Σήμα Τσιόδρα για αυστηρότερα μέτρα

Ένας ιδιαίτερα αυξημένος όγκος επιδημιολογικών στοιχείων παρουσιάστηκε χθες από τον καθηγητή λοιμωξιολογίας κ. Σωτήρη Τσιόδρα στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, τα οποία τεκμηριώνουν την κρίσιμη κατάσταση που βρίσκεται η χώρα στο μέτωπο της επιδημίας κορονοϊού. Το πλέον αρνητικό στοιχείο είναι η αναφορά του καθηγητή για τουλάχιστον 1000 κρούσματα τη μέρα το 7ήμερο που ακολουθεί αλλά και την άσχημη κατάσταση στην Αττική. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν πως για μια ακόμη φορά η δημόσια εμφάνιση του κυρίου Τσίοδρα προοιωνίζεται την ανακοίνωση νέων αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων.

Η περιοχή της Αττικής, όμως μπορεί να πρωταγωνιστεί την τρέχουσα συγκυρία στην εξέλιξη της επιδημίας κορονοϊού στη χώρα, όμως δεν είναι η μόνη περιοχή που ανησυχεί. Η Εύβοια, η Χαλκιδική, η Θήρα και η Μύκονος εμφανίζουν υψηλό αριθμό ενεργών κρουσμάτων, ενώ την ίδια στιγμή ο δείκτης μεταδοτικότητας που εκφράζει την τάση αναπαραγωγής του ιού, Rt, μόνο στις περιφέρειες Μακεδονίας και Θράκης, είναι κάτω από το 1.

Να αναφέρουμε ότι χθες με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, εντοπίστηκαν στην Θεσσαλονίκη 83 νέα κρούσματα, την Αχαΐα 82 και την Εύβοια 71. Αριθμοί σημαντικά υψηλοί.

Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο, ο δείκτης Rt στις διάφορες περιοχές της Ελλάδας εκφράζεται ως εξής:

Αττική: 1,1
Ν. Ελλάδα: 0,93
Θεσσαλονίκη: 0,83
Μακεδονία: 1,16
Μακεδονία, Θράκη: 0,8
Θεσσαλία: 1
Ιόνια, Δυτική Ελλάδα, Ήπειρο: 1,1
Κρήτη: 1,1
Στη Δυτική Ελλάδα θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η εικόνα της επιδημίας επιβαρύνεται περισσότερο από την Αχαΐα, ενώ για παράδειγμα τα νησιά του Ιονίου συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των περιοχών σε όλη την Ευρώπη με χαμηλό αριθμό κρουσμάτων.

Σχετικά με την Αττική η μεγάλη ανησυχία έγκειται στο γεγονός ότι είναι πάρα πολλά τα ενεργά κρούσματα και με βάση τα στοιχεία μέχρι τις 2/2 ήταν 3.791, ήτοι αύξηση 78% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. «Η Αττική είναι μία περιοχή που θέλει ιδιαίτερη προσοχή» δήλωσε ο κ. Τσιόδρας και αυτό έχει να κάνει και με το υψηλό ποσοστό κατειλημμένων κλινών Covid στα νοσοκομεία.

Κατανομή ενεργών κρουσμάτων Αττικής στις 2 Φεβρουαρίου:

Κεντρικός Τομέας Αθηνών: 1040
Βόρειος Τομέας Αθηνών: 623
Δυτικός Τομέας Αθηνών: 548
Πειραιάς: 481
Ανατολική Αττική 463
Δυτική Αττική: 194

Τα ενεργά κρούσματα στην υπόλοιπη Ελλάδα έχουν ως εξής:

Κεντρική Μακεδονία: 1211 αύξηση 24% σε επίπεδο εβδομάδας
Θεσσαλονίκη: 774 (+25%)
Χαλκιδική: 145 (+148%)
Κρήτη: 77 (+372%)
Πελοπόννησος: 321 (+68%)
Β. Αιγαίο – Λέσβος: 86 (+180%)
Δ. Μακεδονία:148 (+4,5%)
Θεσσαλία: 464 (+17,6%)

Να σημειώσουμε ότι η Χαλκιδική παρουσιάζει και σημαντικό φορτίο μεταλλάξεων, ενώ τα νησιά όπως η Μύκονος και η Θήρα, έχουν μικρό αριθμό πληθυσμού και με λίγα κρούσματα μπορεί να υπάρξει σημαντική διασπορά του ιού, όταν πάσχουν από υγειονομικές δομές. Η δε Κρήτη σημείωσε ραγδαία αύξηση λόγω των περιστατικών στο Λασίθι που έχουν να κάνουν με μεταλλαγμένους ιούς.

Η Ήπειρος αναδεικνύεται με μόλις 54 ενεργά κρούσματα η καλύτερη περιοχή καθώς δε σημειώνει αυξητική τάση.

Συνολικά στην Επικράτεια υπάρχουν 5740 απλές κλίνες Covid, εκ των οποίων σε ποσοστό 26% είναι κατειλημμένες. Στην Αττική είναι κατειλημμένο το 48% και διαθέσιμες είναι οι 1484, ενώ στη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα το 26% και διαθέσιμες 871.

Σχετικά με την πληρότητα κλινών ΜΕΘ Covid, σε σύνολο 667, είναι κατειλημμένες οι 268 και η κατάσταση έχει ως εξής:

Στην Επικράτεια: 42%
Στην Αττική: 63%
Στην Θεσσαλονίκη: 34%

Σωτήρης Τσιόδραςπεριοριστικά μέτραΕΟΔΥΜΕΘCovid-19κρούσματακορονοϊός