Σήμερα, η πιο κρίσιμη Παρασκευή από την αρχή της πανδημίας

Με 4600 συμπολίτες μας νοσηλεύονται λόγω κορονοϊού εκ των οποίων οι 645 διασωληνωμένοι, η σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας φέρει βαριά σκιά στη διαδικασία αποφάσεων για γνωμοδοτήσεις με δεδομένα τα 3000 κρούσματα σε ημερήσια βάση. Την ίδια στιγμή παράμετρος με ακόμη πιο μεγάλη σημασία έχει η κατάσταση στο ΕΣΥ, με την Κυβέρνηση να ετοιμάζεται για επίταξη ιδιωτών γιατρών προκειμένου, ακόμη και αναγκαστικά να συνδράμουν.

Πάνω στο τελευταίο θέμα, αξίζει να επαναλάβουμε τα λεγόμενα του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια προχθες: “Οι υποδομές νοσηλείας είναι σημαντικές. Αλλά δεν αρκούν χωρίς τη συνδρομή του ανθρώπινου δυναμικού. Και μέχρι τώρα έχουν δώσει μια τεράστια μάχη οι ιατροί, οι νοσηλευτές, το λοιπό προσωπικό του Ε.Σ.Υ. και από τον ιδιωτικό τομέα, τις ιδιωτικές Κλινικές, οι εργαζόμενοι, σε αυτή την πολύ μεγάλη πίεση την οποία δεχόμαστε από την Covid.
Όπως ξέρετε, έχω μαζί με τους Προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, και ειδικά τις τελευταίες μέρες με τον κύριο Πατούλη, τον πρόεδρο του ΙΣΑ, απευθύνει έκκληση στους ιδιώτες ιατρούς, συνάδελφους, πνευμονολόγους, παθολόγους και γενικούς ιατρούς, να συνδράμουν σε αυτή την πολύ δύσκολη μάχη και να στηρίξουν το Ε.Σ.Υ. και τους ασθενείς που νοσηλεύονται στα Νοσοκομεία μας.

Οι συμπολίτες μας σας χρειάζονται, η Ελλάδα σάς χρειάζεται και έτσι περιμένουμε τις επόμενες 48 ώρες να κάνετε την προσφορά σας, πράξη αλληλεγγύης.
Σε διαφορετική περίπτωση, και αν τουλάχιστον 200 γιατροί των ως άνω ειδικοτήτων δεν ανταποκριθούν στο κάλεσμά μας, θα εισηγηθώ στον Πρωθυπουργό της χώρας τη λήψη του μέτρου της επίταξης υπηρεσιών ιατρών των ανωτέρω ειδικοτήτων, για την κάλυψη των αναγκών του Εθνικού Συστήματος Υγείας“.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να επιβάλλει την επιστράτευση  των ιδιωτών γιατρών τη στιγμή που όπως αναφέραμε χθες το βράδυ 4600 συμπολίτες μας νοσηλεύονταν σε κλίνες covid εκ των οποίων περίπου 630 σε ΜΕΘ.

Η κατάσταση ακόμη κι αν σταθεροποιηθεί στη Αττική, δεν φαίνεται να βελτιώνεται σε άλλες περιοχές όπως για παράδειγμα στην Κρήτη, όπου αναμένεται έκρηξη κρουσμάτων, όπως προδίδει και η ανάλυση των λυμάτων για το ιικό φορτίο.

Να υπενθυμίσουμε ότι χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 3.073 κρούσματα  κορονοϊού στη χώρα μας, 645 διασωληνωμένους και των 525 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία της επικράτειας. Την ίδια ώρα συντηρείται η ανησυχία στο πεδίο των μεταλλάξεων καθώς σύμφωνα με τη σχετική ανάλυση 482 νέων δειγμάτων από τις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης και Αττικής για την περίοδο 2 Φεβρουαρίου έως 9 Μαρτίου 2021, το ποσοστό επικράτησης του βρετανικού στελέχους ανέρχεται πλέον στο 97%.

Με αυτά τα δεδομένα, αναζητούνται τα «έξυπνα μέτρα», για τα οποία μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο CNN, για μερική έξοδο από το lockdown, χωρίς ταυτόχρονη επιδημιολογογική επιβάρυνση.

ΕΣΥγιατροί ΑττικήςκορονοϊόςΕΟΔΥ