Ρυθμίζονται οι τελευταίες λεπτομέρειες στην ΚΥΑ για τον επιμερισμό του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ

Σχεδόν έτοιμες είναι οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις οι οποίες αφορούν στην εφαρμογή των αλλαγών για τη φαρμακευτική πολιτική η οποία θεσμοθετήθηκε πρόσφατα. Το τελευταίο σημείο το οποίο ρυθμίζεται είναι ο επιμερισμός του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, που φαίνεται να αποτελεί και το σημαντικό σημείο για τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Συνολικά ο ΕΟΠΥΥ διαθέτει περί τα 2,088 δισ. ευρώ για αποζημιώσεις φαρμάκων. Στην προσπάθεια εξορθολογισμού της δαπάνης και περιορισμό της υπέρβασης της, θεσμοθετήθηκε πρόσφατα ο ανασχεδιασμός του κλειστού προϋπολογισμού και ο επιμερισμός του σε δύο μεγάλες κατηγορίες.

Αυτόν τον προϋπολογισμό «σπάει» στα δύο το υπουργείο, μεταξύ Φαρμάκων Υψηλού Κόστους, που κυρίως πρόκειται για καινοτόμα φάρμακα για απαιτητικές θεραπευτικές κατηγορίες, και των υπόλοιπων φαρμάκων της κοινότητας.
Μάλιστα, στα ΦΥΚ εντάσσονται τόσο τα φάρμακα που διακινούνται μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ (1Β) όσο και τα νοσοκομειακά σκευάσματα που αποζημιώνει ο Οργανισμός (1Α).

Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ παραμένει σταθερός τα τελευταία χρόνια, όταν την ίδια ώρα η κατανάλωση φαρμάκων έφθασε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το 2021 σχεδόν τα 3,3 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μια υπέρβαση clawback και rebate 1,2-1,3 δισ. ευρώ.

Το μεγάλο όμως ερωτηματικό είναι πως θα «σπάσει» ο προϋπολογισμός. Η στόχευση είναι να γίνει αναλογικά, που θα έπρεπε να μεταφραστεί σε 35,5% για τα ΦΥΚ και σε 64,5% για τα φάρμακα της κοινότητας. Ωστόσο, η τελική αναλογία δεν έχει κλείσει.

Σύμφωνα όμως με ασφαλείς πληροφορίες τα ποσοστά φαίνεται να κλειδώνουν να κλείνουν 66%-67% για τα φάρμακα κοινότητας 34%-33% για τα ΦΥΚ. Τις μέρες αυτές συγκεντρώνονται στοιχεία από τον ΕΟΠΥΥ ώστε ο διαχωρισμός να τεκμηριώνεται και να μην υπάρχει αμφισβήτηση.

Θα είναι ευέλικτος ο προϋπολογισμός;

Στον προβληματισμό αυτό προστίθεται και το ενδεχόμενο η αναλογία που θα αποδοθεί να είναι οριστική και να μην έχει δυνατότητα μεταβολής, ανάλογα με τις ανάγκες αλλά και τις εξελίξεις. Ειδικά για τις θεραπευτικές εξελίξεις, μια πρόβλεψη είναι εφικτή με την εφαρμογή ενός προγράμματος horizon scanning, που ανιχνεύει τις καινοτόμες θεραπείες που αναμένεται να κυκλοφορήσουν τα επόμενα χρόνια. Για θεσμοθέτηση ενός τέτοιου προγράμματος, βέβαια, έχει εκφράσει ενδιαφέρον η ηγεσία του Υπουργείο Υγείας. Κατά πόσο θα είναι ελαστική ή όχι δεν έχει αποσαφηνιστεί.

Βέβαια, ζητούμενο είναι και πότε θα γίνει η «διάσπαση», σε ποιο ποσό θα υπολογιστεί. Θα εφαρμοστεί αρχικά σε φάρμακα κοινότητας και 1Β, προσθέτοντας εκ των υστέρων τα φάρμακα 1Α ή θα προστεθούν όλα μαζί; Το δεύτερο ενδεχόμενο είναι και το πιθανό, που σημαίνει μεγαλύτερο βάρος για τα ΦΥΚ, εκτιμά η αγορά.

ΕΟΠΥΥclawbackπροϋπολογισμός