Προς χρήση και αποζημίωση των βιοδεικτών στην περίθαλψη

Θετική εμφανίζεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας στη χρήση και αποζημίωση των βιοδεικτών στην καθημερινή ιατρική πρακτική, εφόσον χρησιμοποιούνται με επιστημονική τεκμηρίωση.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε χθες ο γενικός γραμματέας Υγείας Γιώργος Γιαννόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωσης που διοργάνωσαν το υπουργείο Υγείας, ο Τομέας Έρευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Παιδείας και η Γενική Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας
στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

Αντικείμενο της εκδήλωσης ήταν η δημιουργία Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας στην καρδιολογία με στόχο την πρόληψη του νεανικού αιφνιδίου θανάτου, το οποίο θα λειτουργήσει μετά το αντίστοιχο Δίκτυο που έχει αποφασιστεί να δημιουργηθεί για τον καρκίνο.

Το Δίκτυο της καρδιολογίας, θα στηρίζεται σε δύο πυλώνες:

  • Το Κέντρο Καταγραφής Αιφνιδίων Θανάτων και
  • Τα Κέντρα Διενέργειας Γονιδιακών Ελέγχων Οικογενειών με ανάλογο ιστορικό, που θα είναι Νοσοκομεία και υπηρεσίες δημόσιου χαρακτήρα.

Εκτός αυτού, υπάρχει η πρόβλεψη για διαλειτουργικότητα των συστημάτων καταγραφής των Κέντρων αυτών, με τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (Α.Η.Φ.Υ.).

Όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας Γ. Γιαννόπουλος, “με άλλα λόγια, πρόκειται για μια πολύ καλά μελετημένη και ολοκληρωμένη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, μέσω των ερευνητικών του Κέντρων και του Υπουργείου Υγείας, μέσω τριτοβάθμιων Νοσοκομείων και των φορέων με τους οποίους συνεργάζεται, όπως η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) και βέβαια με το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό, τη συμμετοχή επιστημόνων υψηλού κύρους.

Η υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας στο Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας για τον Καρκίνο, στο Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας στην Καρδιολογία και την πρόληψη του Νεανικού Αιφνιδίου Θανάτου, καθώς και στα Δίκτυα Ιατρικής Ακριβείας που πρόκειται να δημιουργηθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, υποδεικνύουν την πρόθεση του Υπουργείου να είναι ενεργά παρόν σε αυτήν την νέα εποχή για την ιατρική· μια εποχή που δημιουργούνται νέα πρότυπα ιατρικής πρακτικής, σύμφωνα με τα οποία οι αποφάσεις είναι προσαρμοσμένες στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά συγκεκριμένων ασθενών, χαρακτηριστικά που διαπιστώνονται με τη βοήθεια γονιδιακών/μοριακών ελέγχων.

Βρισκόμαστε λοιπόν, σε μια εποχή που μπορούμε να ομαδοποιούμε τους ασθενείς με βάση την προδιάθεση, την πρόγνωση και την ανταπόκριση σε συγκεκριμένες θεραπείες. Πρόκειται με άλλα λόγια, για την είσοδο σε μια εποχή που καταλαβαίνουμε καλύτερα την υγεία και τη νόσο.

Το Υπουργείο Υγείας έχει τη διάθεση να συμβάλει στην εμπέδωση κάθε πρωτοβουλίας που οι ασθενείς, οι ερευνητές και οι επαγγελματίες υγείας, στηριγμένοι πάνω στις εξελίξεις της τεχνολογίας, θα νοιώθουν πιο κοντά ο ένας στον άλλο και πιο δυνατοί απέναντι στην αρρώστια”.