Προς επανεξέταση το 38%-62% στο “σπάσιμο” του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ

Σήμερα φαίνεται να “κληρώνει” εκ νέου για τις φαρμακευτικές εταιρείες το θέμα της κατανομής του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη, σε δύο κλειστούς, για ΦΥΚ και φάρμακα κοινότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά του Υπουργείου φαίνεται να υπάρχει η διάθεση να επανεξεταστούν τα ποσοστά που έχουν θεσμοθετηθεί, δηλαδή η διάθεση του 38% του συνολικού προϋπολογισμού των 2,088 δισ. ευρώ για τα φάρμακα 1Α και 1Β και του υπόλοιπου 62% για τα φάρμακα κοινότητας.

Όπως είναι γνωστό σήμερα έχει προγραμματιστεί στο Υπουργείο Υγείας ευρεία σύσκεψη του Υπουργού Θάνου Πλεύρη με τους εκπροσώπους των ΣΦΕΕ, ΠΕΦ, PIF και ΣΑΦΕΕ. Τα ζητήματα είναι αρκετά, αλλά το σημαντικότερο που αναμένεται και να απασχολήσει περισσότερο είναι το ζήτημα της κατανομής του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για το φάρμακο. Μάλιστα είναι πολύ πιθανή η αλλαγή των ποσοστών χωρίς όμως αυτό να σημαίνει κάποια αξιοσημείωτη μεταβολή.

Να υπενθυμίσουμε ότι πριν από περίπου 10 ημέρες ο ΣΦΕΕ είχε στείλει μια έντονη επιστολή στον Θάνο Πλεύρη και τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, στην οποία μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι από τη στιγμή που η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη δεν αναμένεται να αυξηθεί, “η μόνη εναλλακτική λύση είναι η άμεση άρση του μέτρου της κατάτμησης της δαπάνης και οι άμεσες παρεμβάσεις στη συνταγογράφηση”.

Επισημάνσεις ΣΦΕΕ

Ειδικότερα στην επιστολή του ΣΦΕΕ αναφέρονταν ότι υπάρχουν έντονοι προβληματισμοί σχετικά με την αποφασισθείσα κατάτμηση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ σε δυο μεγάλες κατηγορίες -δαπάνη ιδιωτικών φαρμακείων και δαπάνη φαρμακείων ΕΟΠΥΥ– και μάλιστα στην ορισθείσα αναλογία 62-38 για το 2022, όπως προκύπτει από την ΥΑ 3965/26.07.22.

“Με βάση τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ για το πρώτο εξάμηνο του 2022, σημειώνεται μια σημαντική αύξηση της δαπάνης για τα φάρμακα 1Α/1Β, γεγονός που συνεπάγεται μια δραματική αύξηση των επιστροφών. Ενώ λοιπόν η Κυβέρνηση συνεχίζει να μην αναγνωρίζει την ανάγκη για μεγαλύτερη χρηματοδότηση της δημόσιας δαπάνης για το φάρμακο, δημιουργεί εξωπραγματική επιβάρυνση για κάποια φάρμακα και σημαντική ελάφρυνση για κάποια άλλα, οδηγώντας σε μια αγορά δυο ταχυτήτων δηλαδή σε άλλη μια στρέβλωση. Αυτό το γεγονός, έχει σαν αποτέλεσμα να ζητώνται εκπτώσεις άνω του 60% από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης για κάποια φάρμακα, και έτσι σημειώνεται αφενός δυστοκία στην πρόοδο των διαπραγματεύσεων, αφετέρου δημιουργείται σημαντική ανισορροπία ακόμη και σε σχέση με προηγούμενες διαπραγματεύσεις για τις ίδιες ή παρόμοιες ομάδες φαρμάκων.

Και συνέχιζε η επιστολή αναφέροντας ότι “Από αναλύσεις που έχουμε πραγματοποιήσει με ότι στοιχεία είχαμε διαθέσιμα, προκύπτει ότι η αναλογία 62/38 δεν εκφράζει την πραγματική εικόνα της αγοράς, ενώ επιπλέον διαφαίνεται, ότι σε αυτή τη συγκεκριμένη κατηγορία (ΦΥΚ) αλλά και στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ, αντιμετωπίζουμε διψήφια αύξηση ποσοστού πωλήσεων για το α’ εξάμηνο 2022, αλλά και σε ετήσια βάση, γεγονός που σημαίνει σημαντική αύξηση των φαρμακευτικών αναγκών των ασθενών ή/και έλλειψη ελέγχου της συνταγογράφησης.
Την ίδια περίοδο τα φάρμακα κοινότητας αυξάνονται κατά 4%+ σε ετήσια βάση”.

ΕΟΠΥΥΣΦΕΕclawbackφαρμακευτική δαπάνηΘάνος Πλεύρης