησης σακχάρου, σκαριφιστήρες) και μη εφαρμογή της απόφασης του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ (29/1/2019), που προβλέπει τη μηδενική πλέον συμμετοχή στα αναλώσιμα υλικά για όλους τους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη. Για το θέμα, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ διαβεβαίωσε ότι αναμένεται η έκδοση της απόφασης του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ σε ΦΕΚ για τη διευκρίνιση και οριστική κατάργηση της επιβάρυνσης των εν λόγω πασχόντων.
2. Προβλήματα στην αποζημίωση των ταινιών μέτρησης κετονών στο αίμα που προβλέπονται στον ΕΚΠΥ. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, το θέμα οδεύει σε λύση, καθώς θα επαναπροσδιοριστεί η τιμή αποζημίωσης, η οποία αφορούσε τις ταινίες κετονών στα ούρα και όχι στο αίμα.
3. Καθυστέρηση αποζημίωσης νέων προϊόντων, όπως τα συστήματα συνεχούς παρακολούθησης γλυκόζης, που ο νέος ΕΚΠΥ προβλέπει. Η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ενημέρωσε ότι θα δημιουργηθεί νέα κατηγορία, ώστε να ενταχθούν μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα τα εν λόγω συστήματα, που εντάχθηκαν στον ΕΚΠΥ.