Σάλος με τη Novartis – Στα άκρα η πολιτική αντιπαράθεση

Ανεβαίνει η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης από την υπόθεση της Novartis με τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή, για διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών σε δέκα πολιτικούς.

Οι αντιδράσεις πυροδοτήθηκαν από τη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου ότι πρόκειται για το «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους» και του υπουργού Σταύρου Κοντονή ότι επιβεβαιώνεται η εκτίμησή του ότι το σκάνδαλο Novartis είναι ένα σκάνδαλο που θα συγκλονίσει την ελληνική κοινωνία, πολύ μεγαλύτερο από αυτό του σκανδάλου της SIEMENS.

Η ένταση ανέβηκε ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι λίγη ώρα πριν τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή, μετέβη στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, προκειμένου να ενημερωθεί για την υπόθεση, ενώ λίγο αργότερα προσήλθαν στο ανώτατο δικαστήριο και οι εισαγγελείς Διαφθοράς, η επικεφαλής Ελένη Τουλουπάκη και οι επίκουροι Χρ. Ντζούρας και Στ. Μανώλης, οι οποίοι αμέσως υποχώρησαν. «Ουδέποτε έλαβα μέρος η ίδια ή οι επίκουροι εισαγγελικοί λειτουργοί σε σύσκεψη με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο στον Άρειο Πάγο», δήλωσε η κ. Τουλουπάκη.

Η Νέα Δημοκρατία με ανακοίνωσή της επισήμανε ότι «Πριν από λίγο η κοινή γνώμη παρακολούθησε ένα πρωτοφανές, σε δημοκρατική χώρα, γεγονός. Ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο αναπληρωτής του όχι μόνον ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για το περιεχόμενο μιας εν εξελίξει δικαστικής έρευνας, την οποία εκ του Συντάγματος δεν μπορούσαν να γνωρίζουν, αλλά επιχείρησαν να προκαταλάβουν και την απόφαση, μιλώντας για σκάνδαλο που δεν έχει προηγούμενο από συστάσεως ελληνικού κράτους. Οι ίδιοι, μάλιστα, υποστήριξαν ότι ο φάκελος της έρευνας θα διαβιβαστεί με εντολή του πρωθυπουργού στο κοινοβούλιο, ενώ το άρθρο 86 του Συντάγματος ρητά αναφέρει ότι σε ανάλογες περιπτώσεις οι δικογραφίες διαβιβάζονται αμελλητί. Δηλαδή αμέσως και χωρίς οποιαδήποτε εμπλοκή, πόσο μάλλον αξιολογική κρίση της εκτελεστικής εξουσίας».
Και με αφορμή την επίσκεψη Τζανακόπουλου στον Άρειο Πάγο, σημείωσε «νωρίτερα είχε συμβεί το επίσης ανήκουστο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να επισκεφθεί την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, παραδεχόμενος εκ των υστέρων -και αφού δημοσιοποιήθηκε η επίσκεψή του- ότι ζήτησε και είχε προνομιακή ενημέρωση για την ίδια υπόθεση».

Η Δικαιοσύνη
Η Δικαιοσύνη εστιάζει την έρευνά της για την κατηγορία περί ξεπλύματος μαύρου χρήματος, η οποία δεν έχει παραγραφεί, σε αντίθεση με τις κατηγορίες περί δωροδοκίας και απιστίας.

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έστειλε την δικογραφία στη Βουλή με βάση το νόμο περί ευθύνης υπουργών, θέτοντας υπό έλεγχο τους πολιτικούς που φέρονται να εμπλέκονται από το 2006 μέχρι τις αρχές του 2015. Η Βουλή, είναι η μόνη αρμόδια να ερευνήσει τυχόν ευθύνες πολιτικών και θα παραλάβει τη δικογραφία προκειμένου να ξεκαθαριστεί γιατί μπορεί να ευθύνεται ο καθένας από τους δέκα πολιτικούς, καθώς τα στοιχεία εστάλησαν στη Βουλή χωρίς αξιολόγηση, οπότε δεν είναι σαφές ακόμη ποιός κατηγορείται για απιστία και ποιός για δωροδοκία, έστω κι αν παραμένει το θέμα της παραγραφής.

Στο έγγραφο της Εισαγγελίας περιλαμβάνονται τα ονόματα των πρωθυπουργών Παν. Πικραμμένου και Αντ. Σαμαρά, χωρίς αναφορά σε αδικήματα. Για τον κ. Πικραμμένο, το όνομά του περιελήφθη στη δικογραφία, χωρίς στοιχεία, στη λογική της «αμελλητί» διαβίβασης.

Ο ίδιος δήλωσε: «Ουδεμία σχέση έχω με το σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας Novartis, τόσο εγώ προσωπικά, όσο και η υπηρεσιακή κυβέρνηση της χρονικής περιόδου Μαΐου – Ιουνίου 2012».

Το έγγραφο περιλαμβάνει αναφέρεται επίσης στους Γ. Στουρνάρα, Δ. Αβραμόπουλο, Αδ. Γεωργιάδη, Ευ. Βενιζέλο, Ανδρ. Λυκουρέντζο, Μ. Σαλμά, Ανδρ. Λοβέρδο, Γ. Κουτρουμάνη, για διερεύνηση, καθώς ως υπουργοί Υγείας, Οικονομικών και Ανάπτυξης από το 2006 και έως το 2015, επί κυβερνήσεων Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και την περίοδο της συγκυβέρνησης των δύο κομμάτων και των υπηρεσιακών κυβερνήσεων που μεσολάβησαν, είχαν την ευθύνη υπογραφής της τιμολόγησης των φαρμάκων.

Επίσης περιλαμβάνει και τρεις μηνυτήριες αναφορές που έχουν κατατεθεί στην Εισαγγελία Διαφθοράς εις βάρος του τ. υπουργού Υγείας Παν. Κουρουμπλή, σχετικά με την πολιτική αγοράς φαρμάκων που ακολούθησε και ειδικώς για την αγορά μεγάλων ποσοτήτων, όπως καταγγέλλεται. O κ. Κουρουμπλής διέψευσε ότι το όνομά του περιλαμβάνεται στη δικογραφία και επιτέθηκε κατά του κ. Λοβέρδου για τη μηνυτήρια αναφορά που έχει κάνει εις βάρος του.

Ο Γ. Στουρνάρας
Οξύτατη ήταν η αντίδραση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρα: «Ουδέποτε κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως υπουργού Οικονομικών είχα υπογράψει οποιαδήποτε απόφαση που να σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με την εταιρεία Novartis. Παρεμπιπτόντως, ουδεμία από τον νόμο σχετική αρμοδιότητα έχει ο υπουργός Οικονομικών. Η πολιτική στοχοποίηση και το bullying που υφίσταμαι εγώ και η οικογένειά μου τρία χρόνια τώρα, έχουν τα όριά τους», δήλωσε.

Ο Α. Σαμαράς
Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφερε: «Πληροφορήθηκα τη νέα συκοφαντία του κ. Τσίπρα κατά του προσώπου μου. Και μάλιστα από κατασκευασμένες μαρτυρίες ανωνύμων. Επειδή η συκοφαντία είναι το όπλο των δειλών, τους λέω πως εμένα δεν με αγγίζουν! Να είναι βέβαιοι ότι οι συκοφάντες, και όσοι είναι από πίσω, θα λογοδοτήσουν οι ίδιοι στη Δικαιοσύνη»

Ο Δ. Αβραμόπουλος
Ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος με δήλωσή του ανέφερε πως η πολιτική του φαρμάκου και η τιμολόγησή του δεν ανήκε στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας, κατά το διάστημα της υπουργίας μου (2006-2009) και συνεπώς ουδεμία σχέση είχα, ούτε και θα μπορούσα να έχω, με το ζήτημα Novartis.

Ο Ά. Γεωργιάδης
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Ά. Γεωργιάδης, δήλωσε: «Αύριο θα καταθέσω μήνυση κατά Παπαγγελόπουλου και εισαγγελίας. Να έρθουν να μας πουν αν υπήρξε άτυπη ενημέρωση. Αν έχουν παραβιάσει το Σύνταγμα, υπουργός και εισαγγελέας θα πάνε φυλακή. Αν ο Κοντονής έχει ανοίξει ακόμη και την πρώτη σελίδα του φακέλου, θα πάει φυλακή».

O Ευ. Βενιζέλος
Ο π. πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, δήλωσε ότι το όνομα του αναφέρεται «κατά τρόπο παντελώς ασυνάρτητο, μάλλον από συνήθεια», και πρόσθεσε ότι «δεν θα αφήσω αναπάντητη τη βάρβαρη προσβολή των θεσμών του κράτους δικαίου που συντελέσθηκε από την κυβέρνηση, σε συνεργασία δυστυχώς με δικαστικούς λειτουργούς, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα σκηνικό φτηνού πολιτικού αντιπερισπασμού».

Μη πολιτικοί
Σε ό,τι αφορά τα μη πολιτικά πρόσωπα ασκείται δίωξη στο ανώτατο στέλεχος της Novartis Κων. Φρουζή και η δικογραφία στάλθηκε σε ανακριτή, ενώ η Εισαγγελία Διαφθοράς του απαγόρευσε ήδη την έξοδο από τη χώρα.

Η Novartis
Η Novartis Hellas προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Έχουμε λάβει γνώση των δημοσιευμάτων σχετικά με τις επιχειρηματικές μας πρακτικές στην Ελλάδα. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τις αρχές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Η Novartis δεσμεύεται με τα υψηλότερα πρότυπα ηθικής επιχειρηματικής συμπεριφοράς και κανονιστικής συμμόρφωσης σε όλες τις πτυχές της εργασίας. Λαμβάνουμε κάθε ισχυρισμό για πιθανό παράπτωμα εξαιρετικά σοβαρά και εξετάζουμε διεξοδικά όλες τις αναφορές».