Προτεραιότητα για την Κυβέρνηση η διείσδυση των γενοσήμων-Ποιες οι αρμοδιότητες της Γκάγκα

Αρκετά περιορισμένη ήταν η αναφορά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την ομιλία του αλλά και τη συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ, για τον κλάδο της υγείας, όμως μεταξύ των όσων είπε σημείωσε ότι η περαιτέρω διείσδυση των γενοσήμων θα αποτελέσει το βασικό όπλο για την μείωση του clawback. Να τονίσουμε δε ότι η διαχείριση της φαρμακευτικής πολιτικής αποτελεί ευθύνη του υπουργό και ο κ. Πλεύρης επί της ουσίας θα πρέπει να υλοποιήσει πρακτικές που αφενός θα οδηγήσουν στην αύξηση της συνταγογράφησης γενοσήμων, αφετέρου θα επιβεβαιώσουν και τη δέσμευση του πρώην υπουργού κ. Κικίλια, ότι το 2020 θα είναι η πρώτη χρονιά που θα έχουμε μείωση clawback.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός στην ομιλία του σημείωσε ότι  ‘”Τώρα είναι η ώρα για καλύτερη πρωτοβάθμια φροντίδα, λειτουργικότερα νοσοκομεία, αλλά και φθηνότερα φάρμακα. Με τέσσερις προτεραιότητες που δρομολογούνται εντός του 2022:

Εξορθολογισμός του ΕΟΠΥΥ για να γίνει πιο αποτελεσματικός. Γενναία εξάπλωση των γενοσήμων και εξορθολογισμός του clawback.

Εκσυγχρονισμός των μεγάλων νοσοκομείων, περισσότερα αυτοδύναμα Κέντρα Υγείας

Συμπράξεις Δημοσίου – ιδιωτικού τομέα για την κατασκευή πρωτοβάθμιων δομών

Έμφαση στην πρόληψη για τη δημόσια υγεία. Συγκεκριμένα διενέργεια δωρεάν προληπτικών εξετάσεων καρκίνου τραχήλου της μήτρας, καρκίνου του μαστού, καρκίνου παχέος εντέρου και διαγνωστικών εξετάσεων για καρδιαγγειακό κίνδυνο από 1/2022.

Όσον αφορά το τελευταίο, είπε “με πρώτο βήμα δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις για βασικές ασθένειες στο σύνολο του ελληνικού πληθυσμού. Αλλά και -για κάτι που είναι πολύ μέσα στην καρδιά μου ως θέμα- ένα Εθνικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση της μάστιγας της παιδικής παχυσαρκίας“.

Αρμοδιότητες Μίνας Γκάγκα

Είναι προφανές ότι τα παραπάνω ζητήματα, εκτός από θέματα νοσοκομείων, θα πρέπει να τα χειριστεί ο ίδιος ο υπουργός, όπως φαίνεται και από τις αρμοδιότητες τις οποίες ανέθεσε και επίσημα ο Πρωθυπουργός στην αναπληρώτρια υπουργό Μίνα Γκάγκα.

Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα στο σχετικό ΦΕΚ:

Στην Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, Ασημίνα Γκάγκα του Χρήστου, αναθέτουμε την άσκηση των αρμοδιοτήτων, καθώς και την εποπτεία των φορέων αρμοδιότητας:
α) της Γενικής Γραμματείας Υπηρεσιών Υγείας της παρ. 1 του άρθρου 8 του π.δ. 84/2019, εξαιρουμένης της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας του άρθρου 17 του π.δ. 121/2017,
β) της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, της Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών και Τεχνικής Υποστήριξης εξαιρουμένου του Τμήματος Τεχνικής Υποστήριξης Κεντρικής Υπηρεσίας του άρθρου 9 του π.δ. 121/2017,
γ) του Τμήματος Σύστασης και Συγκρότησης Συλλογικών Οργάνων της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού και Διοικητικής Υποστήριξης της Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών και Τεχνικής Υποστήριξης του άρθρου 6 του π.δ. 121/2017,
δ) του Τμήματος Οικονομικής Οργάνωσης και Προϋπολογισμού Φορέων Υπηρεσιών Υγείας της Διεύθυνσης Οικονομικής Εποπτείας Φορέων Γενικής Κυβέρνησης της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του άρθρου 12 του π.δ. 121/2017.

Οι αρμοδιότητες των περ. (β), (γ) και (δ) ασκούνται από τον Υπουργό, για τους φορείς και τα νομικά πρόσωπα που εποπτεύονται από αυτόν.

Επίσης στις αρμοδιότητες περιλαμβάνονται:
α) Οι κοινοβουλευτικές αρμοδιότητες, συμπεριλαμβανομένης της νομοθετικής πρωτοβουλίας,
β) η πρόταση για την έκδοση ατομικών και κανονιστικών διαταγμάτων,
γ) η έκδοση πράξεων ατομικού και κανονιστικού χαρακτήρα,
δ) η πρόταση για την έκδοση ατομικών και κανονιστικών διαταγμάτων και η έκδοση πράξεων ατομικού και κανονιστικού χαρακτήρα, από κοινού με άλλους Υπουργούς, Αναπληρωτές Υπουργούς, Υφυπουργούς και άλλα συναρμόδια όργανα,
ε) η υποβολή ερωτημάτων προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και η αποδοχή σχετικών γνωμοδοτήσεων και πρακτικών,
στ) η εκπροσώπηση του Υπουργείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους διεθνείς οργανισμούς,
ζ) ο διορισμός, η πρόσληψη, η απόσπαση, η μετάταξη και η τοποθέτηση του κάθε φύσης και σχέσης εργασίας προσωπικού των υπαγόμενων στο άρθρο 1 υπηρεσιών και φορέων, υπό την επιφύλαξη των άρθρων 37 και 109 του ν. 4622/2019 (Α΄ 133),
η) ο διορισμός των διοικήσεων των Νοσοκομείων, των Υγειονομικών Περιφερειών και των εποπτευόμενων φορέων του άρθρου 1 και
θ) ο διορισμός, η πρόσληψη, η απόσπαση και η λύση της υπαλληλικής σχέσης των μελών του Ιδιαίτερου Γραφείου της, όπως και κάθε θέμα που αφορά στην οργάνωση και λειτουργία του Ιδιαίτερου Γραφείου της.

Οι αρμοδιότητες των περ. (α), (ε) και (στ) μπορούν να ασκούνται και από τον Υπουργό. Η αρμοδιότητα της περ. (η) ασκείται από κοινού με τον Υπουργό.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΔΕΘΜίνα ΓκάγκαclawbackγενόσημαΥπουργείο ΥγείαςΠρωθυπουργός