Σφίγγει τον κλοιό για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς η Κυβέρνηση

Ακόμη και την καταβληθείσα αμοιβή των ανεμβολίαστων υγειονομικών που θα τεθούν σε αναστολή εργασίας μετά την 1η Σεπτεμβρίου θα ζητήσει η Κυβέρνηση, καθώς φαίνεται απόλυτα αποφασισμένη να μην αφήσει κανένα περιθώριο μη εφαρμογής της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους συγκεκριμένους επαγγελματίες. Η Κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα ανήσυχη λόγω της κακής πορείας των εμβολιασμών καθώς οι ανεμβολίαστοι πολίτες αποτελούν υγειονομικές βόμβες που θα πιέσουν έντονα το ΕΣΥ.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα προπληρώνονται τον επόμενο μήνα. “Όσοι τεθούν σε καθεστώς αναστολής καθηκόντων, θα αναζητηθούν τα ποσά αυτά ως αχρεωστήτως καταβληθέντα. Δηλαδή, θα πρέπει να επιστρέψουν, ανάλογα με τις ημέρες τις οποίες λείπουνε από την εργασία τους, τα ποσά αυτά. Το προβλέπει ο νόμος και σε κάθε περίπτωση ο νόμος θα εφαρμοστεί” επιβεβαιώνοντας την επιστροφή των χρημάτων.

Σε ότι αφορά το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για το πώς θα λειτουργήσει από την επόμενη εβδομάδα και δεδομένου, βεβαίως, ότι έχουμε μια πανδημία σε εξέλιξη, ο κ. Κοντοζαμάνης σημείωσε ότι έχουν σχεδιαστεί, για τα Νοσοκομεία και τις Υγειονομικές Περιφέρειες συγκεκριμένα Επιχειρησιακά Σχέδια, έχοντας αποτυπώσει την υφιστάμενη κατάσταση σε όλες τις δομές, πού υπάρχουν τμήματα που πιθανόν να υπάρξουν προβλήματα και υπάρχει η πρόβλεψη και για προσλήψεις προσωπικού συγκεκριμένου χρόνου και με συγκεκριμένες συμβάσεις, όπως άλλωστε το προβλέπει ο νόμος.

“Υπάρχει η πρόβλεψη- θα υπάρξει και σχετική νομοθετική πρωτοβουλία τις επόμενες ημέρες- να μπορέσουμε να έχουμε στην διάθεση μας υπηρεσίες outsourcing όπως λέμε, για υποστηρικτικές υπηρεσίες στα Nοσοκομεία και στις δομές. Έχει σχεδιαστεί το πώς θα γίνει ανακατανομή του προσωπικού μέσα στα νοσοκομεία και στις κλινικές προκειμένου να λειτουργήσουν ομαλά”.

Δυσοίωνες προβλέψεις

Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή αναφορά της Καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνας Παπαευαγγέλου, η οποία τόνισε ότι την επόμενη εβδομάδα θα σημειωθεί άνοδος νοσηλειών, διασωληνώσεων και θανάτων. Βασική αιτία είναι οι ανεμβολίαστοι πολίτες.

“Ανησυχεί ιδιαίτερα η παρατήρηση ότι η εμβολιαστική κάλυψη των υπερηλίκων ηλικίας άνω των 65 ετών έχει εμφανίσει πλατό, δεν βελτιώνεται εδώ και αρκετές εβδομάδες τη στιγμή που γνωρίζουμε ότι η μεγάλη ηλικία αποτελεί το πιο καθοριστικό παράγοντα να νοσήσει κάποιος βαριά από κορονοϊό και να χάσει τη ζωή του”, ανέφερε η κα Παπαευαγγέλου.

Η καθηγήτρια σημείωσε ότι τα άτομα αυτής της ηλικίας “Δεν μπορούν πια να βασίζονται στη προστασία που δυνητικά τους παρέχουν οι εμβολιασμένοι του περιβάλλοντος τους. Είναι σαφές πια ότι με την επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα μας, οι ανεμβολίαστοι θα νοσήσουν”. Μην ξεχνάμε ότι οι ηλικίες άνω των 65 ετών έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό κοντα στο 75-80%, που θεωρείται χαμηλό.

“Αδιαμφισβήτητα ο μαζικός εμβολιασμός όλων αποτελεί το πιο σημαντικό όπλο που έχουμε ώστε να πετύχουμε. Πρόσφατα στοιχεία από τον ΕΟΔΥ συνολικά για τη χρονική περίοδο από 1/1/2021 – 22/08/2021, δείχνουν ότι μόλις 5.2% των κρουσμάτων και 3.4% των συνανθρώπων μας που έχασαν τη ζωή τους λόγω κορονοϊού είχαν πλήρως εμβολιαστεί. Η πλειοψηφία των ασθενών, των νοσηλευόμενων αλλά και των θανάτων αφορά σε συνανθρώπους που επέλεξαν να μην εμβολιαστούν. Σήμερα, με περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων να έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως και με το 63% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας να έχει εμβολιαστεί δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι βρισκόμαστε σε πειραματικό στάδιο εφαρμογής εμβολιασμού”, υποστήριξε η κα Παπαευαγγέλου.

Βασίλης ΚοντοζαμάνηςΠαπαευαγγέλουεμβόλιο κορονοϊούπροσλήψεις