Σημαντική η επίπτωση του κορονοϊού στα εισοδήματα των επαγγελματιών υγείας

Ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα ευρήματα έρευνας του Πανεπιστημίου Αθηνών σχετικά με τις εκτιμήσεις γιατρών και φαρμακοποιών για την πορεία της Οικονομίας το επόμενο διάστημα. Ειδικότερα, στο ερώτημα το οποίο περιλαμβάνεται στην έρευνα για το ποιες είναι κατά τη γνώμη των ερωτώμενος οι συνέπειες της επιδημίας στην οικονομία, η πλειοψηφία σημειώνει ότι είναι δραματικές με αποτέλεσμα να μην ελπίζουμε σε άμεση ανάκαμψη.

Την έρευνα εκπόνησε ομάδα του ΕΚΠΑ με επικεφαλής τον κ. τον κ. Γιάννη Υφαντόπουλο, Καθηγητή Οικονομικών της Υγείας, Κοινωνικής Πολιτικής και Διοίκησης. ¨Όπως επεσήμανε ο καθηγητης σε πρόσφατο διαδικυακό συνέδριο,  γιατροί και φαρμακοποιοί αποκλείουν την επιστροφή της οικονομίας σε φάση ανάκαμψης, παρά τα όσο υποστηρίζονται ειδικά από την πολιτική ηγεσία. Τουλάχιστον στους επόμενους μήνες. Βέβαια δε λείπει και μια μικρή ελπίδα μήπως καταφέρουμε να κινηθούμε προς μια έστω σταθεροποίηση.

Επίσης όσον αφορά την επίπτωση της επιδημίας στην δική τους εργασία και δη το δικό τους εισόδημα, όπου σύμφωνα με τον καθηγητή υπήρξαν αναφορές ακόμη και για μείωση της τάξης του 40-50%, οι 8 στους 10 γιατρούς αναφέρουν ότι υπήρξαν πολύ σημαντικές και σημαντικές επιπτώσεις στο εισόδημα του. Περίπου ανάλογο διαπιστώνεται και το ποσοστό των φαρμακοποιών που δηλώνουν ότι είχανε σημαντικές οι πολύ σημαντικές επιπτώσεις στο εισόδημα.

Τα ευρήματα αυτά μάλιστα, τόνισε ο κύριος Υφαντόπουλος δικαιολογούνται από τη σημαντική ανεργία στο χώρο των γιατρών αλλά και των φαρμακοποιών και απαντούν στο γιατί πάρα πολλοί Έλληνες γιατροί, πολύ καλά εκπαιδευμένοι, επιλέγουν να αναζητήσουν ευκαιρίες εργασίας στο εξωτερικό.

Επίσης τόσο οι γιατροί όσο και φαρμακοποιοί με βάση τα συμπεράσματα της έρευνας σημειώνουν ότι ο covid είχε πολύ μεγάλες συνέπειες στη φτωχοποίηση του πληθυσμού. Μάλιστα φαίνεται ότι ο 1 στους 4 γιατρούς υποστηρίζει ότι είχε σημαντικές επιπτώσεις ενώ μεγαλύτερο είναι το ποσοστό που φτάνει το 40% για το σύνολο εκείνων που αναφέρει ότι υπέστη πολύ σημαντικές επιπτώσεις. Τα παραπάνω ποσοστά δείχνουν την τάση φτωχοποίησης του ελληνικού πληθυσμού.

Περίπου ανάλογα είναι και τα ποσοστά όσον αφορά τους φαρμακοποιούς όπου οι 3 στους 10 σημειώνουν ότι αντιμετωπίζουν σημαντικές επιπτώσεις, ενώ πάνω από τους μισούς υποστηρίζουν πως αντιμετωπίζουν πολύ σημαντικές επιπτώσεις

Όπως μάλιστα σημειώνει ο κύριος Υφαντόπουλος μία βασική εξήγηση που μπορεί να δοθεί είναι ότι πολλοί από τους επαγγελματίες έχασαν τις δουλειές τους καθώς πολλοί ήταν αυτοαπασχολούμενοι ή μερικής απασχόλησης και ξαφνικά λόγω covid έμειναν άνεργοι. Και βεβαίως αυτό έχει αντίκτυπο στα οικονομικά της οικογένειας τους, στη συνολική ανεργία και τη φτώχεια.

γιατροίΓιάννης ΥφαντόπουλοςΈρευναΕΚΠΑφαρμακοποιοί