Σε αναμονή για 25 εκατ. ευρώ επιπλέον οι ιδιωτικοί φορείς πρωτοβάθμιας φροντίδας

Την πρόθεσή του να ενισχύσει τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για τους ιδιωτικούς φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας εξέφρασε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, καθώς επίσης και να προβεί σε ευνοϊκή ρύθμιση, για τις παλαιές οφειλές των παρόχων προς τον ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Υγείας βρίσκεται σε αναζήτηση 25 εκατ. ευρώ για ενίσχυση του προϋπολογισμού του Οργανισμού, ώστε να μειωθεί ισόποσα το clawback, το οποίο ταλανίζει τον κλάδο.

Από την πλευρά του, ο κλάδος βρίσκεται σε αναμονή για την υπουργική υπογραφή στις αποφάσεις του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ για την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα ΠΦΥ με τα 9 εκ. ευρώ και τα άλλα 27 εκ. ευρώ που είχαν αποφασιστεί να δοθούν σε γιατρούς και διαγνωστικά κέντρα από την προηγούμενη κυβέρνηση, πέραν της χθεσινής δέσμευσης του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια για τα 25 εκ. ευρώ, δεδομένου ότι από τις αρχικές κινητοποιήσεις ο κλάδος διεκδικούσε τουλάχιστον 50 εκ. ευρώ, προκειμένου να αποφευχθεί το κλείσιμο ιατρείων και κέντρων από τις πολλαπλές επιβαρύνσεις του clawback.

Υπενθυμίζουμε ότι η πρόσθετη χρηματοδότηση είχε αποφασιστεί με την αφαίρεση 30 εκ. ευρώ από τα 40 εκ. ευρώ που προβλέπονταν για την οδοντιατρική περίθαλψη του πληθυσμού. Από το ποσό των 30 εκ. ευρώ είχε αποφασιστεί η παροχή 27 εκ. ευρώ για τους ιδιώτες παρόχους ΠΦΥ και 3 εκ. ευρώ για τους φυσικοθεραπευτές, γεγονός που είχε πυροδοτήσει και αντιδράσεις από τους κλάδους μεταξύ τους, εξαιτίας της γενικότερης οικονομικής δυσπραγίας όλων των ιδιωτών παρόχων του Οργανισμού από τον ασφυκτικό προϋπολογισμό.

Στην κατεύθυνση αυτή, οι εκπρόσωποι του συντονιστικού οργάνου θα συναντηθούν σήμερα με την αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κα Θεανώ Καρποδίνη, προκειμένου να συζητήσουν τις προοπτικές επιπλέον χρηματοδότησης του ορίου για τις διαγνωστικές εργαστηριακές εξετάσεις και ιατρικές πράξεις του τρέχοντος έτους και αφετέρου για την πλήρη κατάργηση του μέτρου του clawback από το επόμενο έτος 2020 και μετά. Οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων επισημαίνουν πως αν το μέτρο παραμείνει, θα οδηγήσει όλες τις ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής που είναι ήδη υπερχρεωμένες μετά από επτά συνεχή χρόνια επιβολής του μέτρου της αυτόματης περικοπής υπέρβασης δαπανών, στην χρεοκοπία και την οικονομική καταστροφή.

Ο υπουργός Υγείας

Στο μεταξύ, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έστειλε χθες επιστολή στον Ιατρικό εκφράζοντας την πλήρη κατανόησή του στη δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι ιδιωτικοί φορείς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, από τις οριζόντιες περικοπές των προηγούμενων ετών και τη μη λήψη ουσιαστικών μέτρων διευκόλυνσής τους.

Ο κ. Κικίλιας εξέφρασε την πρόθεσή του να λάβει κάθε εφικτό μέτρο στην κατεύθυνση αντιμετώπισης του ζητήματος, παρά την προβληματική οικονομική κατάσταση που παρέλαβε για το 2019, όπως τόνισε και σε συνάντηση που πραγματοποίησε πρόσφατα με εκπροσώπους εργαστηριακών γιατρών, ιδιωτικών φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και ιατρικών ενώσεων.
Σημείωσε μάλιστα, πως η ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αποτελεί βασική κυβερνητική προτεραιότητα.

Χαρακτηριστικά ανέφερε στην επιστολή του «Πρόθεσή μου είναι να βοηθήσω όσο το δυνατόν περισσότερο στην αντιμετώπιση της κατάστασης με τη λήψη κάθε εφικτού μέτρου προς αυτή την κατεύθυνση και παρά την προβληματική οικονομική κατάσταση που έχουμε παραλάβει για το 2019», παραπέμποντας τον κλάδο σε συνάντηση με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, σημειώνοντας ότι ο φορέας είναι ήδη ενήμερος για το θέμα.

ΠΦΥσυντονιστικό όργανοπάροχοι ΕΟΠΥΥ