Προϋπολογισμό περίπου 1 δισ. ευρώ για τα ΦΥΚ ζητά το PIF

Αύξηση άνω του 20% στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για τα ΦΥΚ, ζητούν οι φαρμακευτικές εταιρείες που διακινούν καινοτόμα φάρμακα, γεγονός το οποίο δείχνει ένας ανέφικτος στόχος. Όπως επεσήμανε χθες σε ενημερωτική εκδήλωση το PhRMA Innovation Forum (PIF), τα χρήματα που διαθέτει η πολιτεία για τα φάρμακα σοβαρών και επικίνδυνων ασθενειών φθάνουν έως το Πάσχα, λόγω της διαχρονικής και σοβαρής υποχρηματοδότησης της δημόσιας δαπάνης. Διευκρινίζει ακόμη πως τα μέλη του δεν θα μπορούν να συνεχίσουν να διαθέτουν επ’ αόριστον δωρεάν 2 στα 3 καινοτόμα φάρμακα.

«Τα μέλη μας δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την Κυβέρνηση στη χρηματοδότηση της φαρμακευτικής περίθαλψης» τονίζει το PhRMA Innovation Forum Ελλάδος (PIF Greece), καταγγέλλοντας πως η νέα κατάτμηση του ανεπαρκέστατου προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ θέτει ανυπέρβλητα εμπόδια στην εισαγωγή καινοτόμων θεραπειών και απειλεί τη βιωσιμότητα της φαρμακευτικής καινοτομίας». Καλεί, λοιπόν, τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς να αλλάξουν στάση με γνώμονα το συμφέρον των ασθενών στην Ελλάδα.

Για το PIF, τα 790 εκατ. ευρώ, που βάσει των μέχρι στιγμής δεδομένων, θα αντιστοιχούν στο κομμάτι της φαρμακευτικής δαπάνης που θα αντιστοιχεί στα φάρμακα σοβαρών παθήσεων, γνωστά και ως ΦΥΚ, είναι ανεπαρκή. Προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της αγοράς, υπολογίζουν τα μέλη του PIF, απαιτούνται τουλάχιστον 970 εκατ. ευρώ για τα εν λόγω φάρμακα, με την καταβολή clawback να μην ξεπερνά το 51% με 52%. Αυτό στην πράξη σημαίνει πως, αν δεν υπάρξει ενίσχυση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης και η κυβέρνηση επιμείνει στην απόφαση για κατάτμηση του προϋπολογισμού, τότε η αναλογία θα πρέπει να διαμορφωθεί σε 54%-46%. Δηλαδή, 54% να αντιστοιχεί στα φάρμακα κοινότητας και 46% στα λεγόμενα ΦΥΚ.

Ο Υπουργός Υγείας αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις για την τελική αναλογία τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με το PIF: «Η πολιτική ηγεσία έχει επανειλημμένα δεσμευτεί για διαρθρωτικές αλλαγές με στόχο τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και την εξυγίανση του συστήματος Υγείας. Στην πράξη ωστόσο, ελάχιστα έχουν υλοποιηθεί προς αυτές τις κατευθύνσεις», αναφέρει το PIF.

Αντιθέτως, όπως τονίζει, σε ένα πλαίσιο ασφυκτικής υποχρηματοδότησης της Δημόσιας Υγείας και σπανίων μέτρων για έλεγχο και εξορθολογισμό της δαπάνης, «ζητούνται ακόμα μεγαλύτερες υποχρεωτικές επιστροφές και εκπτώσεις από τα νέα καινοτόμα προϊόντα, οι οποίες υπερβαίνουν το 70%», κατά πολύ αυξημένο από το 45% που ζητούσε η Επιτροπή μόλις το περασμένο έτος.

«Για έναν ασθενή με σοβαρή και απειλητική για τη ζωή νόσο όπως ογκολογικά νοσήματα, αυτοάνοσα νοσήματα, σκλήρυνση κατά πλάκας κ.α. το κράτος καλύπτει τη δαπάνη της φαρμακευτικής τους περίθαλψης μέχρι τα μέσα Απριλίου. Από το σημείο αυτό και έως το τέλος του έτους το κόστος των φαρμάκων καλύπτεται από τις φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες καλούνται να το παρέχουν δωρεάν για να μπορούν οι ασθενείς να λαμβάνουν τη θεραπεία τους», αναφέρουν.

Η λογική μιας τέτοιας πολιτικής είναι αδιέξοδη, για το PIF. «Οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν μπορούν να αναλάβουν το ρόλο του κράτους στην αποζημίωση της φαρμακευτικής περίθαλψης. Τελικός ζημιούμενος είναι ο ασθενής που θα κινδυνεύσει να στερηθεί την πρόσβασή σε θεραπείες που έχει ανάγκη και που μπορούν να σώσουν ζωές», προειδοποιούν.

«Η νέα κατάτμηση του ανεπαρκέστατου προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ θέτει ανυπέρβλητα εμπόδια στην εισαγωγή καινοτόμων θεραπειών και απειλεί τη βιωσιμότητα της φαρμακευτικής καινοτομίας. Δημιουργεί σημαντικές ανισότητες στον τρόπο αντιμετώπισης των διαφορετικών προϊόντων και κλάδων της φαρμακοβιομηχανίας και θέτει σε αμφισβήτηση τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση σοβαρών και σπάνιων παθήσεων. Γίνεται προφανές ότι η άνιση μεταχείριση μεταξύ προϊόντων και νοσημάτων εμμέσως μεταφράζεται και σε άνιση μεταχείριση μεταξύ ασθενών», αναφέρουν.

ΕΟΠΥΥPIFclawbackφαρμακευτική δαπάνη