Σχεδόν 1000 παιδιά βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό το προηγούμενο διήμερο

Ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο στον έλεγχο της επιδημίας κορονοϊού αποδεικνύονται τα self tests εντοπίζοντας εκατοντάδες ασυμπτωματικά άτομα, ιδίως μαθητές. Αρκεί να αναφέρουμε ότι το διήμερο 9 και 10 Μάη, δηλώθηκαν στη σχετική πλατφόρμα από εκπαιδευτικούς και μαθητές που ήταν υποχρεωμένοι να κάνουν self test, τα αποτελέσματα 1.205.269 tests με τα 16.441 να προχωρούν σε επανέλεγχο. Από τον τελευταίο αυτό αριθμό δεν γνωρίζουμε πόσα ήταν θετικά.

Σύμφωνα όμως με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, στην ηλικιακή ομάδα μέχρι 17 ετών το προηγούμενο 48ωρο δηλώθηκαν 938 νέα κρούσματα σε σύνολο 5070 κρουσμάτων στο σύνολο της επικράτειας. Φαίνεται δηλαδή ότι σχεδόν το 1 στα 5 νέα κρούσματα αφορά σε παιδιά. Η αναλογία αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς μιλάμε για ένα πληθυσμό διασκορπισμένο σε σχολεία με υψηλή μεταδοτικότητα.

Μπορεί βέβαια τα εν λόγω κρούσματα να εντοπίστηκαν και να απομονώθηκαν, δε σημαίνει όμως πως δεν υπάρχουν και άλλες εκατοντάδες που ακόμη δεν έχουν εντοπιστεί.

Η επιδημία 

Την ίδια στιγμή επιδημία κορονοϊού στη χώρα φαίνεται να έχει μπει σε πτωτική τροχιά, όμως η βελτίωση των βασικών δεικτών γίνεται βασανιστικά αργά. Το γεγονός ότι οι διασωληνωμένοι ασθενείς παραμένουν σε πάνω από 730 και ότι καθημερινά χάνουν τη ζωή τους 60-70 συμπολίτες μας, προβληματίζει ιδιαίτερα. Η Κυβέρνηση αλλά και η μεγαλύτερη μερίδα της επιστημονική κοινότητας θεωρεί ότι τα χειρότερα έχουν περάσει, όμως αντικειμενικά δεν είμαστε ακόμη σε καλό επίπεδο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα του κορονοϊού ήταν 3.197,  εκ των οποίων τα 1356 εντοπίστηκαν στην Αττική. Ο υψηλός αυτός αριθμός αποδίδεται στον αυξημένο αριθμό τεστ που ξεπέρασαν τις 85 χιλιάδες. Την ίδια ώρα ανακοινώθηκαν 732 διασωληνωμένοι ασθενείς και 52 νέοι θάνατοι.

Ο πλέον κρίσιμος δείκτης δηλαδή ο αριθμός των διασωληνωμένων ο οποίος από τις 20 Απριλίου -όταν σημειώθηκε το υψηλό των 847 ασθενών- σημείωνε μια σταθερή αποκλιμάκωση, τις τελευταίες 4 ημέρες, φαίνεται να έχει κολλήσει στα επίπεδα των 730. Κι αυτό ενώ οι νοσηλείες έχουν υποχωρήσει κάτω από τις 4900. Η υψηλή κάλυψη των μονάδων εντατικής δεν θεωρείται καλό στοιχείο αν σημειωθεί νέα έξαρση της επιδημίας ενόψει των νέων ανοιγμάτων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, είναι θετικό το γεγονός ότι το ΕΣΥ έχει σημειώσει μια αξιόλογη αποσυμπίεση καθώς πλέον το 78% των ΜΕΘ είναι κατειλημμένο και το 47% των απλών κλινών, έναντι 90% και 60% αντίστοιχα πριν από μερικές εβδομάδες. Όμως η διατήρηση της πορείας αποσυμπίεσης, υπονομεύεται από την ιδιαίτερα πιθανή διατήρηση του μέσου ημερήσιου αριθμού νέων κρουσμάτων στα επίπεδα των 2500.

Επίπεδο θετικότητας

Χθες λόγω των ιδιαίτερα αυξημένων ελέγχων που ανακοινώθηκαν και φυσικά εμπεριείχαν χιλιάδες τεστ που έπρεπε να γίνουν ώστε να επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα των self test μαθητών και εκπαιδευτικών, το ποσοστό των θετικών ελέγχων ήταν το χαμηλότερο των τελευταίων εβδομάδων φτάνοντας το 3,74%.

Βέβαια με μέσο όρο ημερήσιων τεστ στα περίπου 53.000 και νέων κρουσμάτων στα 2430, η μέση θετικότητα της εβδομάδας διαμορφώνεται στο 4,6%. Η χθεσινή λοιπόν ημερήσια θετικότητα δεν πρέπει να αποτελεί κριτήριο ότι η επιδημία κινείται με σημαντική τάση υποχώρησης.

 

ΕΣΥμαθητέςκρούσματαέκβαση επιδημίαςself testsΕΟΔΥ