Ψηφιακά από το Μάιο η υποβολή ενστάσεων προς τον ΕΟΠΥΥ

Σε μια νέα ψηφιακή εποχή εισέρχεται η διασύνδεση μεταξύ παρόχων και ΕΟΠΥΥ προκειμένου να μειώνεται η γραφειοκρατία στις συναλλαγές των δύο μερών και να γίνονται ταχύτερα οι εκκαθαρίσεις. Ειδικότερα, την προηγούμενη εβδομάδα, πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ στην Πεύκη η παρουσίαση από τον πρόεδρο και τα στελέχη του οργανισμού προς τα ΔΣ των συμβεβλημένων παρόχων, των νέων ψηφιακών εφαρμογών που θα θέσει σε λειτουργία ο Οργανισμός το προσεχές χρονικό διάστημα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ), τίθενται σε εφαρμογή το Σύστημα ηλεκτρονικών Ενστάσεων επί των περικοπών των μηνιαίων υποβολών. Η δοκιμαστική περίοδος διασύνδεσης της νοσοκομειακής περίθαλψης με τον ΕΟΠΥΥ σε πραγματικό χρόνο (real time) είναι από 15-30/4/2018, ενώ από την 1η Μαΐου 2018 το σύστημα θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή η λειτουργία. Ακόμη το προσεχές δίμηνο θα λειτουργήσει το νέο data center του oοργανισμού στην Πεύκη ενώ στη συνάντηση συζητήθηκε και η χρήση των ιατρικών πρωτοκόλλων τα οποία θα εφαρμοστούν στο σύστημα.

Με βάση την επικείμενη ψηφιοποίηση, ο ασθενής, ο γιατρός και οι αρμόδιοι υπάλληλοι των Κλινικών θα λειτουργούν, θα γνωματεύουν, θα υπογράφουν, θα συλλέγουν και θα ψηφιοποιούν τους ιατρικούς φακέλους με ηλεκτρονικό τρόπο και θα αποστέλλουν στον ΕΟΠΥΥ ψηφιακά όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.Σκοπός του εγχειρήματος είναι η μείωση των φυσικών παραστατικών που ανέρχονται σε εκατομμύρια σελίδες Α4 μηνιαίως και η αποπληρωμή των παρόχων έως τα τέλη του 2018, σε 30 ημέρες αφού οι λογαριασμοί θα θεωρούνται εκκαθαρισμένοι.

Βεβαίως το claw back θα εξακολουθεί να ισχύει άσχετα με τις ηλεκτρονικές εγκρίσεις, αφού οι κλειστοί προϋπολογισμοί θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν και μαζί τους και οι υπερβάσεις λόγω των εξωπραγματικών δεδομένων του προϋπολογισμού.

Συνολικά, πρόκειται για την επόμενη φάση στη διαδικασία που ξεκίνησε με την Υπουργική Απόφαση του Π. Πολάκη τον Ιανουάριο. Όπως ανέφερε η ΥΑ, το σύστημα θα εξυπηρετεί σε πραγματικό χρόνο την έγκριση εισαγωγής και εξόδου ασθενούς από κλειστή προγραμματισμένη νοσηλεία, και την έγκριση εξόδου ασθενούς για επείγοντα περιστατικά, τα οποία εξαιρούνται της έγκρισης εισαγωγής.

Οι εν λόγω διαδικασίες εκτιμάται ότι θα βελτιώσουν σημαντικά το πράσινο αποτύπωμα του Οργανισμού, αφού θα μειωθούν δραστικά τα φυσικά παραστατικά. Κυρίως, όμως, θα βελτιωθεί ουσιαστικά η λειτουργία του συστήματος, μειώνοντας τις καθυστερήσεις και τη γραφειοκρατία.
Πάντως οι πάροχοι φαίνεται αν διατηρούν επιφυλάξεις και διατύπωσαν κάποιες ενστάσεις όσον αφορά στη λειτουργικότητα του συστήματος. Όμως κι αυτές δεν είναι οι μόνες ενστάσεις. Προβληματισμό προκαλεί και η απόφαση να εκδοθεί νέο εγχειρίδιο για τους ελέγχους μετά το Πάσχα και μάλιστα από τον ΕΟΠΥΥ. Μάλιστα, εκτιμούν πως το εγχειρίδιο θα έπρεπε να συνταχθεί από κάποιο διαφορετικό φορέα, όπως το ΚΕΣΥ ή το ΑΥΣ και όχι από τον ΕΟΠΥΥ, που είναι και ο φορέας που διενεργεί τους ελέγχους, ενώ ζήτησαν η έγκριση των υποβολών να φέρει υπογραφή γιατρού της σχετικής ειδικότητας.