Πρόγραμμα 6,5 εκατ. ευρώ για δημόσιες δομές περίθαλψης χρηστών ναρκωτικών

Στην προαναγγελία για άμεση έκδοση της τροπολογίας η οποία θα καλύπτει θεσμικά τη λειτουργία χώρων εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών προχώρησε ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Λάρισας της ΔΗ.ΣΥ., κ. Κώστα Μπαργιώτα. Πέραν της τοποθέτησης σχετικά με την τροπολογία, ο κ. Ξανθός προανήγγειλε και την εξασφάλιση μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Αττικής, κονδύλι 6,5 εκατ. ευρώ για την δημιουργία του δεύτερου δημόσιου κέντρου αποτοξίνωσης της χώρας. Υπάρχει ήδη ένα το Detox στη Θεσσαλονίκη και πρόκειται επίσης να δημιουργηθεί ένα ακόμη στα Γιάννενα.

Ανέφερε επίσης ότι θα δημιουργηθεί ξενώνας αστέγων που είναι τοξικοεξαρτώμενοι καθώς και κέντρο ημέρας για την καθημερινή φροντίδα εκείνων που είναι προβληματικοί χρήστες. Ο κ Ξανθός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον ΟΚΑΝΑ και στη προσπάθεια που γίνεται για εξάλειψη της λίστας αναμονής για ένταξη σε προγράμματα υποκατάστασης με άνοιγμα νέων μονάδων και ενίσχυσή τους με προσωπικό.
Σημείωσε ακόμη ότι υπάρχει ήδη προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Αθηναίων, του ΚΕΘΕΑ και του ΟΚΑΝΑ αξίας 800 χιλ. ευρώ με βάση την οποία δημιουργείται δίκτυο άμεσης παρέμβασης για χρήστες ναρκωτικών ουσιών στο κέντρο της Αθήνας. Μάλιστα από τις 15 Οκτωβρίου εκπαιδεύεται το προσωπικό, 7 από τον ΟΚΑΝΑ και 7 από το ΚΕΘΕΑ για παρεμβάσεις μείωσης της βλάβης στο δρόμο.

Σχετικά με τη νέα τροπολογία για τους χώρους εποπτευόμενης χρήσης, αυτή θα έχει 3 χαρακτηριστικά συμφωνα με τον υπουργό: «Πρώτον, προβλέπονται όροι και προϋποθέσεις λειτουργίας αυτών των δομών με υπουργική απόφαση, που το εξειδικεύει περισσότερο. Δεύτερον, προβλέπεται ένα μητρώο καταγραφής των ληπτών υπηρεσιών αυτού του τύπου, το οποίο είναι πολύ σημαντικό, ένα registry δηλαδή. Και το τρίτο -και ίσως το πιο σημαντικό απ’ όλα- είναι ότι προβλέπεται πως δεν θα διώκονται αυτοί οι άνθρωποι, δεν θα έχουν προβλήματα παραβατικότητας και συλλήψεων από την αστυνομία κ.λπ. στον βαθμό που παρακολουθούνται και εντάσσονται σε αυτό το μητρώο».

Για το θέμα του Εθνικού Συντονιστή και του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων, ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι «Είμαστε σε συνεννόηση αυτήν την περίοδο με το Υπουργείο Δικαιοσύνης για να δούμε κάποιες τελευταίες εκκρεμότητες. Έχουμε ήδη κάνει μια πολύ σοβαρή δουλειά. Είναι στην τελική φάση επεξεργασίας αυτές οι αλλαγές. Θέλουμε να ενδυναμώσουμε τον θεσμό αυτόν και όχι να τον καταργήσουμε, προφανώς, ούτε να μεταφέρουμε την αρμοδιότητα στο Υπουργείο. Έχουμε συμφωνήσει ότι ο θεσμός αυτός θα είναι υπό την αιγίδα του Πρωθυπουργού, όπως και σήμερα. Προσπαθούμε να περιορίσουμε τον αριθμό των μελών της Επιτροπής Εθνικού Σχεδιασμού και Συντονισμού και να περιορίσουμε και το φάσμα των εμπλεκομένων υπηρεσιών, έτσι ώστε να είναι ένα όργανο κατ’ αρχήν ευέλικτο και αποτελεσματικό και κυρίως να έχει επιστημονική τεκμηρίωση. Προσπαθούμε να ενισχύσουμε τη διοικητική – επιστημονική, οργανωτική υποστήριξη αυτού του θεσμού, έτσι ώστε πραγματικά να συνεισφέρει σε μια ουσιαστική σύνθεση των επιμέρους σχεδίων δράσεων που έχουν όλοι οι εποπτευόμενοι από το Υπουργείο φορείς που προωθούν δημόσιες πολιτικές κατά της εξάρτησης».

Τέλος συμπλήρωσε ότι «Η βασική αλλαγή που επίσης θα φέρουμε είναι ότι διευρύνουμε το περιεχόμενο της εξάρτησης, που δεν αφορά μόνο τα ναρκωτικά. Αφορά και τις λεγόμενες αναδυόμενες εξαρτήσεις. Έχουμε το αλκοόλ, έχουμε την εξάρτηση από το διαδίκτυο και τον τζόγο. Αυτά είναι νέα πεδία, έχουν κληροδοτηθεί από την κρίση και έχει επιδεινωθεί η εικόνα στην κοινωνία σε αυτά τα θέματα και νομίζω ότι χρειάζεται μια σοβαρή και συγκροτημένη πολιτική».