Προσλήψεις στα νοσοκομεία και ακριβά φάρμακα στο σπίτι ή στο φαρμακείο

Την κάλυψη 2.000 κενών θέσεων στα νοσοκομεία, κυρίως από νοσηλευτές, προανήγγηλε χθες στη Βουλή ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια παρουσίασης των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης.

Στις προτεραιότητες του Πρωθυπουργού, παραμένουν επίσης η άμεση εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, καθώς επίσης και η διανομή των φαρμάκων υψηλού κόστους για πολύ σοβαρές παθήσεις είτε στην κατοικία του ασθενή ή στο φαρμακείο επιλογής του.

Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για τον τομέα υγείας, περιλαμβάνονται στο σχεδιασμό που αφορά τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και στη συγκεκριμένη περίπτωση, των ασθενών.

Σε ότι αφορά τις προσλήψεις στα νοσοκομεία, τα πρόσφατα περιστατικά με τις ελλείψεις γιατρών και τα προβλήματα παροχής ιατρικών υπηρεσιών στη νησιωτική χώρα, οδήγησαν τον πρωθυπουργό να κάνει λόγο για 2.000 προσλήψεις κυρίως νοσηλευτών, λαμβάνοντας έτσι μέριμνα και για την κάλυψη κενών θέσεων ιατρών, όπου υπάρχει απόλυτη ανάγκη, για την λειτουργία του συστήματος.

Η διανομή των φαρμάκων για τους βαρέως πάσχοντες στο σπίτι τους ή στο φαρμακείο της επιλογής τους, αποτελούσε βασική προτεραιότητα του προγράμματος της Ν.Δ. από την ανακοίνωσή του. Στόχος της Κυβέρνησης είναι η διευθέτηση του προβλήματος που παρατηρείται στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ με τις ατέλειωτες ουρές αναμονής από τους ασθενείς, οι οποίοι πάσχουν από σοβαρές παθήσεις. Οι ασθενείς αυτοί αναγκάζονται να στέκονται στις ουρές του Οργανισμού για να προμηθευτούν τα φάρμακά τους, εξαιτίας του υψηλού – συνήθως – κόστους τους.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε και αυτή τη φορά την άμεση εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στους δημόσιους χώρους. Το μέτρο, θα μπορέσει αυτή τη φορά να επιτευχθεί με τα παράλληλα μέτρα της προστασίας του πολίτη, καθώς ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την ενίσχυση του αστυνομικού σώματος με επιπλέον προσλήψεις 1.500 αστυνομικών, οπότε σε συνδυασμό και με τη συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα μπορέσει να λειτουργήσει ο ελεγκτικός μηχανισμός που απαιτείται.

Οι λοιπές προτεραιότητες που αφορούν στον τομέα της Υγείας, αναμένεται να εξειδικευτούν από τις προγραμματικές δηλώσεις του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Κυριάκος Μητσοτάκηςπρογραμματικές δηλώσεις