Ρυθμός ανάπτυξης των φαρμάκων υψηλού κόστους 10% ετησίως

Στα 5,14 δισ. ευρώ έκλεισε πέρυσι η φαρμακευτική δαπάνη, εμφανίζοντας αύξηση μόλις 1% σε αξίες και 2% σε κατανάλωση φαρμάκων από πλευράς τεμαχίων.

Από το σύνολο των φαρμάκων που καταναλώθηκαν, διαπιστώθηκε αύξηση των γενοσήμων σε όγκο σε ποσοστό 7,6%.

Η σταθερότητα στα φάρμακα εξωνοσοκομειακής περίθαλψης φαίνεται και από τη διατήρηση του μέσου όρου της τιμής τους, τουλάχιστον κατά την τελευταία διετία κατά την οποία υπάρχουν στοιχεία διαθέσιμα τόσο από τον ΕΟΠΥΥ όσο και από την ΗΔΙΚΑ, και δείχνουν ότι το μέσο κόστος των φαρμάκων κοινότητας ανά συσκευασία φτάνει τα 11,92 ευρώ το 2017 και τα 11,88 ευρώ το 2018.

Από την άλλη πλευρά όμως, τα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ), δείχνουν να αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό της τάξης του 10%, παρότι οι ασθενείς που χρειάζονται τα φάρμακα αυτά, παραμένουν σταθεροί.

Το γεγονός αυτό, δείχνει μια τάση χρήσης των νέων θεραπευτικών σχημάτων στις σοβαρές παθήσεις, είτε γιατί οι θεραπείες αυτές φέρνουν καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα, είτε γιατί διευκολύνονται οι ασθενείς να ακολουθούν τη θεραπεία τους, με αποτέλεσμα μεγαλύτερη επιβίωση, καθώς τα ΦΥΚ αποτελούν θεραπείες για σοβαρές παθήσεις, απειλητικές για τη ζωή.

Τα παραπάνω στοιχεία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) , δείχνουν την κρισιμότητα των επιλογών της παρούσας κυβέρνησης, αλλά και των επομένων κυβερνήσεων που θα προκύψουν, σε ότι αφορά την διασφάλιση των πόρων για την αντιμετώπιση των σοβαρών παθήσεων του πληθυσμού.

Σήμερα όμως, ποιός πληρώνει;

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία του ΣΦΕΕ, κράτος και φαρμακευτικές, πληρώνουν το 82,5% της συνολικής δαπάνης, ενώ η συμμετοχή των ασθενών φτάνει το 17,5% για συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Εντούτοις, πρέπει να σημειωθεί ότι σημαντικό είναι και το μερίδιο των ιδιωτικών πληρωμών των ασθενών για την κάλυψη φαρμάκων που έχουν ενταχθεί στην αρνητική λίστα ή για ΜΗΣΥΦΑ ή ακόμη και για συνταγογραφούμενα φάρμακα τα οποία επιλέγουν οι ίδιοι να καλύψουν από την τσέπη τους, εξαιτίας του χαμηλού κόστους τους και της εξοικονόμησης χρόνου και χρήματος από την επίσκεψη στο γιατρό για τη συνταγογράφηση.

Αναλυτικά, η δαπάνη επιμερίζεται ως εξής:

  • Η δημόσια δαπάνη για εξωνοσοκομειακή περίθαλψη έφτασε το 1,945 δισ. ευρώ. Για αυτά, η φαρμακευτική βιομηχανία χρεώθηκε με 990 εκ. ευρώ υποχρεωτικές επιστροφές rebate και clawback. Οι ασθενείς κατέβαλαν 625 εκ. ευρώ. (Σχετικό ρεπορτάζ Healthmag, εδώ).
  • Η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, έφτασε τα 530 εκ. ευρώ. Οι υποχρεωτικές επιστροφές της φαρμακοβιομηχανίας, υπολογίζονται σε 436 εκ. ευρώ. Εδώ οι ασθενείς δεν καταβάλλουν συμμετοχή.
  • Οι ιδιωτικές πληρωμές των ασθενών για φάρμακα, έφθασαν το 1,015 δισ. ευρώ, και αφορούν 265 εκ. ευρώ για ΜΗΣΥΦΑ, 115 εκ. ευρώ για φάρμακα της αρνητικής λίστας και 635 εκ. ευρώ απ΄ευθείας εμφανιζόμενες πληρωμές στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και 380 εκ. ευρώ από παράλληλες εξαγωγές.