Στα 140 εκ. ευρώ τα αναδρομικά των νοσοκομειακών γιατρών

Στα 220 εκ. ευρώ μεικτά ανέρχονται τελικά τα αναδρομικά που θα δοθούν στους νοσοκομειακούς γιατρούς – εν ενεργεία και συνταξιούχους – από το 1,4 δισ. ευρώ αναδρομικών που αποφασίσθηκε να επιστραφεί σε πέντε κλάδους εργαζομένων και συνταξιούχων του Δημοσίου.

Το ποσό επιμερίζεται σε 118 εκ. ευρώ στους εν ενεργεία και 32 εκ. ευρώ στους συνταξιούχους, ενώ το καθαρό ποσό περιορίζεται στα 140 εκ. ευρώ συνολικά, εκ των οποίων τα 115 εκ. αφορούν τους εν ενεργεία νοσοκομειακούς γιατρούς και τα 25 εκ. ευρώ τους συνταξιούχους.

Όπως αναφέραμε σε προηγούμενο ρεπορτάζ του Healthmag (εδώ), τα αναδρομικά αφορούν επιστροφές για το χρονικό διάστημα Νοεμβρίου 2014 – 31.12.2016.

Για τα παραπάνω ποσά ενημέρωσε τους νοσοκομειακούς γιατρούς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας στο πλαίσιο συνάντησης που είχε με το Δ.Σ. της ΕΙΝΑΠ.

Ο υπουργός Υγείας Αν. Ξανθός επεσήμανε ότι το υπουργείο δεν έχει ακόμα στοιχεία σε πόσους συνολικά θα αποδοθούν τα ποσά αυτά, πόσοι είναι σε κάθε βαθμίδα και τι ποσό αντιστοιχεί σε κάθε βαθμίδα.

Το χαμηλό ύψος του ποσού προκάλεσε ένταση στη συζήτηση, μεταξύ του εκπροσώπου της ΔΗΠΑΚ, ο οποίος τόνισε πως στην εξαετία οι περικοπές σε κάθε γιατρό υπολογίζονται μεταξύ 50-100 χιλιάδων ευρώ και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Π. Πολάκη, ο οποίος φέρεται να δήλωσε πως «αν δεν τα θέλετε μην τα πάρετε»…

Με αφορμή τις εξαγγελίες για αύξηση των πιστώσεων για την υγεία κατά το ποσοστό ανάπτυξης του ΑΕΠ, και τις περικοπές που έχουν υποστεί οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων, ο υπουργός Υγείας είπε ότι για το 2018 δόθηκε πανελλαδική πίστωση 30 εκ. ευρώ για γενικές δαπάνες και 60 για φαρμακευτική δαπάνη νοσοκομείων και πρόσθεσε ότι «γίνονται διαπραγματεύσεις με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για να αυξήσει κατά 30 εκ. ποσό για τις γενικές δαπάνες».

Σε ότι αφορά τους επικουρικούς, η ΕΙΝΑΠ ανακοίνωσε ότι 1100 επικουρικοί γιατροί θα απολυθούν κατά το επόμενο δίμηνο – 500 ως τις 31.12.2018 και άλλοι 600 που πληρώνονται μέσω ΕΣΠΑ στις 31.1.2019. Την ίδια ώρα, υπάρχουν χιλιάδες κενά και οι εξαγγελίες για λιγοστές προσλήψεις είναι άγνωστο πότε θα γίνουν. Στο μεταξύ εκκρεμούν από τον Απρίλιο οι 415 προσλήψεις μόνιμων γιατρών στα ΤΕΠ και οι 760 προκηρύξεις, από τις 2760 που είχαν εξαγγελθεί για το 2017 και το 2018 και οι οποίες δεν έγιναν ποτέ.

Όσο για τις απλήρωτες εφημερίες επικουρικών γιατρών ο υπουργός υγείας επανέλαβε ότι «συζητούν με το Ελεγκτικό Συνέδριο για να πεισθούν οι πάρεδροι να υπογράψουν».