Προστασία σε μονάδες υγείας και ζωτικές υποδομές από φυσικές καταστροφές

Η σημαντική μείωση των ζημιών σε κρίσιμες υποδομές και η διακοπή παροχής βασικών υπηρεσιών, είναι ο φετινός στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας για τις φυσικές καταστροφές

Σκοπός, προκειμένου να μειωθούν οι επιπτώσεις από τις φυσικές καταστροφές, είναι να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στη διατήρηση του κατάλληλου χωροταξικού σχεδιασμού και άλλων κανονισμών σχεδιασμού κτιρίων, όπως τα νοσοκομεία και άλλες ζωτικής σημασίας υποδομές, ώστε σε ενδεχόμενες καταστροφές να μειωθεί ο κίνδυνος μη παροχής ιατρονοσηλευτικής φροντίδας και έλλειψης τροφίμων, νερού, ηλεκτροδότησης, τηλεπικοινωνιών, μεταφορών κ.α.

Ο ΟΗΕ

Η Διεθνής Ημέρα για τη Μείωση των Επιπτώσεων από τις Φυσικές Καταστροφές, γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 13 Οκτωβρίου, μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 1989.

Στόχος της ημέρας αυτής είναι η ευαισθητοποίηση τόσο των κυβερνήσεων, όσο και των πολιτών των κρατών, για τη μείωση των κινδύνων από τις φυσικές καταστροφές, καθώς επίσης και η συνεργασία, σε παγκόσμιο επίπεδο, όλων των αρμόδιων φορέων για τη διαχείριση των επιπτώσεών τους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο OHE κατέληξε σε 7 διεθνείς στόχους ως το 2030 για την αξιολόγηση της προόδου στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, οι οποίοι προβλέπουν:

  • Μείωση της θνησιμότητας από καταστροφές, σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά των ετών 2005-2015
    Μείωση του αριθμού των πληγέντων, διεθνώς, σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά των ετών 2005-2015
  • Μείωση της οικονομικής απώλειας εξαιτίας της καταστροφής σε σχέση με το παγκόσμιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ)
  • Μείωση της βλάβης από καταστροφές σε υποδομές ζωτικής σημασίας και διακοπή βασικών υπηρεσιών, όπως οι εγκαταστάσεις υγείας και εκπαίδευσης, καθώς και ανάπτυξη ανθεκτικότητας
  • Ουσιαστική ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας στις αναπτυσσόμενες χώρες για την εφαρμογή του πλαισίου προστασίας από καταστροφές ως το 2030
  • Ουσιαστική αύξηση της διαθεσιμότητας και πρόσβασης σε συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης πολλαπλών κινδύνων και σε πληροφορίες και εκτιμήσεις σχετικά με τον κίνδυνο καταστροφών σε άτομα έως το 2030.
  • Σημαντική αύξηση του αριθμού των χωρών με εθνικές και τοπικές στρατηγικές για τη μείωση του κινδύνου καταστροφών έως το 2020

Προτεραιότητες

Λαμβάνοντας υπόψη την πείρα που αποκτήθηκε από την εφαρμογή του Πλαισίου Δράσης του Hyogo, και κατ ‘εφαρμογή του αναμενόμενου αποτελέσματος και στόχου, υπάρχει ανάγκη για εστιασμένη δράση μεταξύ των τομέων από τα κράτη σε τοπικό, εθνικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο στους παρακάτω τέσσερις τομείς προτεραιότητας:

  1. Κατανόηση του κινδύνου των καταστροφών.
  2. Ενίσχυση της διακυβέρνησης για τη διαχείριση του κινδύνου καταστροφών.
  3. Επένδυση στη μείωση του κινδύνου των καταστροφών για ενίσχυση της ανθεκτικότητας.
  4. Ενίσχυση της ετοιμότητας για την αντιμετώπιση καταστροφών για αποτελεσματική αποκατάσταση και ανασυγκρότηση.

Ο Ερυθρός Σταυρός

Το Κίνημα του Ερυθρού Σταυρού / Ερυθράς Ημισελήνου, συσχετίζοντας τον τεράστιο όγκο πληροφορίων που συγκεντρώνει από τους Εθνικούς Συλλόγους με τα τρέχοντα επιστημονικά δεδομένα και γνωρίζοντας ότι η Κλιματική Αλλαγή σχετίζεται με την αύξηση της συχνότητας ακραίων καιρικών φαινομένων που προκαλούν μεγάλες καταστροφές έχει ιδρύσει δύο παγκόσμια κέντρα έρευνας, με στόχο τη μελέτη και το σχεδιασμό συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης αλλά και πιο αποδοτικών προγραμμάτων απόκρισης. Το CADRIM, με έδρα τις Νήσους Μπαρμπάντος και το Climate Center, με έδρα την Ολλανδία.

Η λήψη μέτρων πρόληψης, προετοιμασίας, καθώς και η εκπαίδευση των πολιτών για την αντιμετώπιση τόσο των ίδιων των φυσικών καταστροφών, όσο και των επιπτώσεών τους σε κοινωνικο – οικονομικό επίπεδο, είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση των συνεπειών αλλά και τη γρήγορη επαναφορά στην κανονικότητα της τοπικής κοινωνίας.

Στην Ελλάδα

Στο πλαίσιο της μείωσης επικινδυνότητας, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός σε πλήρη εναρμόνιση με τις οδηγίες του Κινήματος, εκπαιδεύει στελέχη και εθελοντές των Περιφερειακών του Τμημάτων στα εξελιγμένα εργαλεία και τους κανονισμούς του Ερυθροσταυρικού Κινήματος στην αντιμετώπιση καταστροφών. Σκοπός είναι να αυξήσει σημαντικά την ικανότητα παρέμβασης του δικτύου Περιφερειακών Τμημάτων στις τοπικές κοινότητες, καθιστώντας πιο συγκροτημένη και αποτελεσματική, τη συνεργασία ανάμεσα στον Ε.Ε.Σ. και τους τοπικούς φορείς πολιτικής προστασίας. Παράλληλα, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, με το δίκτυο των εθελοντών του, συμμετέχει ενεργά σε ασκήσεις ετοιμότητας για την αντιμετώπιση καταστροφών, σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, σε ολόκληρη την επικράτεια. Τέλος, ο Ε.Ε.Σ. εκπονεί πρόγραμμα ενημέρωσης μαθητών σχετικά με τις φυσικές καταστροφές, τις επιπτώσεις τους και τα μέτρα πρόληψης που μπορούμε να πάρουμε, καθώς επίσης και εκπαιδεύσεις Πρώτων Βοηθειών σε παιδιά και ενήλικες.

ΟΗΕΕρυθρός ΣταυρόςΗμέρα Φυσικών Καταστροφών