Σε 3 μήνες ξεκινούν οι εργασίες για το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο

Στην τελική ευθεία περνά η έναρξη κατασκευής του Ωνασείου Μεταμοσχευτικού Κέντρου, καθώς το υπουργείο Υγείας ενέκρινε τις απαραίτητες μελέτες εφαρμογής.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιδρύματος Ωνάση Αντ. Παπαδημητρίου, οι εργασίες για την ανέγερση του Κέντρου -το οποίο θα είναι προσβάσιμο από ασφαλισμένους και ανασφάλιστους – αναμένεται να ξεκινήσουν σε τρεις μήνες.

Ο κ. Παπαδημητρίου, έκανε τις σχετικές ανακοινώσεις κατά την πρώτη εκδήλωση Onassis Health Day, που πραγματοποιήθηκε στη Στέγη του Iδρύματος.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, με την κατασκευή του Ωνασείου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου στόχος είναι να καλυφθεί ένα μεγάλο κενό στο σύστημα υγείας, καθώς στο συγκεκριμένο νοσοκομείο θα γίνονται όλες οι μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων στην χώρα.

Κατά την εκδήλωση, ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων Ανδρέας Καραμπίνης δήλωσε «Ευχόμαστε να είναι η αρχή μιας καινούριας περιόδου για τις μεταμοσχεύσεις στη χώρα μας. Ευελπιστούμε οι ασθενείς να βρίσκουν αυτό που χρειάζονται στη χώρα και να μη χρειάζεται να ταξιδεύουν σε ξένα κράτη να καλύψουν αυτά τα κενά».

Ο Γενικός Διευθυντής του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου Παναγιώτης Μινογιάννης σημείωσε πως πρόκειται για «εξέλιξη, η οποία σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αλλάξει το ρου των μεταμοσχεύσεων στη χώρα συνδέοντας και απελευθερώνοντας δυνάμεις μέσα στο εθνικό σύστημα υγείας».

Onassis Health Day
Με βασική επιδίωξη τη μετατροπή της 1ης μεγάλης ημερίδας του ιδρύματος Ωνάση σε θεσμό, κορυφαίοι επιστήμονες εγνωσμένου κύρους μετέφεραν γνώσεις γύρω από τη γενετική, τις μεταμόσχευση και την τεχνητή νοημοσύνη.

Η πρώτη ενότητα είχε ως κεντρικό θέμα και έμπνευση τη γενετική, τις προοπτικές της εξατομικευμένης ιατρικής, το δυνητικό κοινωνικό στίγμα, όπως και άλλες κοινωνικές αντιδράσεις σε γενετικές διαγνώσει, ενώ ολοκληρώθηκε με ένα ενδιαφέρον debate πάνω στην επιθυμία για αλλαγή του γονιδιακού κώδικα.

Η δεύτερη ενότητα ασχολήθηκε με τη δωρεά οργάνων και τη μεταμόσχευση. Επιμέρους θεματικές αυτής της ενότητας ήταν η επεξήγηση της έννοιας του εγκεφαλικού θανάτου, η παρουσίαση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η οικογένεια ενός δυνητικού δωρητή, καθώς και ο προσδιορισμός των προοπτικών για μηχανική ιστών και εκτύπωση 3D. Η ενότητα έκλεισε με μια συζήτηση σχετικά με τον κοινωνικό χαρακτήρα της δωρεάς οργάνων.

Η τελευταία ενότητα της εκδήλωσης έθεσε στο επίκεντρο τις προκλήσεις που φέρνει η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση στην υγειονομική περίθαλψη. Η τεχνητή νοημοσύνη και η χρήση της, τα ρομπότ που χειρουργούν, η ανάλυση μεγάλων συνόλων δεδομένων για νέα χρήση φαρμάκων, η εκμηδένιση της απόστασης μεταξύ ασθενούς και γιατρού και η εξ αποστάσεως παρακολούθηση ασθενών και ζωτικών σημείων τους ήταν τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν.