Προσωπικό ασφαλείας σήμερα στα νοσοκομεία

Μόνο τα επείγοντα περιστατικά θα καλυφθούν σήμερα από τα νοσοκομεία, εξαιτίας της κινητοποίησης των εργαζομένων, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την επικείμενη διακοπή του ανθυγιεινού επιδόματος.

Συγκεκριμένα, με απόφαση της ΠΟΕΔΗΝ, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της Αττικής θα πραγματοποιήσουν 4ωρη στάση εργασίας από τις 11 πμ – 3 μμ, ενώ στα υπόλοιπα νοσοκομεία της περιφέρειας προβλέπεται 24ωρη απεργία.

Επίσης θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική συγκέντρωση στις 11.30 πμ έξω από το Υπουργείο Υγείας.

Όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, τίθεται σε αμφισβήτηση το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας μετά τον Φεβρουάριο του 2019. Όμως ήδη από τον ερχόμενο Μάρτιο φέτος, αντικαθίσταται με μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας τα οποία θα αποφασίσει η σχετική Επιτροπή που θα συγκροτηθεί.

Όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία, οι υπουργοί διαβεβαίωναν ότι το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας θα συνεχίσει να καταβάλλεται κανονικά, τώρα όμως ευθυγραμμίζεται με τις βέλτιστες πρακτικές που ισχύουν στις άλλες χώρες της Ευρώπης με βάση τον ν. 4354/2014. Η προαναφερόμενη Επιτροπή συγκροτείται ως πρόσχημα για να δικαιολογήσουν την περικοπή, αντικαθιστώντας το με κάποια υποτυπώδη μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

Με την περικοπή του εν λόγω επιδόματος, ο μισθός των Νοσηλευτών και άλλων επαγγελματιών υγείας είναι κάτω από το μισθό του ανειδίκευτου εργάτη. Σε συνδυασμό με τη μείωση του αφορολόγητου από 1/1/2019, ο μισθός θα εξισωθεί με … τα Προνοιακά Επιδόματα.