Προτάσεις ΙΣΘ στον Πρωθυπουργό για αναβάθμιση του ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη

Σε αδιέξοδο βρίσκεται το σύστημα υγείας της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα τα 10 νοσοκομεία, 18 ιδιωτικά νοσηλευτήρια, 3.600 ιδιωτικά ιατρεία και εργαστήρια και τα 8.700 μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Χρειάζεται άμεση βελτίωση στις παρεχόμενες υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στους πολίτες, αλλά παράλληλα και στις συνθήκες εργασίας των γιατρών.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο πρόεδρος του ΙΣΘ Νίκος Νίτσας κατέθεσε υπόμνημα στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο πλαίσιο σύσκεψης των φορέων της πόλης στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.

Τέλος ο κ. Νίτσας τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια κατασπαταλήθηκαν χρήματα των ΕΣΠΑ για τη δημιουργία θνησιγενών και αναποτελεσματικών δομών Π.Φ.Υ. δημοσίου χαρακτήρα (ΤΟΜΥ). Πρότεινε σύζευξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ώστε να ανοίξουν προγράμματα χρηματοδότησης που θα στηρίξουν την επιχειρηματικότητα των γιατρών, ενισχύοντας νέες δράσεις τους (πολυϊατρεία ΠΦΥ, μονάδες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, σταθμούς προληπτικού ελέγχου, εργαστήρια, καινοτόμες δράσεις υγείας κλπ.).

Αναλυτικά, στην εισήγηση του ο κ. Νίτσας αναφέρθηκε στις προτάσεις του ΙΣΘ για την επίλυση των προβλημάτων αυτών, σημειώνοντας ότι
οι κτιριακές υποδομές των νοσοκομείων χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις και βελτιώσεις για την εποπτεία της άσκησης της Ιατρικής, για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα πρόληψης και δημόσιας υγείας και για τη διεκδίκηση λύσεων στα προβλήματα των γιατρών, ο ΙΣΘ προχωρεί στην τακτική καταγραφή των απόψεων τους. Για το λόγο αυτό, κάθε χρόνο από το 2012, ο Ι.Σ.Θ. διενεργεί έρευνα κοινής γνώμης για την ποιότητα της παρεχόμενης υγείας στους πολίτες. Τα αποτελέσματα της πρόσφατης έρευνας για το 2019 έδειξε ότι 64% των πολιτών είναι δυσαρεστημένοι, ενώ στις ηλικίες 55-64 το ποσοστό των δυσαρεστημένων φθάνει στο 80%.

Νοσοκομεία – Ε.Σ.Υ.

Ο κ. Νίτσας αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη για δημιουργία ενός σύγχρονου παιδιατρικού νοσοκομείου. Ήδη το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» έχει αναλάβει την κατασκευή του, χρειάζεται όμως συντονισμός και δημιουργία παράλληλων υποδομών από την πολιτεία, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την πλήρη λειτουργία του.

Η λειτουργία του νοσοκομείου Παπαγεωργίου καθίσταται προβληματική, καθώς το χρέος του ΕΟΠΥΥ ανέρχεται στο ποσό των 330 εκατομμυρίων ευρώ. Το νοσοκομείο Παπαγεωργίου πρέπει επιτέλους να αντιμετωπίζεται ως πρότυπο και όχι ως “ενόχληση” από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για την άμεση βελτίωση των κτιριακών υποδομών των νοσοκομείων της πόλης, καθώς τα περισσότερα από αυτά στεγάζονται σε πολύ παλιά κτίρια και οι συνθήκες νοσηλείας των ασθενών μπορούν και πρέπει να βελτιωθούν άμεσα.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι η υποστελέχωσή του σε ιατρικό προσωπικό, λόγω συνταξιοδοτήσεων καθώς η αναπλήρωση δεν ικανοποιεί τις ανάγκες.

Οι επικουρικοί ιατροί είναι μια ουσιαστική, αλλά παροδική λύση στο πρόβλημα, το καθεστώς των συμβάσεων των οποίων απαιτείται να αναμορφωθεί μέχρι την ολοκληρωτική λύση του προβλήματος πρόσληψης μόνιμου ιατρικού προσωπικού.

Πρότεινε επίσης να δοθεί η δυνατότητα αναπτυξιακής λειτουργίας του ΕΣΥ με το άνοιγμα του συστήματος και των νοσοκομείων σε ιδιώτες γιατρούς.

Ο ΕΟΠΥΥ

Σύμφωνα με τον κ. Νίτσα, ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος οργανισμός παροχής υπηρεσιών υγείας στην Ευρώπη, αναντίστοιχα μεγάλος και γραφειοκρατικός σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας. Με υπέρογκα λειτουργικά έξοδα αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού για δημόσια υγεία ευρωπαϊκού επιπέδου. Ως μοναδικός αγοραστής υπηρεσιών υγείας οδηγείται εύκολα σε αυθαιρεσίες και εκβιαστικές συμπεριφορές.

Οι αμοιβές των συμβεβλημένων γιατρών είναι πολύ χαμηλές και η λειτουργία των εργαστηρίων καθίσταται απαγορευτική λόγω του clawback, το οποίο πρέπει να καταργηθεί.

Η αναγκαιότητα για ένα ολοκληρωμένο σύστημα Π.Φ.Υ. στη χώρα μας είναι αδήριτη. Δυστυχώς την τελευταία τετραετία επιχειρήθηκε με τρόπο στρεβλό η εφαρμογή κρατικής Π.Φ.Υ. με ίδρυση δημοσίων δομών ΤΟΜΥ κατασπαταλώντας χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ που θα μπορούσε να ενισχύσει τις ήδη υπάρχουσες δημόσιες δομές Π.Φ.Υ. (Κέντρα Υγείας-Ιατρεία πρώην ΙΚΑ). Οι γιατροί γύρισαν την πλάτη στο σύστημα και αρνήθηκαν να το στελεχώσουν καθώς οι εργασιακές συνθήκες και οι αμοιβές ήταν εξευτελιστικές.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης μαζί με άλλους ιατρικούς συλλόγους της Μακεδονίας , την Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδας, την Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Θεσσαλονίκης και την Ελληνική Εταιρεία Γενικής Ιατρικής έχει καταθέσει προτάσεις, ώστε ο θεσμός της Π.Φ.Υ. να λειτουργήσει μέσα από σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (επισυνάπτονται οι προτάσεις).

Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ

Η υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. δυσχεραίνει τόσο το εκπαιδευτικό όσο και το κλινικό έργο τριτοβάθμιου επιπέδου από τις πανεπιστημιακές κλινικές και τα εργαστήρια. H τελευταία πρόσληψη ιατρικού προσωπικού έγινε το 2008. Η απαγόρευση ιατρικών πράξεων των πανεπιστημιακών σε ιδιωτικά ιδρύματα, δημιουργεί συνθήκες ανισότητας συγκριτικά με τα υπόλοιπα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Ο αριθμός των εισακτέων στην ιατρική σχολή θα πρέπει να συμβαδίζει με την δυνατότητα πλήρους και ολοκληρωμένης εκπαίδευσής της, καθώς και με τις γενικότερες ανάγκες της χώρας σε ιατρικό δυναμικό.

Τέλος, παρά τις δυσκολίες, η Ιατρική Σχολή του Α.Π.Θ. προχώρησε στην ίδρυση Κέντρου Βιοϊατρικής Έρευνας και Εκπαίδευσης που αποτελεί μια μοναδική για την Ελλάδα πρωτοβουλία, μια τολμηρή παρέμβαση στον τομέα της Βιοϊατρικής Έρευνας με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για επιστήμονες, αλλά και σημαντικότατη ενίσχυση των οικονομικών του Α.Π.Θ.

Προσέλκυση ασθενών από τη
Βαλκανική και Ευρασιατική ενδοχώρα

O κ. Νίτσας επεσήμανε τα γεωγραφικά πλεονεκτήματα και τις υποδομές που διαθέτει η Θεσσαλονίκη και τα οποία παραμένουν αναξιοποίητα για την προσέλκυση ασθενών από το εξωτερικό, παρά τις πολλαπλές ιδιωτικές προσπάθειες.

Πρόσθεσε ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης έχοντας λάβει μέρος σε διεθνείς εκθέσεις τουρισμού και αντίστοιχα συνέδρια και είναι σε θέση να γνωρίζει τα δεδομένα και τον ανταγωνισμό που αναπτύσσεται από γειτονικά κράτη. Η αναγκαία αρμοδιότητα στρατηγικού σχεδιασμού κοινών δράσεων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που μέχρι σήμερα διαχέεται σε πλειάδα φορέων και υπηρεσιών, προτείνεται να περιέλθει σε φορέα με κορμό τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υπό το Υπουργείο Υγείας και χρηματοδότηση από δημόσιους, ιδιωτικούς και κοινοτικούς πόρους.

Μεταφορά ΕΟΜ στη Θεσσαλονίκη

Ο ΙΣΘ πρότεινε τη μεταφορά της έδρας του Ε.Ο.Μ. στη Θεσσαλονίκη για λόγους ιστορικούς, καθώς εκεί πραγματοποιήθηκε η πρώτη μεταμόσχευση νεφρού στην Ελλάδα και από τις πρώτες στην Ευρώπη από τους κ.κ. καθηγητές Μαρσέλο και Τούντα, την δεκαετία του 1960. Επιπλέον, στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιούνται οι περισσότερες μεταμοσχεύσεις της χώρας με επέκταση σε όλα τα πεδία των μεταμοσχεύσεων, ενώ η ενίσχυση του υπάρχοντος μεταμοσχευτικού κέντρου και η αύξηση των πραγματοποιούμενων μεταμοσχεύσεων θα αποφέρει σημαντικότατη και μετρήσιμη ωφέλεια στα οικονομικά του συστήματος Υγείας. Παράλληλα υπάρχει βελτιωμένη προοπτική λόγω γεωγραφικής θέσης και πλεονεκτημάτων επί των γειτονικών χωρών σ’ αυτόν τον τομέα.

ΕΣΠΑ

Ο κ. Νίτσας σημείωσε πως “τα τελευταία χρόνια είδαμε να κατασπαταλώνται τα χρήματα των ΕΣΠΑ για τη δημιουργία θνησιγενών και αναποτελεσματικών δομών Π.Φ.Υ. δημοσίου χαρακτήρα (ΤΟΜΥ). Πιστεύοντας στη σύζευξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ζητάμε να ανοίξουν προγράμματα χρηματοδότησης που θα στηρίξουν την επιχειρηματικότητα των γιατρών, ενισχύοντας νέες δράσεις τους (πολυϊατρεία ΠΦΥ, μονάδες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, σταθμούς προληπτικού ελέγχου, εργαστήρια, καινοτόμες δράσεις υγείας κλπ.)”.

Δ.Ε.Θ.

Για πρώτη φορά φέτος ο Ι.Σ.Θ. συμμετέχει ενεργά στην 84η Δ.Ε.Θ. Η «Εκστρατεία Ζωής» όπως ονομάζουμε την προσπάθεια αυτή έχει τους εξής στόχους:
• Επιμόρφωση σε θέματα πρόληψης «Η πρόληψη σωΖΕΙ»
• Ενημέρωση σχετικά με την πρόληψη σοβαρών χρόνιων παθήσεων
• Ενημέρωση σχετικά με την ασφάλεια και την αναγκαιότητα των εμβολίων «ΕμβολιάΖΩ»
• Ενημέρωση σχετικά με τις επιβλαβείς συνέπειες του καπνίσματος και όλων των καπνικών προϊόντων «Δεν καπνίΖΩ»

ΙΣΘΕΣΥΚυριάκος Μητσοτάκης