Ραγδαία άνοδος των τηλεραντεβού στα νησιά της 2ης ΥΠΕ

Αύξηση της τάξης του 60% παρουσίασαν πέρυσι τα τηλεραντεβού μέσω των οποίων παρέχονται εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας σε τακτικά και έκτακτα περιστατικά σε απομακρυσμένα νησιά του Αιγαίου. Συγκεκριμένα με βάση τα στοιχεία της 2ης ΥΠΕ, το 2017 έγιναν 400 τηλεραντεβού δηλαδή 150 περισσότερα από το 2016.
Επίσης πέρυσι πραγματοποιήθηκαν 40 διαλέξεις μέσω του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής (ΕΔιΤ) από ιατρούς του Γ.Ν. Νίκαιας «Αγ. Παντελεήμων», του Π.Γ.Ν. «Αττικόν», του ΨΝΑ, του Γ.Ν.Ε. «Θριάσιο» και του Ε.Α.Ν. Πειραιά «Μεταξά», 18 περισσότερες από το 2016. Υπήρξε, δηλαδή, μια ποσοστιαία αύξηση της τάξης του 80%. Διαπιστώθηκε δηλαδή ότι σε σχέση με το 2016, υπάρχει συμμετοχή από περισσότερα Νοσοκομεία, γεγονός που καταδεικνύει τη συνεχή διείσδυση του ΕΔιΤ στην ιατρική κοινότητα και την αυξανόμενη αποδοχή του. Οι διαλέξεις πραγματοποιήθηκαν με τη μέθοδο της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Τις διαλέξεις παρακολούθησαν εκατοντάδες επαγγελματίες υγείας που βρίσκονταν σε νησιωτικούς σταθμούς τηλεϊατρικής .

Ακόμη, το 2017 πραγματοποιήθηκαν 2 δράσεις που στόχευαν στην ενημέρωση πληθυσμού χωρίς ιατρική παιδεία:
– Ενημέρωση γονέων παιδιών νηπιαγωγείων της νήσου Ίου: Περίπου 15 γονείς παιδιών του νηπιαγωγείου Ίου προσήλθαν προκαθορισμένη ημέρα και ώρα στο σταθμό τηλεϊατρικής του νησιού και παρακολούθησαν ενημέρωση που έγινε από το προσωπικό του Κέντρου Δηλητηριάσεων πάνω σε θέματα πρόληψης των δηλητηριάσεων για παιδιά που φοιτούν στο νηπιαγωγείο.
– Εκπαίδευση εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης των Κυκλάδων. Η 2η ΔΥΠΕ, σε συνεργασία με τη Δ/νση πρωτβάθμιας εκπαίδευσης Κυκλάδων και το Κέντρο Δηλητηριάσεων οργάνωσε και συντόνισε την υλοποίηση δράση ενημέρωσης εκπαιδευτικών με θέμα «Ενημέρωση δασκάλων δημοτικών σχολείων ώστε να μπορούν, να μάθουν στα παιδιά για τους κινδύνους που ελλοχεύει η αλόγιστη χρήση φαρμάκων και χημικών προϊόντων με ιδιαίτερη μέριμνα στην ενημέρωση των εκπαιδευτικών ως προς την αναγνώριση των κινδύνων και πρόληψη των δηλητηριάσεων εντός των σχολείων». Η δράση πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στις 12 και 13 Δεκεμβρίου 2017.

Διοικητική υποστήριξη
Το 2017 πραγματοποιήθηκαν 665 τηλεδιασκέψεις μέσω του ΕΔιΤ, 225 περισσότερες από το 2016 σχετικές με δράσεις διοικητικής υποστήριξης. . Υπήρξε δηλαδή μια ποσοστιαία αύξηση της τάξης του 66%. Σκοπός είναι, η αλλαγή στάσης των εργαζομένων στο χώρο της υγείας και η υιοθέτηση της λειτουργίας του ΕΔιΤ. Η τηλεδιασκέψεις αφορούν σε: – Εκπαιδεύσεις χρηστών ΕΔιΤ: εκπαίδευση νέων χρηστών και επανεκπαίδευση παλαιών χρηστών
– Για συμβούλια κρίσης ιατρών: αποφυγή μετακινήσεων ιατρών της περιφέρειας για συμμετοχή σε συμβούλια κρίσης.

Τέλος, προωθήθηκαν νέες συνεργασίες που αποδεικνύουν αδιαμφισβήτητα την εξωστρέφεια του ΕΔιΤ και τη χρησιμότητα του ως εργαλείου για την άρση της απομόνωσης κάθε είδους διάκρισης και αποκλεισμού. Συγκεκριμένα, o σε συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής κ. Φυτράκη προωθήθηκε η έναρξη πιλοτικού προγράμματος παροχής Υπηρεσιών υγείας σε τέσσερα καταστήματα κράτησης (Τρικάλων, Μαλανδρίνου Γρεβενών και Χίου).
Παράλληλα ξεκίνησε η παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας στο hot spot της Σάμου: σε κατάλληλα διαμορφωμένο container, το οποίο έγινε δωρεά με όλο το συνοδό εξοπλισμό, πραγματοποιείται εξ αποστάσεως ιατρείο με τη χρήση του ΕΔιΤ σε περιστατικά που το προσωπικό του hot spot ζητάει συνδρομή.